anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

canon 7d nikon d300 czy sony alpha850?

czb.lechu
Początkujący

canon 7d nikon d300 czy sony alpha850?

Witam wiem, że jest to forum sony i pewnie będziecie obstawiać przy sony, ale może znajdzie się ktoś obiektywny....

Chce zmienić alphe 300+minolta 50mm. 1.7f+tamron 17-50 f2.8 i hvl-58 na któryś z w/w aparatów i kompletnie nie wiem który wybrać. Z jednej strony jestem przyzwyczajony do sonego, ale denerwują mnie jego szumy i dość wolna praca af. no i ogolnie ostatnio mi szwankuje...dlatego tez myślę o zmianie.
Sony 850 oferuje pełną klatkę ale później ceny obiektywów mnie dobiją, Bo z moich to chyba tylko minoltę mogę podpiąć?

co sądzicie o w/w aparatach?

Pozdrawiam Leszek

78 ODPOW. 78
Fatamorgana-----
Początkujący

Ano właśnie...
Siła oddziaływania przekonania jednak robi swoje.
Kie też były opluwane jako "kijowe", ale teraz wielu się chwali napisem na tylnej szybie "A moja Kia ma ...lat gwarancji". :c3
:slight_smile:

Wracając do wątku. Jakoś mnie nie dziwi że kol. Foters tak się rzuca, bo choć mało zaglądam na to forum, to i tak zapamiętałem Fotersa jako głównie marudę, szukającego problemów w klapce, zbyt małym uszczelnieniu itd...(założone przez niego specjalnie wątki).
Widzę, że niewiele dały odpowiedzi i dalej to samo.
Jak kolega chce mieć bardzo szczelny i mocny aparat, z którego chce być dumny, to uprzejmie sugeruję prawdziwy korpus profesjonalno-reporterski. Niestety- to kosztuje...ale:
Tamże uszczelek Wam dostatek, a i wytrzymałość jest odpowiednia.

Co naprawdę waćpan zrobisz z takim aparatem, to już nie moja sprawa. :c11
Zwłaszcza, że tylko bardzo nieliczni wyciągają ze swoich lustrzanek (amatorskich i semi-pro) naprawdę więcej niż 50-70% ich możliwości.
Pozdrawiam.

Norbert-----
Początkujący

Miałem ostatnio okazję pobawić się w plenerze tym ponoć mega wypasionym dzieckiem canona o nazwie 7D z zapiętym 400/5.6L (więc bardzo szybki zestaw) i......chyba nieco się rozczarowałem.
Nie wiem jakich cudów oczekiwałem (chyba chciałem aby łapał ostrość zanim pomyślę o naciśnięciu spustu :) ) ale nie zauważyłem aby ten zestaw był jakoś wyczuwalnie szybszy od mojej A700+70-200/2.8G (a to szkło jest wolniejsze od śrubokrętowego maf 80-200/2.8 ). Na środkowym czujniku nie widziałem specjalnej różnicy, na skrajnych dało się nieco odczuć wyższość canona ale ogólnie spodziewałem się że ten aparat z tym hiper-ultra AFem zmasakruje mój zestaw....nic takiego się nie stało.
Rozważałem zmianę na 7D ale chyba się już wyleczyłem.

Aha...jedno trzeba powiedzieć - te wszystkie opowieści netowe mówiące o mega szumach (jak na canona) i marnym obrazowaniu 7D to można między bajki wsadzić.....ja nic takiego nie zauważyłem.

profile.country.en_GB.title
bartasduch
Początkujący

Wracając do początku tematu : który korpus? Dotąd fociłem a100 i a200 i czsami a700, chwilę a900.
Za uprzejmością kolegi pofociłem trochę ostatnio EOSem 50D i EOSem 7D i szkłami Sigmy. Potem, w tym samym dniu wziąłem jeszcze raz a900 ze szkłami Sigmy. Tymi samymi co w przypadku Canona. I moje - subiektywne - spostrzeżenia są następujące:
- AF był bardzo porównywalny,
- LCD w a900 zdecydowanie lepszy,
- sposób sterowania między EOSem 7D a a900 podobny,
- jakość wykonania zbliżona,
- brak sterowania w EOSie 50D lampami poza body z poziomu korpusu,
- powtarzalność zdjęć z błyskiem porównywalna, trochę lepsza w Canonie (użyte były lampy Sony 56 i Canon 580, być może z 58 nie zauważyłbym różnic)
- ISO 800 mnie w a900 NIE rozczarowało, wręcz przeciwnie jest normalne. Bo ile razy używaliście w analogach ISO 800 czy 1600 (ktoś pamięta szybkie filmy negatywowe Fuji?)
- głębia i odczucia estetyczne z pełnej matrycy BEZCENNE!
Jako, że moja pasja fotograficzna to ludzie wybrałem ... a850 ze względów budżetowych. ;)
I jak na razie dla mnie rewelka. Wyszło znacznie taniej niż budowanie systemu od nowa. A konkludując wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. W innych systemach jest na pewno lepiej dopóki tam nie wejdziemy. ;)

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

bartas73 napisał(a):

powtarzalność zdjęć z błyskiem porównywalna, trochę lepsza w Canonie (użyte były lampy Sony 56 i Canon 580, być może z 58 nie zauważyłbym różnic)

Tego nie wiem, ale znane są problemy z powtarzalnością błysku przy użyciu 56-ki. HVL-58 juz tych problemów nie ma.

