Podziel się wrażeniami!
Mam problem a może wyolbrzymiam . Mianowicie Moi rodzice wyjeżdżają na wycieczkę a dla nich aparat ma robić fotki i to bez ustawień , wiec będą korzystać z obcji AUTO . Problem w tym że moja 330 na trybie AUTO robi dziwne zdjęcia nie wyostrza , prześwietla . A według mnie tryb auto powinien wybierać i ustawiać odpowiednie kolory , dobrze wyostrzać . Pytam dlatego że próbowałem robić w trybie auto Nikonami D90 i D40 i zdjęcia wychodziły REWELACYJNIE natomiast moją 330 jak robi fotki wychodzą tragicznie .
Więc teraz pytanie czy wysyłać aparat do serwisu czy samemu można coć ustawić , może kupić inny obiektyw niż standardowy KIT 18-55
w związku z tym, że problem KOMPLETNIE nie dotyczy serwisu, wątek przenoszę w lepsze miejsce.
simba napisał(a):
Pytam dlatego że próbowałem robić w trybie auto Nikonami D90 i D40 i zdjęcia wychodziły REWELACYJNIE natomiast moją 330 jak robi fotki wychodzą tragicznie .
Może jakiś przykład tych tragicznych fotek?
sony 330
według mnie nie ostre tryb AUTO
Tryb AUTO
3 jest poruszona
1 jest ostra, ale prześwietlona
4 - za duża wartość przysłony (f/22), przez co czas naświetlania jest długi (1/6) i obstawiam poruszenie + nie trafioną ostrość
polecam poczytać/pooglądać strony, do których linki podałem wcześniej
bo tak naprawdę to może się wydawać, że błąd leży po stronie sprzętu (przecież robiłeś w auto), no ale to Ty jesteś fotografem
z EXIFów wychodzi, że zdjęcia powstały w trybie "A", a nie w AUTO
Tryb AUTO D90
według mnie zadowalająca OSTROŚĆ i jakość kolorów której sony nie ma
Kris ja wiem , dla mnie tryb auto wogóle nie musiał by istniec po to kupiłem lustro aby EKSPERYMENTOWAC , ale jeżeli chodzi o osoby które nie mialy styczności z lustrzanką a jaką na wybrawe do PERU to chciałbym aby jakies fotki z tego wyjazdu im wyszły i z tego moje pytania ..
simba napisał(a):
Kris ja wiem , dla mnie tryb auto wogóle nie musiał by istniec po to kupiłem lustro aby EKSPERYMENTOWAC , ale jeżeli chodzi o osoby które nie mialy styczności z lustrzanką a jaką na wybrawe do PERU to chciałbym aby jakies fotki z tego wyjazdu im wyszły i z tego moje pytania ..
Pamiętaj że tryb auto nie odwali za Ciebie całej roboty. Twoja ingerencja u ustawienia sprzętu też jest potrzebna, aby uzyskać zadowalające Cię efekty.