Podziel się wrażeniami!
Moja A500 od jakiegosć czasu robi pierwsze zdjęcie (po włączeniu aparatu) całkowicie czarne. Co ciekawe dzieje sie tak nie zawsze po właczeniu aparatu ale, jak zauważyłem, dopiero po jakimś dłuzszym czasie nieuzywania aparatu (kilka godzin). Kolejne zdjęcia w danej sesji aparat juz robi normalnie. Czy ktoś może się z tym juz spotkał i wie co może byc przyczyną i czy trzeba dac aparat od razu do serwisu czy jest na to jakas porada.
Mnie się to zdarzyło parę razy. W środę wysłałam aparat, a w piątek miałam go z powrotem z wymieniona migawką.
Na szczęście już nie mam tego problemu. Najwidoczniej było to tylko takie sporadyczne...
Anonymous0 napisał(a):
Na szczęście już nie mam tego problemu. Najwidoczniej było to tylko takie sporadyczne...
Witam
Mam ten sam problem i wysyłam aparat do serwisu.
Tadeusz napisał(a):
Anonymous0 napisał(a):
Uszkodzenie to nie katar - jak już się objawiło - wróci... Gorzej, gdy po gwarancji.
Masakra, to jakaś zmora.
Też po 2 miesiącach posiadania a500 mam czarną pierwszą fote. Widać że modele 500 i 550 w tym względzie są wadliwe. Pytanie tylko takie, czy po wymianie nowa migawka nie robi za chwilę takich samych jaj. Bo jeśli po wymianie za 2-3 miechy będzie to samo to trochę lipka. Czy może powiedzieć ktoś kto miał wymienioną migawkę, czy problem nie wrócił? Czy tylko te wbudowane fabrycznie siadają, a te wymienione są już ok?
Ja miałem wymienioną w a330 - przed wakacjami, czyli jakieś 4 miesiące temu - od tamtej pory żadnych problemów, nie występują już czarne zdjęcia. Jeśli masz takie objawy, bez obaw ślij do serwisu - wysyłka w obie strony jest darmowa (jeśli masz gwarancję), a czas realizacji usługi niesamowicie szybki.
Posiadam a550 i również to się dzieje ale nie przeszkadza mi to za bardzo. Wiem, że po dłuższym nieużywaniu trzeba zrobić dwa zdjęcia i tyle. U mnie to już jest chyba po gwarancji - sprawdzę zaraz. W sumie to nie zainteresowałem się tym za bardzo i mi to nie przeszkadza ale skoro piszecie, że dostanę nową migawkę to może warto
Mój aparat niestety jest już dawno po gwarancji (prawie dwa lata) ;/ Ktoś może mi powiedzieć ile mniej więcej kosztuje wymiana migawki? Albo co jeśli jej nie wymienię? Jest jakieś duże ryzyko, że coś się jeszcze bardziej zepsuje?
Masz aparat dwa lata pi gwarancji, czy aparat ma prawie dwa lata? Dlaczego nie wysłałeś go wcześniej? A zabawce nic nie będzie, ba nawet się naprawi. Kiedy kupiłeś aparat?