anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

brak ostrosci na zdjeciach

ziutek1-----
Początkujący

brak ostrosci na zdjeciach

Witam wszystkich
od kilku miesiecy posiadam A300 i ciagle mam problemy z nieostrymi zdjeciami
czy robie w automacie czy w pozycji A moze 1 zdjecie na 10 udaje zrobic sie ostre
prosze o pomoc jak to poustawiac

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Czy mógłbym Cię prosić o wstawienie jakichś przykładowych zdjęć?
I jakbyś napisał z jakiego Obszaru AF korzystasz...czy to jest szeroki, punktowy czy lokalny?

I jeszcze - jakie tryby najczęściej są w użyciu.

Pozdrawiam,
:)

kamil1114
Początkujący

Również proszę o wstawienie zdjęcia. Mam przypuszczenia że może chodzić o niekontrolowaną GO. A próbowałeś zwiększyć wartość przysłony ? Na na przykład f22 ?

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

kamil1114 napisał(a):

A próbowałeś zwiększyć wartość przysłony ? Na na przykład f22 ?

22 to lekka przesada :D
Wszystko zależy czy zdjęcia ma nieostre czy poruszone :)
Jak poruszone to zwiększanie liczby przysłony tylko mu pogorszy sprawę :)
Jak nieostre to może być kilka problemów ;/

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dostałem już od ziutka zdjęcia na maila i sprawa wydaje się (dla mnie wyjaśniona)

Zdjęcia są po prostu poruszone. Chyba zbyt mocno trzymał się ISO 100.
Ale teraz mam nadzieję, że będzie tylko lepiej :thumbsup:

ziutek1-----
Początkujący

witam
ponownie
mam jeszcze takie pytanko jak ustawiacie przyslone oraz iso w pomieszczeniu przy swietle sztucznym,czy uzywacie lampy blysk i przy jakich wartosciach?

kamil1114
Początkujący

Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli zdjęcie ma być dobrze naświetlone to używam iso 200 i lampy błyskowej. Przysłonę mam najczęściej na 5.6 , bo czym mniejsza wartość przysłony , tym krótszy czas potrzebny do wykonania zdjęcia. (Poprawcie mnie jeśli się mylę). A jeżeli chcesz zachować klimat światła , to wtedy nie używasz lampy błyskowej , a dajesz duże iso. iso 800-1600 , ale wtedy szumów będzie bardzo dużo.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

kamil1114 napisał(a):

Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli zdjęcie ma być dobrze naświetlone to używam iso 200 i lampy błyskowej. Przysłonę mam najczęściej na 5.6 , bo czym mniejsza wartość przysłony , tym krótszy czas potrzebny do wykonania zdjęcia. (Poprawcie mnie jeśli się mylę). A jeżeli chcesz zachować klimat światła , to wtedy nie używasz lampy błyskowej , a dajesz duże iso. iso 800-1600 , ale wtedy szumów będzie bardzo dużo.

Ano - mylisz się.
Używając lampy błyskowej, czas naświetlania zależy od możliwości synchronizacji z lampą i od efektów, jakie chcesz uzyskać. A przysłoną regulujesz w zasadzie GO; zależy ona też od mocy lampy i odległości od fotografowanego obiektu.
Zaś nie używając lampy, owszem zależy, ale odwrotnie - im większa przysłona (bardziej otwarta) - tym krótszy czas naświetlania.
Przy większym ISO, jeśli naświetlenie jest poprawne, szumy dość łatwo można zniwelować, gorzej gdy są miejsca niedoświetlone - tam będzie je widać bardziej.

------------------------------
fotoamator
kamil1114
Początkujący

Oj , przepraszam :smileyredface:
Nie byłem do końca zorientowany.