Podziel się wrażeniami!
Niestety trochę zaraziłem sie wirusem.
Mam A 230 i napaliłem się na A550. Może trochę snobistycznie.
Prosze kolegow o krótkie wypunktowanie z drobnym komentarzem,jakie zalety bede miał
z A550 w stosunku do A230.
Ja mógłbym wyciągnąc wnioski po zrobieniu 100 zdjęc A550,ale nie mam takich możliwości.
Doświadczeń dużych nie mam.
Jedno co wiem to matryca C-Mos. To zaleta. natomiast i tu trudno mi oceniac jej przewage. Bo 230 też robi dobre zdjęcia. Plus to ISO i szumy.
Macie doświadczenia, więc wasze opinie bedą cenne. A550 leży w moim zasięgu. To kwota 2500 zł. brutto ( z 18-55).
Podobno 550 rozpoznaje twarze. Na wyświetlaczu uchylnym mi nie zależy.
Jestem zwolennikiem klasycznego wizjera z lustrzanki.
Bronek
Na wyświetlaczu uchylnym mi nie zależy.
ja również polecam a450. Bo jeśli nie potrzebujesz funkcji LiveView, to nie ma się co ładować w 550
zaś co do wielkości wizjera, to jest on taki sami jaki masz w 230, więc będzie w sam raz :
Dziekuje za poradę.
Nie wiem jeszcze ,co to znaczy szybkie LV. Pewnie Live viev.(wyświetlanie) Jeżeli o to chodzi to jest to bez znaczenia.
Ja wiem tyle,ze 550 rozpoznaje twarze, a 450 nie. Poza tym jest coś z autofokusem.
Nie wiem,czy nie szybszy.
Zadaję pytanie na forum, bo w Warszawie też nie wiedzą wszystkiego.
Mówili,ze 550 twarzy nierozpoznaje, a u nich na fiszce bylonapisane , że rozpoznaje.
Najwięcej wie człowiek, który na tym pracuje.
Rozpietość tonalna, to bardzo y argument na "+".
Nie jest wykluczone,ze sprzedam A230 lub pozostanę na 2 aparatach. zpowodu ciężaru A230, 025kG mniej. Może żona będzie używać. Bo czlowiek zarazony wirusem, posiadając 550 nie będzie chciał nosić 230.
Wersja 2 aparatów jest o tyle korzystna, że moge kupić BODY, bo obiektywy są takie same.
Ja ustawaim sie na stałoogniskowy SAL 2,8 makro, który niedawno kupłlem.
Bronek
Dziekuje za poradę.
Nie wiem jeszcze ,co to znaczy szybkie LV. Pewnie Live viev.(wyświetlanie) Jeżeli o to chodzi to jest to bez znaczenia.
Ja wiem tyle,ze 550 rozpoznaje twarze, a 450 nie. Poza tym jest coś z autofokusem.
Nie wiem,czy nie szybszy.
kris napisał(a):
ja również polecam a450. Bo jeśli nie potrzebujesz funkcji LiveView, to nie ma się co ładować w 550
zaś co do wielkości wizjera, to jest on taki sami jaki masz w 230, więc będzie w sam raz :
nie korzystam z tej funkcji, gdyż nie mam takiej potrzeby
Obejrzalem to a450 i skłaniam się do tego co mówicie.
Ja fotografuję jak fotograf = wizjer a nie kowbinowanie z ekranem. jak aparat się docisnie do twarzy, to mniejsza szansa poruszenia. Amatorzy robią zdjęcia na ektran.
W wizjerze mam poza tym parametry, balansuję przysłoną optymalizując czas.
Jak w praktyce obslugujesieto rozpoznawanie twatrzy ? Manualnie ?
Bo ta opcja z wydzielonym doświetleniem jest zachęcająca.
Różnica w cenie jest istotna - to ok 500-600 zł na body, bo 450 z 18-55 znalazlem za 1900zł.
Bronek
Tak naprawde nie wiem,na czym polega rozpoznawanie twarzy.
Dla mnie byłoby istotne światło dla samej twarzy. Czy to jest to ?