anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alpha 550 software

profile.country.pl_PL.title
musicman80
Początkujący

Alpha 550 software

Witam!!
Mam takie pytanie, czy sony wogole robi jakiekolwiek upgrady do softu w aparatach??
Oczywiscie najbardziej interesuje mnie a550:)
Drugie pytanie to czy ktos wie moze czy jest mozliwe ze mogliby takim upgradem dodac funkcje wstepnego podnoszenia lustra??

34 ODPOW. 34
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Jak jest taka potrzeba to robi.
A co do wstępnego podnoszenia lustra, aż tak bardzo ci tego brakuje?

musicman80
Początkujący

Wiesz moze nie brakuje bo nigdy tak do konca sie tym nie bawilem ale wszyscy sie tym podniecaja i to podobno faktycznie poprawia ostrosc zdjec ze statywu.
To jak w koncu z tym jest?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

musicman80 napisał(a):

Witam!!
Mam takie pytanie, czy sony wogole robi jakiekolwiek upgrady do softu w aparatach??

Tak, robi, choć ostatnio niewiele jest wydawanych poprawek (ostatnia do lustrzanek z segmentu entry-level).

musicman80 napisał(a):

Drugie pytanie to czy ktos wie moze czy jest mozliwe ze mogliby takim upgradem dodac funkcje wstepnego podnoszenia lustra??

Przykro mi, ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie i nie sądzę, aby ktokolwiek na forum był w stanie udzielić precyzyjnej odpowiedzi.

oldguest
Początkujący

musicman80 napisał(a):

Wiesz moze nie brakuje bo nigdy tak do konca sie tym nie bawilem ale wszyscy sie tym podniecaja i to podobno faktycznie poprawia ostrosc zdjec ze statywu.

Jest coś podobnego
Funkcja MF CHECK LV Działa to tak: Ustawiasz kadr.wciskasz przycisk MF CHECK LV,podnosi się lustro, wybierasz dowolny punkt kadru ( przyciskami kierunkowymi).powiększasz 1xlub 7x lub14x,ręcznie ostrzysz,robisz zdjęcie,lustro opada.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

wiszko napisał(a):

musicman80 napisał(a):

Jest coś podobnego
Funkcja MF CHECK LV Działa to tak: Ustawiasz kadr.wciskasz przycisk MF CHECK LV,podnosi się lustro, wybierasz dowolny punkt kadru ( przyciskami kierunkowymi).powiększasz 1xlub 7x lub14x,ręcznie ostrzysz,robisz zdjęcie,lustro opada.

Ale przy wstępnym podnoszeniu lustra chodzi o to, że po naciśnięciu spustu lustro jest podnoszone i aparat "zwleka chwilę" z otworzeniem migawki. Ma to na celu wytłumienie drgań spowodowanych ruchem lustra.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Może tylko przypomnę, że wstępne podnoszenie lustra występuje w A700 podczas korzystania z 2 sekundowego samowyzwalacza, a także w A850 i A900 jako osobna funkcja. Wstępne podnoszenie lustra jest wykonywane podczas pracy z samowyzwalaczem (2 s).

oldguest
Początkujący

wiszko napisał(a):

A czy aby jesteś pewien, że tak jest? Na dpreview ( http://www.dpreview.com/reviews/sonyalphadslra550/ " target="_blank" target="_blank) napisano:

Sadly, the much asked-for depth-of-field preview and mirror lock-up options have not returned. In both live view modes, the lens aperture is kept wide-open until the shot is taken, giving no representation of depth-of-field. And, although the mirror could theoretically be kept in the 'up' position, the new MF Check live view system still flips the mirror down and up again just as the shot is being taken, even when combined with self-timer .

oldguest
Początkujący

Oczywiście. Jestem szczęśliwym posiadaczem A550. Robiłem tak zdjęcia.

tenzer
Poszukiwacz

Mam pytanie czy funkcja "wstępnego podnoszenia lustra" o której piszecie kryje się pod takim skrótem MLU ?