anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy warto kupić Sony A230?

imagination-----
Początkujący

Czy warto kupić Sony A230?

zastanawiam się nad kupnem lustrzanki Sony A230. Jestem amatorką, na razie mam kompakt. Doradźcie mi czy warto, a może lepsza będzie Sony A200? Dodam,że lubię robić portrety, zdjęcia makro, krajobrazy. :c20 :c20

11 ODPOW. 11
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

W zasadzie większych różnic w obrazowaniu między A230, a A200 nie ma (ta sama matryca).
W kwestii różnic, które dotyczą głównie ergonomii, pozwól że zacytuję krisa:

kris napisał(a):

inny chwyt (grip) - większy w A200, mniejszy i płytszy w A230
inny format kart (A200 Compact Flash / A230 SD+MS)
tylko w A200 jest możliwość zakupu oryginalnego grip'a (uchwyt pionowy)
A230 jest znacznie lżejsza i ma inny akumulator

Pozdrawiam :c10

imagination-----
Początkujący

Dziękuję bardzo. :) A który będzie lepszym wyborem A200 czy A230?:)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

imagination napisał(a):

Dziękuję bardzo. :) A który będzie lepszym wyborem A200 czy A230?:)

To już nie ma tak łatwo :smileyhappy: - musisz sama ocenić i sama podjąć decyzję.
Najlepiej wybrać się do sklepu i porównać pod kątem "która lepiej leży w dłoni" :)

imagination-----
Początkujący

Właśnie zamierzam się wybrać niebawem. Natomiast słyszałam, że a200 ma wygodniejszy i stabilniejszy uchwyt od a230. 8-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

imagination napisał(a):

Właśnie zamierzam się wybrać niebawem. Natomiast słyszałam, że a200 ma wygodniejszy i stabilniejszy uchwyt od a230. 8-)

jako użytkownik zarówno a200(dawniej), jak i a330 (chwyt tak sam jak a230) stwierdzam, że w zdecydowanej większości negatywne opinie nie są oparte dłuższym użytkowaniem, a jedynie chwilką w markecie :c20
Patrząc na taki aparat, jak Leica M9, która kosztuje bagatela 20tysięcy, uchwyt jest naprawdę marny w stosunku do a230, a jakoś sobie ludzie radzą z tymi aparatami :smileymrgreen:
oczywiście to jest tylko moja opinia. Najlepiej jest samemu się przekonać :D

Początkujący

dziękuję bardzo, w takim razie coraz bardziej przekonuję się do a230. :) Bo skoro ten uchwyt jest wygodny, to już chyba wiem, jakiego dokonam wyboru. A czy na początek wystarczy obiektyw 18-55? 8-)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

imagination napisał(a):

Bo skoro ten uchwyt jest wygodny

ja nie napisałem, że uchwyt jest wygodny, bo wygoda to bardzo szerokie pojęcie.
Dla milionów ludzi wygodą jest obojętnie jaki samochód. jakikolwiek, byleby się poruszał.
Zaś dla niektórych to musi być BMW serii 7, a najlepiej bentley lub maybach :c20

jeśli chodzi o 18-55, na start OK, ale jeśli tylko masz możliwość kup a230 wraz z 18-55 i 55-200 (dzięki temu będziesz miała duży zakres ogniskowych) :c20

Początkujący

dziękuję bardzo za pomoc. ;) A co do uchwytu to potrzymam w sklepie i sprawdzę, bo jednak najlepiej przekonać się samemu. ;)

profile.country.en_GB.title
3967-----
Poszukiwacz

Jestem nowy na forum i witam wszystkich. Kupilem w sierpniu Sony230. chciałem lustrzankę cyfrową.
Kupilem dlatego, że jechałem na pielgrzymkę do Włoch. Bylem u Ojca Pio też w marcu, ale
nie miałem aparatu.
Jestem świeży w fotografii cyfrowej. Mam na koncie kilka tysięcy prac czarno-białych praktykę w ciemni, ale na kilka lat przestalem fotografować.
Z banalnej przyczyny, młode pokolenie nie chce oglądac zdjęć, po prodstu nie ma dla kogo robić. I niestety obecnie jestem cofnięty.
Artystą nie jestem, nie jest to do końca moje hobby. Zajmuje sie zabezpieczaniem elektroniki przed burzą.
Pielgrzymka pierwsza byla dużym przeżyciem. jak dostalem zdjecia od przyjaciół, ( nieliczne)
stwerdzilem , że na druga pielgrzymkę do Ojca Pio zabieram aparat.
Dlaczego kupilem 230 ? Bo to jest najmniejsza lustrzanka ! I tak to diuża "landara" na wakacje. Liczyla się jeszcze cena, w miarę dostępna.
Jakie wrażenia ? Zrobiłem do tej pory ok. 1000 zdjęć i jestem bardzo zadowolony.
Natomiast brakuje mi wiedzy o cyfrze, kolorze i 230. Stąd moja obecność na forum. W podsumowaniu napiszę, że dla przeciętnego użytkownika, to trzeba się bardzo dużo uczyć, żeby możliwośći tej lustrzanki wykorzystać. Posiadając wiedzę w fotografii analogowej.