anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Akcesoria do Alfy 350.

coachu
Nowicjusz

Akcesoria do Alfy 350.

Witam

Mam Alfę 350 ze standardowym obiektywem 18-70. Teraz chciałbym coś do niej dokupić, tak do 1500 zł. nie wiem może obiektyw i jakieś filtry. Jeśli obiektyw to co byście polecali? Macie jakieś propozycje?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

29 ODPOW. 29
profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

coachu napisał(a):

Mam Alfę 350 ze standardowym obiektywem 18-70. Teraz chciałbym coś do niej dokupić, tak do 1500 zł. nie wiem może obiektyw i jakieś filtry. Jeśli obiektyw to co byście polecali? Macie jakieś propozycje?

Więc :c18 za taką kasę kupiłbym rower, żeby sobie za miasto na fotki jeździc :smileymrgreen:

coachu
Nowicjusz

rower już mam :c12

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Do 1500 zł? Sony 16-105.

O filtrach zapomnij, chyba że polaryzacyjny. A jaki polar? Odsyłam do działu akcesoria, gdzie już niejednokrotnie przerabialiśmy ten temat.

coachu
Nowicjusz

Filtr polaryzacyjny już mam. Z nim też jest związany problem. Wkręciłem go w obiektyw w zeszły roku i jakoś tak się zastał, że nie mogę go teraz odkręcić. Jakieś pomysły jak to zrobić?

profile.country.pl_PL.title
maverickmj
Nowicjusz

Witam.
Zależy jak bardzo interesujesz się fotografią i czy chcesz głęboko wchodzić w ten temat.

Ja zaczynałem od kompakta Sony H9 i po 2 latach miałem na tyle pojęcia o foto i nabrałem takiej ochoty na fotografię, że kupiłem Sony Alpha 300 z ob. 18-70 i 55-200 w zestawie.

Po roku, sprzedałem ten ob. 18-70mm i kupiłem Sony 18-55mm SAM (o niebo lepszy - lepsza optyka i ostrzejsze zdjęcia).
Sprzedałem też Sony 55-200mm i kupiłem Tamrona 70-300mm i jestem zadowolony.

Dodatkowe akcesoria:
- statyw TreQ TRI-16 - rewelacja, mi w zupełności wystarcza
- Pilot bezperzewodowy do wyzwalania aparatu i trybu BULB (niezbędny do zdjęć nocnych)
- dyfuzory do lampy wbudowanej (już nie używam bo mam lampę zew., ale sprawdzał się)
- filtry UV do ochrony szkieł obiektywów (nie używam jednak, bo minimalnie wpływają na
ostrość, a nie są to filtry z górnej półki)
- filtr szary połówkowy (do przyciemnienia nieba)
- filtr polaryzacyjny (do likwidacji np. odblasków na tafli wody)
- lampa zewnętrzna Sony HVL-F42AM
- Lens Sensorclear czy jak to się tam pisze - pióro do czyszczenia matrycy
- Jakieś marketowe pióro/pędzelek do odkurzania szkieł
- gruszka do wydmuchiwania kurzu ze środka aparatu
- Torbę Canon Deluxe 10EG - miałem oryginalną Sony, ale nie mieściłem się już
- Pasek do aparatu neoprynowy czarny - Oryginalny jest beznadziejny

W planach:
- grip VG-B30AM do lepszego trzymania przy zdjęciach pionowych i dla dodatkowego
zasilania
- obiektyw stałoogniskowy Sony 50mm/f1.8

Niby pierdoły, ale podliczając to, to trochę kasy poszło, ale mimo tego, jeszcze bardziej się napaliłem na fotografię, a to jest studnia bez dna i czasami się złoszczę, że tak mnie to wzięło :)

Pozdrawiam - Maverick

profile.country.PL.title
jznan-----
Poszukiwacz

coachu napisał(a):

Witam

Mam Alfę 350 ze standardowym obiektywem 18-70. Teraz chciałbym coś do niej dokupić, tak do 1500 zł. nie wiem może obiektyw i jakieś filtry. Jeśli obiektyw to co byście polecali? Macie jakieś propozycje?...

Jeśli jesteś zadowolony z tego 18-70 to może jakiś teleobiektyw np. Sigma 70-300?
A jeśli chcesz zamiennik kita to np. Sigma 17-70, Tamron 17-50 lub Sony 16-105. Mam ten ostatni i jak najbardziej polecam ale za tą kwotę to tylko używka.

Co do odkręcenia polara, to spróbuj miejscowo schłodzić sam filtr (np. połóż obiektyw filtrem na woreczek z lodem). Przy odkręcaniu nie używaj siły promieniowo (nie naciskać palcami miejscowo) tylko jak najwięcej po obwodzie (np. okręcić jakimś rzemykiem).

Pozdrawiam.

profile.country.GB.title
Pit-----
Nowicjusz

z czystym sumieniem mogę polecić koledze dwa obiektywy, jeśli nie chcesz pozbywać się kita i chciałbyś kupić używane, to za około 1200zł możesz mieć:
1. Minoltę 50 F1,7 świetny do portretów w różnych warunkach oświetleniowych, cena wacha się od 450-550zł

2. Flinta Minolty 70-210 f4 - bardzo dobry zarówno do portretów jak i do fotografowania z oddali z uwagi na zakres ogniskowej, bardzo dobra plastyka głównie fotografując ze światłem, pod światło zachowuje się trochę gorzej. Cena jest bardzo zróżnicowana od około 650zł do około 900zł.

Dodatkowo możesz poprzeglądać ceny gdzie się da, a następnie udaj się na stronę dyxum i poczytaj opinie.

Misiek025
Początkujący

Hej. Nie do końca jesteś pewien czy to ma być obiektyw więc ja bym proponował :

1. Lampa błyskowa zewnętrzna HVL42AM - fotki dużo lepsze no i super możliwości - tryb bezprzewodowy - nowa 950 zł - używana 800 zł i mniej

Jak kolega wyżej -
2. Minolta 70-210 F4 - super obiektyw - jak na razie testowałem tylko ale jest w moich planach - używany 600 zł

Pozdrawiam

coachu
Nowicjusz

jak na razie 80 % moich zdjęć jest w plenerze, więc nie wiem czy lampa błyskowa będzie mi niezbędna, chyba że rozumiem do zdjęć nocnych,
a ten obiektyw minolty to jeszcze taki z gatunku uniwersalnych czy już może ukierunkowany w jakimś konkretnym zadaniu?