Podziel się wrażeniami!
Witam ! Od nie dawna mam A 330, fajna zabawka nie powiem ale zaczyna mnie stresować w niej jedna rzecz mianowicie, gdy przełączam z MF na AF obiektyw zaczyna świrować, nie może złapać ostrości, może mnie ktoś uspokoić i napisać prawdę czy to zależy od warunków, oświetlenia itp czy coś z nim jest nie tak ? Czytałem instrukcję ale nie bardzo rozumiem co tam jest napisane w tej kwestii ! Pomocy
Jeżeli w pomieszczeniu masz mało światła (czyt: jest ciemno), to AF będzie wariował.
Możesz wspomóc się wspomaganiem AF.
No właśnie o to chodzi że nie jest ciemno (dla dokładności napisze że o tej porze dnia świruje dokładnie teraz) dzieje się też tak jak wyjdę na balkon gdzie jest jeszcze jaśniej, poprzez świrowanie obiektywu mam na myśli: ciągłe obracanie się obiektywu (końcówki) nieustanne, bezcelowe łapanie ostrości. Co o tym sądzisz ?
A takie pytanie. Używasz przełącznika AF/MF na obiektywie czy na korpusie
Na obiektywie, ten na aparacie mam cały czas ustawiony na AF, odkąd go kupiłem używam tylko przełącznika na obiektywie.
To jak Ci obiektyw wariuje po włączeniu AF, to wyłącz i włącz aparat na nowo. Powinno pomóc
A jakby coś dalej było nie tak to przeczyść styki na body i obiektywie
Na boty ? Przeczyszczenie nic nie pomaga, włączałem aparat parę razy i nic to nie daje a tak szczegółowo np. jeżeli skieruje aparat w stronę okna świruje jeszcze bardziej, tzn. częściej kręci się obiektyw, po raz któryś wychodzę na balkon zrobić zdjęcie, obiektyw kręci się wolniej, czasami udaje mi się zrobić zdjęcie ale nie o dobrej ostrości !
A to może być spowodowane złą pracą silnika AF w obiektywie.
A czy masz dostęp do innych obiektywów, żeby sprawdzić jak body współpracuje z innymi obiektywami
No właśnie nie ! Też o tym myślałem ale nie mam niestety dostępu do innych obiektywów, to co reklamacja ?
Nie reklamacja tylko serwis
Serwisem naszych lustrzanek jest CSI Foto i Video