anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A700 prześwietlone zdjęcia, problem z ostrością.

ratio-----
Początkujący

A700 prześwietlone zdjęcia, problem z ostrością.

Witam. Nie wiem Czy taki temat już tutaj był, ale potrzebuję pomocy.
Od wakacjo 2009 jestem właścicielką a700 , wcześniej korzystałam z a300 .
Muszę dodać, że fotografią nie zajmuję się zbyt długo, coś około trzech lat od kupienia pierwszej alfy . Doradził mi ją sprzedawca w sklepie , do tego 75-300 3.5 5.6 ( o ile się nie mylę ) Na początku wielka radość , zdjęcia super , tryb auto ... Później zaczęłam kombinować, ustawienia itd. Okazyjnie udało mi się zdobyć dwa obiektywy , tamron 28-200 3.8 5.6 i minolta 28-105 3.5 4.5 . Wszystko było w porządku dopuki nie kupiłam a700 .
Na początku myślałam, że to po prostu wyższa półka i muszę poćwiczyć. Z czasem jednak zauważyłam, że zdjęcia wychodzą albo bardzo ciemne, albo całkowicie prześwietlone, że aż boli. Latem , przy dobrym świetle przy podłączeniu sigmy 70-300 DG , super. Podłączam tamrona ? Koszmar. Z obiektywem wszystko jest w porządku, nic nie jest uszkodzone . Minolte wyciągam dość rzadko , dzisiaj pozwoliłam sobie jednak na małe zabawy w sadzie z moim psem . Podłączyłam ją , pstryknęłam pare fotek w domu , wszystko ok . Wyszłam na dwór ... Dosłownie tyłek przymarzł mi do śniegu , bo kombinowałam na różnych ustawieniach , dosłownie zmieniałam , łączyłam co tylko się dało...
Z tamronem jest to samo , tylko dodatkowo jeszcze zacina się podczas pracy . Znajomy taty - fotograf powiedział mi , że obiektyw może być do 700tki za słaby .
Nie wiem już co mam robić .

Przepraszam jeśli taki temat już był . :smileyredface:

6 ODPOW. 6
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Możesz wkleić parę przykładowych zdjęć?
Pamiętaj aby przy zmniejszaniu nie skasować parametrów ekspozycji oraz innych nastawów zawartych w EXIFie.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

można gdybać o powodzie Twojego problemu (obstawiam pomiar światła), ale jedyna droga do rozwiązania problemu to tak jak tompac napisał - wstaw przykładowe zdjęcia (wraz z EXIFem)

Tomek69N
Poszukiwacz

Też tak jak kris obstawiam pomiar a właściwie sposób jego pomiaru. Czekamy więc na foto z informacjami EXIF.

profile.country.PL.title
kamilmelon1
Poszukiwacz

Tamron za słaby do 700-setki :c5 pierwsze słyszę, aby jakikolwiek słoik był za słaby pod którykolwiek bagnet(pod jakim względem za słaby?), no może jakiś manual - :slight_smile: przy ostrzeniu ręcznym i to dopiero wtedy jeżeli jest wada wzroku.Tak jak Kris opisał również skłaniałbym się ku pomiarowi światła.

profile.country.pl_PL.title
marian1000
Początkujący

Niestety u mnie w 700 -ce korekta ekspozycji jest też w częstszym użyciu niż w 100-ce.
Nawet przy punktowym pomiarze swiatła!!!
pozdrawiam

profile.country.pl_PL.title
colorful-----
Początkujący

marian1000 napisał(a):

Niestety u mnie w 700 -ce korekta ekspozycji jest też w częstszym użyciu niż w 100-ce.

U mnie też.

Ale to dlatego, że robię zdjęcia bardziej świadomie :)