Podziel się wrażeniami!
Witam.
Mam pytanie.
Po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałam się kupić alfe 500 zamiast 550 i te zaoszczędzone kilkaset zł przeznaczyć na obiektyw.
Jeżdżę konno, latem co tydzień wyjeżdżam na zawody. Chcę zacząć uwieczniać dynamiczne przejazdy.
Wcześniej rozważałam także nikona d5000, ale Sony jest szybsze, dlatego ostateczny wybór padł na alfę 500.
Teraz mam dylemat. Jaki obiektyw kupić? Chciałabym żeby jego cena zmieściła się w granicach 1000 zł. Na zawodach będę korzystać z większego zooma, na hali też nie zawsze jest jasno, chciałabym również w miare szybki AF.
Wiem, ze wymagania są wysokie, szczególnie że kwota jaką dysponuje bardzo niska.
Ale co radzicie ?
Sigme 70-300, a może sony 75-300 zaproponowane w fotojokerze czy w ogóle Tamrona, który z tego o słyszałam ma szybszy AF. Albo jakieś inne?
Z góry dziękuje za pomoc!
trochę koni fotografowałam i niestety muszę odradzić 75-300. za ciemny do hali - to jedna historia, ale po drugie zdecydowanie za wolny af. czasem muszę się z tym obiektywem nieźle nagimnastykować, żeby cokolwiek wyszło ze zdjęć hippicznych. do sigmy- nie wypowiem się, bo nie miałam jej ręku
pozdrawiam!
Ok, dziękuje, w takim razie sony 75-300 praktycznie odpada..
A co myślicie o Sigmie 70-300 APO?
W tym przedziale cenowym trudno o coś naprawdę dobrego...
Mieszczą się w zasadzie dwa szkła godne polecenia:
Sony 55-200 lub Sigma 70-300 APO (można jeszcze Tamrona 70-300 rozważyć). W słabych warunkach oświetleniowych, mogą sprawiać pewne kłopoty, choć jak nie ma kasy na coś lepszego...
Albo pozostaje dozbierać trochę i zapolować na coś w rodzaju 70-200/2,8 (używany) - z nowych, korzystnie cenowo wypada Sigma, Sony trochę droższy, ale i lepszy optycznie.
Wbrew pozorom, między 200 a 300mm różnica nie jet zbyt duża i jeśli jest okazja na lepszy obiektyw 200mm to warto.
Tadeusz napisał(a):
Wbrew pozorom, między 200 a 300mm różnica nie jet zbyt duża i jeśli jest okazja na lepszy obiektyw 200mm to warto.
Ma szybszy AF od Sigmy 70-300?
Czy szybszy to nie wiem, ale na pewno cichszy i pewniejszy. Miałem okazje wypróbować nową 50mm f1.8 i silniczek SAM mile mnie zaskoczył.
Najlepiej zadać sobie pytanie: "czy na pewno potrzebuje tych 300 mm..."
Ale najlepszym rozwiązaniem jest samemu sprawdzić interesujące nas szkła.
nie, nie upieram się przy tych 300!
Chce mieć inny obiektyw oprócz podstawowego 18-55, który pozwoli mi na ostre, większe przybliżenie na zawodach.
Z praktyki wiem że takie kupowanie gorszego bo nie mam na lepszy kończy się tym że kupisz lepszy prędzej czy później, a tylko nie potrzebnie wydasz pieniądze na ten gorszy. Lepiej poczekać, doskładać i kupić coś lepszego niż się szarpać z tanim szkłem.
irma napisał(a):
nie, nie upieram się przy tych 300!
Chce mieć inny obiektyw oprócz podstawowego 18-55, który pozwoli mi na ostre, większe przybliżenie na zawodach.