anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A550 czy A500 - warto dopłacać?

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

A550 czy A500 - warto dopłacać?

No właśnie. Pytanie jak w temacie.
Z tego co wyczytałem, to oba modele różni:
- rozdzielczością matrycy,
- rozdzielczość ekranu LCD,
- szybkość zdjęć seryjnych.
Najbardziej zależy mi na niższych szumach (matryca CMOS), a z tymi w obu modelach chyba podobnie.
Ciekaw jestem czy ktoś z forumowiczów porównywał np. obraz z obu ekranów LCD (tryb edycji zdjęć).
Zastanawiam się czy warto dopłacać te 600 zł do modelu A550.
Przeglądałem forum pod tym kątem i generalnie sporo się pisze i poleca A550 natomiast A500 pozostaje jakby w cieniu :-)

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi na ten temat.

55 ODPOW. 55
ronie-----
Początkujący

Deviant napisał(a):

W tym przypadku wszystko zależy od ustawień w aparacie. Inne czasy migawki będą dla różnic 1EV a inne dla ujęć różniących się o 3EV

Zgadza się, ale mi chodziło nie o czas migawki, a odstęp czasowy pomiędzy zdjęciami.
Naszczęście moje watpliwości rozwiał Rafiki :smileythumbsup:

profile.country.pl_PL.title
hecioski
Początkujący

http://www.colorfoto.de/Uebersicht/Bestenliste-SLR-Kameras_425905.html?Hersteller=&Bestenliste_Testcamera_ID=&lists_bestenliste768_page=2

http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor/Camera-rankings

Dla tych co lubią porównywać.
Na ColorFoto A500=Leica M9=C5D :c20

hecioski
Początkujący

Według autora poniższego artykułu (w linku) nie warto. Ja nie dopłaciłem :D

http://www.alphamountworld.com/reviews/sony-alpha-dslr-a500-review-and-conclusion

Szczupic
Użytkownik

Jakbym miał wybrać pomiędzy 500 a 550 to kupił bym a450 :c46

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
ronie-----
Początkujący

Ja od dłuższego czasu jestem posiadaczem a500 i powiem szczerze, ze nie brakuje mi jakoś szczególnie dodatkowych dwóch klatek. Wyświetlacz mógłby być co prawda lepszy, ale trzeba by dopłacić te 400 zł. Pozostaje jeszcze lepsza matryca - powiem szczerze że to najpoważniejszy argument, który przekonałby mnie do zakupu modelu wyżej (gdybym miał odpowiednią kwotę ;) )
Ogólnie jestem zadowolony :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Szczupic napisał(a):

Jakbym miał wybrać pomiędzy 500 a 550 to kupił bym a450 :c46

Weź pod uwagę datę powstania wątku. :smileyrolleyes:

Szczupic
Użytkownik

Wiem wiem ja pisze o chwili obecnej :-)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Szczupic napisał(a):

Wiem wiem ja pisze o chwili obecnej :-)

Tyle, że to bez sensu.

To tak jakby ktoś ten wątek za 2 lata odświeżył i wpisał, że woli model który właśnie wszedł na rynek :P

hecioski
Początkujący

Dlaczego ja wybrałem świadomie A500?
Używałem A200. Brakowało mi ekranu LV do makro i sporadycznie do niektórych innych użyć.
Nie kupiłem 330 i 380 z uwagi na brak ergonomii. W 500 ekran jest. Co prawda w 550 jest lepszy, ale i tak kadruję głównie przez wizjer, zostawiając ekran LV do makro i specyficznych ujęć, kiedy nie trzeba się czołgać :D Dlatego też nie kupiłbym np 230 i 450. Nawiasem mówiąc ekran w 500 jest świetny!
W 500 ręczne ostrzenie z użyciem MF CHECK LV jest skuteczne - nie trzeba ekranu z 550.
Lepszy wizjer w 550 to dla mnie bajer, bo i tak ostatecznej selekcji zdjęć dokonuję na ekranie 15 calowym. Ile szczegółów można dostrzec na ekranie 3 cali nawet w powiększeniu? O wiele bardziej użyteczny jest histogram.
7 klatek na sekundę w 550 przy ustawieniu ostrości na pierwszej klatce to też bajer. Liczy się szybkość przy działającym AF, a ta jest taka sama w 500 i 550.
Matryca: w 200 miałem 10,2 i nie stwierdziłem braku tego parametru, więc w 500 12,3 jest ok. Myślę nawet, że w stosunku do 550 mogą być pewne zalety w tej materii.
Pewnym mankamentem można byłoby określić mniejszy bufor w 500 niż w 550 (nie wiem z czego to wynika - przecież matryca ma mniej pikseli), ale w końcu kilkanaście klatek w kilka sekund wystarcza, bo przecież nie kręcimy filmów :rolling_eyes:
Ekran w 500 jest bardziej energooszczędny niż w 550.
Warto rozważyć wydatek 300-400 zł.

Starosta.
Początkujący

hecioski napisał(a):

Nie kupiłem 330 i 380 z uwagi na brak ergonomii.

Brak ergonomii :smileyquestion:
Czy raczej nie kupiłbyś A330/380 ze względu na to, że Ci ergonomia nie pasuje :smileyquestion:

Pozdrawia Starosta :grin: