anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Banalne pytanie -A550 co bedę miał w stosunku do A230 ?

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Banalne pytanie -A550 co bedę miał w stosunku do A230 ?

Niestety trochę zaraziłem sie wirusem.
Mam A 230 i napaliłem się na A550. Może trochę snobistycznie.
Prosze kolegow o krótkie wypunktowanie z drobnym komentarzem,jakie zalety bede miał
z A550 w stosunku do A230.
Ja mógłbym wyciągnąc wnioski po zrobieniu 100 zdjęc A550,ale nie mam takich możliwości.

Doświadczeń dużych nie mam.
Jedno co wiem to matryca C-Mos. To zaleta. natomiast i tu trudno mi oceniac jej przewage. Bo 230 też robi dobre zdjęcia. Plus to ISO i szumy.
Macie doświadczenia, więc wasze opinie bedą cenne. A550 leży w moim zasięgu. To kwota 2500 zł. brutto ( z 18-55).
Podobno 550 rozpoznaje twarze. Na wyświetlaczu uchylnym mi nie zależy.
Jestem zwolennikiem klasycznego wizjera z lustrzanki.
Bronek

17 ODPOW. 17
oldguest
Początkujący

Na wyświetlaczu uchylnym mi nie zależy.

To może A450? Wszystko to samo co w A550 tylko bez szybkiego LV (zostaje to na głównej matrycy) i wyświetlacz mniejszy i wbudowany w korpus. Przez co wizjer jest podobno większy ale jakoś ja tego nie widzę...

Z plusów na pewno:
- lepsza praca przetwornika na czułościach ISO wyższych niż 400 względem A230
- szybkość pracy (do 7 klatek)
- lepsza rozpiętość tonalna
Kilka funkcjonalnych ciekawostek:
- Auto HDR
- możliwość manualnego wyostrzenia powiększonego fragmentu z głównej matrycy
- lepsza ergonomia interfejsu
- jeśli ktoś lubi większe body to dużo lepiej leży w dłoniach
- opcjonalny grip
- dużo dłuższa praca na jednym ładowaniu

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja również polecam a450. Bo jeśli nie potrzebujesz funkcji LiveView, to nie ma się co ładować w :c56 550
zaś co do wielkości wizjera, to jest on taki sami jaki masz w :c56 230, więc będzie w sam raz :

3967-----
Poszukiwacz

Dziekuje za poradę.
Nie wiem jeszcze ,co to znaczy szybkie LV. Pewnie Live viev.(wyświetlanie) Jeżeli o to chodzi to jest to bez znaczenia.
Ja wiem tyle,ze 550 rozpoznaje twarze, a 450 nie. Poza tym jest coś z autofokusem.
Nie wiem,czy nie szybszy.
Zadaję pytanie na forum, bo w Warszawie też nie wiedzą wszystkiego.
Mówili,ze 550 twarzy nierozpoznaje, a u nich na fiszce bylonapisane , że rozpoznaje.
Najwięcej wie człowiek, który na tym pracuje.
Rozpietość tonalna, to bardzo y argument na "+".
Nie jest wykluczone,ze sprzedam A230 lub pozostanę na 2 aparatach. zpowodu ciężaru A230, 025kG mniej. Może żona będzie używać. Bo czlowiek zarazony wirusem, posiadając 550 nie będzie chciał nosić 230.
Wersja 2 aparatów jest o tyle korzystna, że moge kupić BODY, bo obiektywy są takie same.
Ja ustawaim sie na stałoogniskowy SAL 2,8 makro, który niedawno kupłlem.
Bronek

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Dziekuje za poradę.
Nie wiem jeszcze ,co to znaczy szybkie LV. Pewnie Live viev.(wyświetlanie) Jeżeli o to chodzi to jest to bez znaczenia.
Ja wiem tyle,ze 550 rozpoznaje twarze, a 450 nie. Poza tym jest coś z autofokusem.
Nie wiem,czy nie szybszy.

tak, a 550 ma funkcję rozpoznawania twarzy (i np. wyzwalania na uśmiech), ale po co Ci ta funkcja skoro nie chcesz fotografować używając LiveView (na ekranie), a przez wizjer (funkcja rozpoznawania twarzy jest aktywna wyłącznie podczas używania LV) ?

3967-----
Poszukiwacz

kris napisał(a):

ja również polecam a450. Bo jeśli nie potrzebujesz funkcji LiveView, to nie ma się co ładować w :c56 550
zaś co do wielkości wizjera, to jest on taki sami jaki masz w :c56 230, więc będzie w sam raz :

A jak jest z tym rozpoznawaniem twarzy ? Z szybkoscią autofokusa ?
Na ile istotne jest rozpoznawanie twarzy, przy zdjęciach w kontrastowym oświetleniu.
Bronek

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

nie korzystam z tej funkcji, gdyż nie mam takiej potrzeby

Początkujący

W A3XX, A5XX są dodatkowe (małe i proste) matryce wbudowane obok wizjera które umożliwiają pracę na LV z taką samą prędkością jak przez wizjer (główna matryca jest gotowa do zrobienia zdjęcie - rozwiązanie innowacyjne i na razie tylko w Sony).

No tak ale to rozpoznawanie twarzy i uśmiechu tylko na LV... AF przez wizjer jest tej samej klasy. Porostu aparat wykrywając twarz przez LV wybiera ten czujnik AF który obsłuży ten fragment. Działa w każdym razie do tego może aparat skorygować balans bieli i np. ekspozycję czy DRO aby ta twarz na zdjęciu była odpowiedniej naświetlona (ale tylko na LV i to w A5XX ponieważ A4XX nie ma tej matrycy dodatkowej).

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Obejrzalem to a450 i skłaniam się do tego co mówicie.

Ja fotografuję jak fotograf = wizjer a nie kowbinowanie z ekranem. jak aparat się docisnie do twarzy, to mniejsza szansa poruszenia. Amatorzy robią zdjęcia na ektran.
W wizjerze mam poza tym parametry, balansuję przysłoną optymalizując czas.

Jak w praktyce obslugujesieto rozpoznawanie twatrzy ? Manualnie ?
Bo ta opcja z wydzielonym doświetleniem jest zachęcająca.

Różnica w cenie jest istotna - to ok 500-600 zł na body, bo 450 z 18-55 znalazlem za 1900zł.
Bronek

oldguest
Początkujący

Tak naprawde nie wiem,na czym polega rozpoznawanie twarzy.
Dla mnie byłoby istotne światło dla samej twarzy. Czy to jest to ?

System AF lustrzanki jest prosty. Ten czujnik którzy złapie największy kontrast ustawia ostrość (w przypadku multi). Możemy wybrać centralny i nim ustawić ostrość tam gdzie chcemy. W A5XX (to głownie dla usprawienia trybu Auto) jak na LV wykryje twarz to zoptymalizuje pracę aparatu dla twarzy a nie np. dla krzaka który miał lepszy kontrast. Tak jak to rozumiem.

Różnica w cenie jest istotna - to ok 500-600 zł na body, bo 450 z 18-55 znalazlem za 1900zł.
Więc pytanie logiczne - za co się placi 500zl wiecej w a550 ?

Za:
- DUŻO LEPSZY wyświetlacz (prawie 1MPix) do tego większy i odchylany
- za dodatkową matrycę do LV