anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

czerwone plamki

xaeross
Początkujący

czerwone plamki

Czy ktoś spotkał się z powyższym błędem? Zauważyłem, że na niektórych zdjęciach są czerwone plamki. zawsze w tych samych miejscach chociaż na różnych zdjęciach. Czy to problem pyłków na szkle, lustrze czy błąd matrycy?

51 ODPOW. 51
profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Czas zacząć skupiać się na zdjęciach, bo skupienie się tylko na sprzęcie nie pomaga ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
alcazarc
Początkujący

ja tam nie mam nigdzie żadnych hot pixeli - więc to nie jest reguła , a sprzęt powinien być sprawny w 100% nie 99.9% płace i wymagam... :smileyevil:

Starosta.
Początkujący

Alcazar napisał(a):

ja tam nie mam nigdzie żadnych hot pixeli - więc to nie jest reguła , a sprzęt powinien być sprawny w 100% nie 99.9% płace i wymagam... :smileyevil:

nie zapomnij, że to jest elektronika i zawsze jest jakiś margines błędu ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
xaeross
Początkujący

no właśnie w elektronice nie ma miejsca na błędy. Fakt są systemy które mogą te błędy i możliwe błędy eliminować, systemy awaryjne zastępcze itd.. ale o tym się ostrzega użytkownika. Na pudełku nie było napisane: do 10 martwych/spalonych/hot pixeli na matrycy i do 5 na wyświetlaczu nie podlega reklamacji :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

RASTX napisał(a):

Sony zapewnia w ekranach LCD 99, 99 % sprawnych pikseli. Jeżeli podana wartość nie jest dotrzymana, ekran podlega wymianie

jest to cytat z "podobnego" wątku

Początkujący

No tak tylko że to 99,99% dotyczy ekranu (który nie ma wpływu na zdjęcie) a nie matrycy. Moim zdaniem matryca CMOS w nowym aparacie powinna być sprawna (cała) i sugeruję ponowny kontakt z BOK Sony lub ze sprzedawcą.
Z ciekawości sprawdziłem dwie A500 i jedną A550 nie wykryłem takiej wady.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

No tak tylko że to 99,99% dotyczy ekranu (który nie ma wpływu na zdjęcie) a nie matrycy.

moja wypowiedź tyczyła się:
Na pudełku nie było napisane: do 10 martwych/spalonych/hot pixeli na matrycy i do 5 na wyświetlaczu nie podlega reklamacji

Początkujący

sproboje zmapowac to raz jeszcze i sprawdze wieczorem. zobaczymy czy pomoze. bo na ostatnich fotkach wczoraj juz chyba nie widzialem tych pixeli... przetestuje :)

xaeross
Początkujący

no i zapomnialem uaktualnic..
wiec dzien pozniej poszedlem tam znowu :) tym razem z szarym pixelem na wyswietlaczu i.. zalapalem sie na promocje zestawu z 2 obiektywami.. znaczy sie przecenili go z 770 na 700.. ze za swoj zaplacilem 630.. to za extra 70 dostalem obiektyw 55-200.. i zwolnilo mnie to z szukania nowego obiektywu.. i oszczedzilem 100 bo jednak ta sigma to droga taka ;) aparacik teraz smiga jak mazenie a zakres zoomu jest nawet porownywalny z moim starym h5. czyli.. pozytywnie :)

oldguest
Początkujący

Rozumiem że po wymianie nie ma problemu z pixelami na matrycy?