------------------------------
fotoamator
bartasduch
Początkujący

Być może z 58 jest lepiej. Dlatego też zaznaczyłem jakie flesze były używane.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

hvl56 to stara konstrukcja ze wszystkimi zaletami i wadami 5600 minolty http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
jednak "58" lepiej sobie radzi, o czym najlepiej wie Lajam, który się z 56 na 58 przesiadł :nauseated_face:

ale mniejsza o to - grunt, że wybrałeś bardzo świadomie :thumbsup:

Początkujący

bartas73 napisał(a):

(...)
- powtarzalność zdjęć z błyskiem porównywalna, trochę lepsza w Canonie (użyte były lampy Sony 56 i Canon 580, być może z 58 nie zauważyłbym różnic)
- ISO 800 mnie w a900 NIE rozczarowało, wręcz przeciwnie jest normalne. Bo ile razy używaliście w analogach ISO 800 czy 1600 (ktoś pamięta szybkie filmy negatywowe Fuji?)
- głębia i odczucia estetyczne z pełnej matrycy BEZCENNE!
Jako, że moja pasja fotograficzna to ludzie wybrałem ... a850 ze względów budżetowych. ;)
I jak na razie dla mnie rewelka. Wyszło znacznie taniej niż budowanie systemu od nowa. A konkludując wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. W innych systemach jest na pewno lepiej dopóki tam nie wejdziemy. ;)

Co do lamp - z 58-ką jest BARDZO porównywalnie z canonem, czytaj - znam canona i mam a900 z 58-ką, dla mnie 58-ka w użytku jest nawet lepszą lampą niż 580exII canona. Równie powtarzalna ale znacznie lepiej przemyślaną i wygodniejszą w użytku, dającą większe możliwości szczególnie przy pionowych zdjęciach oraz jej łamanie, zwłaszcza gdy mamy grip zauważalnie lepiej wyważa cały zestaw, praw fizyki się nie oszuka.

Co do reszty tematu - właśnie obrabiam ślub i wesele zrobione a900 (obrazuje tak samo jak 850) przy pomocy Lightrooma 3 beta 2, fociłem tez i FFami canona 5d i 5dII, moim zdaniem w kwesti szumów BEZ KOMPLEKSÓW a i szczegółów jakby więcej. Najważniejsze byle tylko dbać aby nie niedoświetlić ale nawet wówczas druki a4 wychodzą b. dobrze. Naprawdę rożłozyło mnie ile wyciągnąłem z kilku pozornie straconych zdjęć (dodam -przez mój błąd).

Co do d300 czy C7d to wybaczyć proszę użytkowników tychże - sorry ale pod względem obrazowania a w końcu to obraz z matrycy dostajemy otwierając plik na kompie - ilość szczegółów i możliwość cropowania przy ŚWIETNEJ rozpiętości matrycy sony a850/900 ustawia te dwa korpusy aps-c pod najważniejszym względem tj. możliwościami obrazowania ze dwie klasy poniżej a850/900 (zakładam, że wraz ze zmianą marki umiejętności nie kupimy, bo czy fociłem C czy N, to i tak wychodziły fotki jak z posiadanych KM lub sony ;) ). Do tego wiadomo - wizjer, wszystko co niesie ze sobą FF, rozpiętość tonalna a i moim zdaniem oddanie barw - tego w ww. korpusach d300 i c7d nigdy się nie otrzyma jak w a850/900. Bez kompleksów Panie i Panowie, bez kompleksów, byle z głową. D300 co prawda nie fociłem ale d700 już tak i też się zastanawiałem parę miesięcy temu co wybrać z FF ale zostałem w naszym systemie i chwalę sobie ten wybór, szczególnie gdy przyszło mi robić w trudnych warunkach na wysokich iso, na co dzień uzywam w 95% iso 200. Najlepiej postarać się i samemu się przekonać a wówczas wiele "legend" internetowych zacznie się ulatniać z głowy.

bartasduch
Początkujący

kris napisał(a):

hvl56 to stara konstrukcja ze wszystkimi zaletami i wadami 5600 minolty http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif
jednak "58" lepiej sobie radzi, o czym najlepiej wie Lajam, który się z 56 na 58 przesiadł :nauseated_face:

ale mniejsza o to - grunt, że wybrałeś bardzo świadomie :thumbsup:

Przyjdzie czas na 58 kę. Świadomie foce to i świadomy wybór. ;) Dodam jeszcze , że odkąd przesiadłem się na a850 foce jeszcze wolniej, w bardziej przemyślany , świadomy sposób.

bartasduch
Początkujący

Tommygun napisał(a):

Do tego wiadomo - wizjer, wszystko co niesie ze sobą FF, rozpiętość tonalna.

Dzieki , zapomniałem napisać, że wielkość wizjera, jego jasność była również decydująca za wyborem a850. Po zmianie z aps-c na FF oko nie mogło się przyzwyczaić do tak dużej przestrzeni :smileyhappy: