Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam Alfę 350 ze standardowym obiektywem 18-70. Teraz chciałbym coś do niej dokupić, tak do 1500 zł. nie wiem może obiektyw i jakieś filtry. Jeśli obiektyw to co byście polecali? Macie jakieś propozycje?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
:smileyhappy:maverickmj napisał(a):
posiadają one osłonę przeciwsłoneczną kołową (Sony 75-300, Sigma i Tamron 70-300), a nie tulipanową, która wygląda bardziej prof.
Tadeusz napisał(a):
...
To jest jedna mega-półprawda - między 200 a 300 mm różnica jest tak naprawdę niewielka, choć w przyrodniczej fotografii, to jak Michał napisał to i 500mm bywa za mało.maverickmj napisał(a):
Niby 100mm więcej, ale to jest naprawdę MEGA różnica
Poza tym piszesz:maverickmj napisał(a):
Kup sobie ... jakąś SIGME 70-300 z APO lub bez w zalezności od funduszy, lub Sony 75-300, lub Tamrona 70-300.
oraz
maverickmj napisał(a):
Sony DT 55-200 strasznie mydli. Tamron też mydli przy 300mm, ale mniej niż Sony przy 200mm
Tymczasem pomiędzy Sigmą z APO a tą bez, jest ogromna różnica. Sony 75-300 mydli dużo bardziej niż 55-200, a 55-200 jet zupełnie dobrym, amatorskim obiektywem i chyba trafił Ci się felerny egzemplarz, jeśli piszesz to co piszesz z przekonaniem.
maverickmj napisał(a):
posiadają one osłonę przeciwsłoneczną kołową (Sony 75-300, Sigma i Tamron 70-300), a nie tulipanową, która wygląda bardziej prof.
Kurcze to takim nieprofesjonalnym obiektywem się bawiłem
I jeszcze się tym chwali :smileymrgreen:Szczupic napisał(a):
Kurcze to takim nieprofesjonalnym obiektywem się bawiłem
Ja bym chciał zobaczyć naocznie wykonane przez Ciebie zdjęcia, że Sony 55-200 przy 200 mm mydlimaverickmj napisał(a):
Sony DT 55-200 strasznie mydli. Tamron też mydli przy 300mm, ale mniej niż Sony przy 200mm
Starosta napisał(a):
Ja bym chciał zobaczyć naocznie wykonane przez Ciebie zdjęcia, że Sony 55-200 przy 200 mm mydlimaverickmj napisał(a):
Aleś się nagadał, Piotrusiu...
Ale jak zwykle z sensem
Tadeusz napisał(a):
Aleś się nagadał, Piotrusiu...
Ale jak zwykle z sensem
Bartoszu, dobrze Ci radzę - zapomnijhovany napisał(a):
Właśnie zastanawiam się nad Sigmą 70-300 i... chyba bez APO.
Poczekamy, zobaczymy. Dzięki za radę.