Podziel się wrażeniami!
Witam!!
Mam takie pytanie, czy sony wogole robi jakiekolwiek upgrady do softu w aparatach??
Oczywiscie najbardziej interesuje mnie a550:)
Drugie pytanie to czy ktos wie moze czy jest mozliwe ze mogliby takim upgradem dodac funkcje wstepnego podnoszenia lustra??
franek4always napisał(a):
Oj bolą, od kiedy to A700 to zawodowa lustrzanka
Jak jesteś taki "logiczny zawodowiec" to chętnie posłucham twojej opinii.
Lajam napisał(a):
Z ciekawości zapytam - jaka jest wg Ciebie definicja "zawodowej lustrzanki"?
Kosztująca tyle, że nie stać na nią amatora
Wszyscy wiemy że A700 jest kierowana do zaawansowanych amatorów jak i pół-profesjonalistów. Wszyscy wiemy również, że dobre zdjęcie można zrobić nawet za pomocą telefonu komórkowego - sprzęt nie odgrywa tu zasadniczej roli. Dodatkowo pokażcie mi zawodowca, który korzysta z body z matrycą APSC - owszem może i znajdziemy takiego, ale używa jej raczej jako rezerwowej. To są fakty, więc po co ta dyskusja?
Problemem poruszonym w tym wątku był brak MLU w aparatach klasy 450/5xx. Podczas gdy konkurencja w tej klasie sprzętu ją daje, np. CANON EOS 500D, SONY nie - i tyle
Dodatkowo pokażcie mi zawodowca
Lajam napisał(a):
Dodatkowo pokażcie mi zawodowca
Zdefiniuj mi dla ścisłości proszę "zawodowca", "profesjonalistę", "pół-profesjonalistę" i "amatora".
Trudno mi zrozumieć Twój tok rozumowania, a bardzo chciałbym.
Jeśli nie rozumiesz tak podstawowych pojęć to nie mamy tu o czym dyskutować...
Dla mnie zawodowiec, profesjonalista to ktoś o kierunkowym wykształceniu tak jak to się ma z hydraulikiem, elektrykiem, stolarzem. Można nazwać takiego człowieka rzemieślnikiem, fachowcem, etc. Pojęcie zawodowiec nie zawsze pokrywa się z pojęciem artysty fotografa. Można nazwać profesjonalistą, czasem niestety naciąganie nieco, człowieka trudniącego się fotografowaniem w celach zarobkowych. Często człowiek bez "papierów" potrafi więcej od tego z certyfikatem szkoły. To tyle o ludziach. Sprzęt dla profesjonalistów powinien się charakteryzować przede wszystkim niezawodnością i wytrzymałą konstrukcją, potem osiągami.
Niemniej profesjonalista jeśli nie stać go na zakup drogiego sprzętu kupi taki jaki mu wystarcza dla wykonywania zajęcia i będzie zarabiał dla niego pieniądze. "Pełna klatka" zaś w fotografii cyfrowej nie istnieje na rynku od zawsze i teoria, że APS-C nie może służyć profesjonaliście jest wg mnie błędna. Przepraszam za przydługi wywód.
Tak w ogóle to wątek dotyczy SOFTWARE...