anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alpha 550 - jaka karta pamięci?

dontu-----
Początkujący

Alpha 550 - jaka karta pamięci?

Witam,
mam w niedługich planach nabycie Alpha 550 i mam pytanie do osób które maja taki aparat.
Jakich kart używacie przy tym sprzęcie?

Rozważam:
- SanDisk Extreme III 8GB z zapisem 20MB/sec
- SanDisk Extreme III 4BG z zapisem 30MB/sec
- lub jakąś inna polecaną ;)

Czy prędkość zapisu 20MB wystarczy? Mam na myśli tutaj szczególnie tryb strzelania 7 zdjęć na sec. Ktoś wie jak to wygląda?
Czy aparat najpierw wrzuca na jakąś pamięć wewnętrzną, a później na kartę czy od razu na nią?

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witam,

SanDisk może być, ale odradzam kupowanie najtańszych na allegro, w ogóle na allegro.
To najczęściej podrabiana karta i trafienie na "lewą" jest bardzo prawdopodobne.

Możesz również zakupić karty Lexara i oczywiście Sony :c20
Pamiętaj, że do A550 możesz używać zarówno kart SD jak i MsDuo

Taka szybkość zapisu (20MB/s) w zupełności wystarczy aby wyrobić się z obsługą 7kl/s.

Pozdrawiam,

dontu-----
Początkujący

Dzieki za info.

Wiem, czytałem o tych podróbach, sony tez podrabiają, nie ma na to siły.
Powiedz mi jeszcze proszę co znaczy najtańsze? Większość kart jest w okolicach 100-150zł:
np: http://allegro.pl/item1033973265_sandisk_extreme_iii_sdhc_8gb_8_gb_20mb_s_nowa.html

oczywiście znalazłem też coś takiego http://allegro.pl/item1029593694_sandisk_microsd_sdhc_8gb_150mb_s_adapter_sd_48h.html
ale to zdecydowanie odpada, już same prędkości dają do myślenia (są takie?)

Co do MSDUO to jakie są prędkości tych kart bo koszt widzę lekko droższy (ok.150)?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

MicroSD są do komórek. Przejściówka raczej służy do przeniesienia danych do komputera niż bawienie się z takim czymś w aparacie cyfrowym gdzie plik średnio waży 3-4 MB.

A tą aukcję z allegro za 99 zł to darowałbym sobie. Sprzedający ma 1 pozytywny komentarz.

MsDuo są droższe, ale te z serii Mark2 już zupełnie przyzwoicie działają z A550 (sam mam taki zestaw). MsDuo HX są już w ogóle wypas. :)

dontu-----
Początkujący

No faktycznie nie zwróciłem uwagi, jeden komentarz to trochę mało. Kupie w sklepie obok mnie, jak coś będzie nie tak z karta to będzie blisko z reklamacja;)

Ale ogólnie to dzięki za pomoc, głównie chodziło mi o info jak aparat sobie daje radę z tymi prędkościami zapisu. Jeżeli 20Mb/sec starczy to kupie sobie większą :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

dontu napisał(a):

No faktycznie nie zwróciłem uwagi, jeden komentarz to trochę mało.

tu nie ma co patrzeć na ilość komentarzy. Z kartami jest tak, że sprzedawca może być sprawdzony etc., ale dostanie felerną partię i lipa - te podróbki sandisków są bardzo podobne do oryginałów.
To jest jeden z powodów, przez który unikam kart tej marki.

dontu napisał(a):

Nupie w sklepie obok mnie, jak coś będzie nie tak z karta to będzie blisko z reklamacja;)

słuszne podejście ! Czasami nie warto szukać "groszowych" oszczędności. Zwłaszcza, że kupując w necie musisz doliczyć koszt przesyłki.
Powodzenia :smileythumbsup:

majorglory
Poszukiwacz

warto czasami dopłacić i kupić kartę np. w FotoJoker czy innym sklepie. Zawsze dostaniesz możliwość wyegzekwowania gwarancji, a na alledrogo różnie bywa.

ikar39-----
Początkujący

tu nie chodzi o oszczędność tylko o lenistwo :slight_smile:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

ikar39 napisał(a):

tu nie chodzi o oszczędność tylko o lenistwo :slight_smile:

Nie życzę Ci, żebyś trafił na wadliwy produkt i wirtualnego sprzedawcę, który siedzibę ma w Internecie, sprzedaje tanio, ale wyłącznie wysyłkowo i bez odbioru osobistego. Zazwyczaj adres przy przelewie też jest lipny. Jak będziesz egzekwować od niego naprawę lub wymianę wadliwego towaru? Pomyśl czasem jak coś napiszesz.