Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich
od kilku miesiecy posiadam A300 i ciagle mam problemy z nieostrymi zdjeciami
czy robie w automacie czy w pozycji A moze 1 zdjecie na 10 udaje zrobic sie ostre
prosze o pomoc jak to poustawiac
Witaj,
Czy mógłbym Cię prosić o wstawienie jakichś przykładowych zdjęć?
I jakbyś napisał z jakiego Obszaru AF korzystasz...czy to jest szeroki, punktowy czy lokalny?
I jeszcze - jakie tryby najczęściej są w użyciu.
Pozdrawiam,
Również proszę o wstawienie zdjęcia. Mam przypuszczenia że może chodzić o niekontrolowaną GO. A próbowałeś zwiększyć wartość przysłony ? Na na przykład f22 ?
kamil1114 napisał(a):
A próbowałeś zwiększyć wartość przysłony ? Na na przykład f22 ?
Dostałem już od ziutka zdjęcia na maila i sprawa wydaje się (dla mnie wyjaśniona)
Zdjęcia są po prostu poruszone. Chyba zbyt mocno trzymał się ISO 100.
Ale teraz mam nadzieję, że będzie tylko lepiej
witam
ponownie
mam jeszcze takie pytanko jak ustawiacie przyslone oraz iso w pomieszczeniu przy swietle sztucznym,czy uzywacie lampy blysk i przy jakich wartosciach?
Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli zdjęcie ma być dobrze naświetlone to używam iso 200 i lampy błyskowej. Przysłonę mam najczęściej na 5.6 , bo czym mniejsza wartość przysłony , tym krótszy czas potrzebny do wykonania zdjęcia. (Poprawcie mnie jeśli się mylę). A jeżeli chcesz zachować klimat światła , to wtedy nie używasz lampy błyskowej , a dajesz duże iso. iso 800-1600 , ale wtedy szumów będzie bardzo dużo.
kamil1114 napisał(a):
Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli zdjęcie ma być dobrze naświetlone to używam iso 200 i lampy błyskowej. Przysłonę mam najczęściej na 5.6 , bo czym mniejsza wartość przysłony , tym krótszy czas potrzebny do wykonania zdjęcia. (Poprawcie mnie jeśli się mylę). A jeżeli chcesz zachować klimat światła , to wtedy nie używasz lampy błyskowej , a dajesz duże iso. iso 800-1600 , ale wtedy szumów będzie bardzo dużo.
Oj , przepraszam :smileyredface:
Nie byłem do końca zorientowany.