anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Alpha 550 software

profile.country.pl_PL.title
musicman80
Początkujący

Alpha 550 software

Witam!!
Mam takie pytanie, czy sony wogole robi jakiekolwiek upgrady do softu w aparatach??
Oczywiscie najbardziej interesuje mnie a550:)
Drugie pytanie to czy ktos wie moze czy jest mozliwe ze mogliby takim upgradem dodac funkcje wstepnego podnoszenia lustra??

34 ODPOW. 34
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

10zer napisał(a):

Mam pytanie czy funkcja "wstępnego podnoszenia lustra" o której piszecie kryje się pod takim skrótem MLU ?

Tak, MLU = Mirror Lock Up

A tak poza tym... :c50 prawdę Ci powie :P

profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

wiszko napisał(a):

Oczywiście. Jestem szczęśliwym posiadaczem A550. Robiłem tak zdjęcia.

Hm... to ciekawe. Akurat A550 nie robiłem zdjęć z MF Check LV, ale w 450 jest tak, że lustro opada a później podnosi się znowu (robi to bardzo szybko, ale trzaśnięcie jest.)... sprawdź może jeszcze raz? :c25 pod lupą ;)

:slight_smile:
oldguest
Początkujący

Wiem co piszę.Sprawdz w sklepie.Jak będziesz się grzebał to ci lustro opadnie.I jeszcze raz trzeba podnieść.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

wiszko napisał(a):

Wiem co piszę.Sprawdz w sklepie.Jak będziesz się grzebał to ci lustro opadnie.I jeszcze raz trzeba podnieść.

Nie musisz się grzebać. Lustro i tak Ci opadnie tuż przed zrobieniem zdjęcia to po prostu tak działa.Zauważ, że po zrobieniu zdjęcia lustro jest w pozycji opuszczonej. Słychać wyraźnie trzy klapnięcia - opuszczenie lustra, podniesienie i ponowne opuszczenie. Ustaw Sobie, w trybie S czas naświetlania około 1s - na pewno usłyszysz.

oldguest
Początkujący

Naciskam MF CHECK LV - podnosi się lustro, nciskam spust - klapnięcie, po zrobieniu zdjęcia po chwili kolejne klapnięcie. Tuż przed i w czasie ostatniego klapnięcia ruszam aparatem - zdjęcie jest ostre.Które klapnięcie jest ostatnie, lustra czy migawki?
Ja piszę o ręcznym ustawianiu ostrości.MF
Cytat z http://www.optyczne" target="_blank:
W trybie MF CHECK LV możliwe jest również automatyczne ustawianie ostrości przyciskiem AF (o ile przełącznik AF/MF na obiektywie i aparacie jest w pozycji AF), przy czym na czas tego procesu lustro zostaje opuszczone na chwilę. Podczas korzystania z trybu MF CHECK LV możemy 7- lub 14-krotnie powiększać wybrany fragment zdjęcia, aby dokładnie sprawdzić czy fotografowany obiekt jest ostry lub ewentualnie precyzyjnie ustawić ostrość ręcznie.

oldguest
Początkujący

Podobny wątek: http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=33411950" target="_blank

Mnie najbardziej przekonuje opinia, że SONY świadomie pozbawia użytkowników funkcji MLU, aby zmusić ich do zakupu wyższego modelu. Tylko nie wiem czy tym samym SONY nie robi sobie kuku :c7

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

wiszko napisał(a):

Naciskam MF CHECK LV - podnosi się lustro, nciskam spust - klapnięcie, po zrobieniu zdjęcia po chwili kolejne klapnięcie. Tuż przed i w czasie ostatniego klapnięcia ruszam aparatem - zdjęcie jest ostre.Które klapnięcie jest ostatnie, lustra czy migawki?
Ja piszę o ręcznym ustawianiu ostrości.MF
Cytat z http://www.optyczne" target="_blank" target="_blank:
W trybie MF CHECK LV możliwe jest również automatyczne ustawianie ostrości przyciskiem AF (o ile przełącznik AF/MF na obiektywie i aparacie jest w pozycji AF), przy czym na czas tego procesu lustro zostaje opuszczone na chwilę. Podczas korzystania z trybu MF CHECK LV możemy 7- lub 14-krotnie powiększać wybrany fragment zdjęcia, aby dokładnie sprawdzić czy fotografowany obiekt jest ostry lub ewentualnie precyzyjnie ustawić ostrość ręcznie.

Ja również pisze o ręcznym ustawianiu ostrości. Moim zdaniem odgłos opuszczanego lustra jest dość charakterystyczny, głośniejszy niż jego podnoszenie (możesz to sprawdzić naciskając klawisz MF). Tak więc ostatnie klapnięcie jest opuszczanym lustrem. Dźwięk migawki jest na tyle cichy, że zlewa się z odgłosami lustra.

oldguest
Początkujący

Czyli jest tak jak od samego początku pisałem.Ja mam ten aparat.Odgłos migawki nie zlewa się z ostatnim odgłosem lustra. Między nimi jest chwila przerwy.

profile.country.GB.title
Krzysztof-----
Nowicjusz

franek4always napisał(a):

Mnie najbardziej przekonuje opinia, że SONY świadomie pozbawia użytkowników funkcji MLU, aby zmusić ich do zakupu wyższego modelu. Tylko nie wiem czy tym samym SONY nie robi sobie kuku :c7

Acha.
Czyli Sony chce zmusić posiadaczy lustrzanek amatorskich do kupienia lustrzanek zawodowych?
Logika aż zęby bolą... :smileyhappy:

oldguest
Początkujący

Krzysztof napisał(a):

franek4always napisał(a):

Acha.
Czyli Sony chce zmusić posiadaczy lustrzanek amatorskich do kupienia lustrzanek zawodowych?
Logika aż zęby bolą... :slight_smile:

Oj bolą, od kiedy to A700 to zawodowa lustrzanka :c4
Jak jesteś taki "logiczny zawodowiec" to chętnie posłucham twojej opinii.