anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tryb "AUTO" Sony 330

simba-----
Początkujący

Tryb "AUTO" Sony 330

Mam problem a może wyolbrzymiam . Mianowicie Moi rodzice wyjeżdżają na wycieczkę a dla nich aparat ma robić fotki i to bez ustawień , wiec będą korzystać z obcji AUTO . Problem w tym że moja 330 na trybie AUTO robi dziwne zdjęcia nie wyostrza , prześwietla . A według mnie tryb auto powinien wybierać i ustawiać odpowiednie kolory , dobrze wyostrzać . Pytam dlatego że próbowałem robić w trybie auto Nikonami D90 i D40 i zdjęcia wychodziły REWELACYJNIE natomiast moją 330 jak robi fotki wychodzą tragicznie .

Więc teraz pytanie czy wysyłać aparat do serwisu czy samemu można coć ustawić , może kupić inny obiektyw niż standardowy KIT 18-55

13 ODPOW. 13
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

w związku z tym, że problem KOMPLETNIE nie dotyczy serwisu, wątek przenoszę w lepsze miejsce.

simba napisał(a):

Pytam dlatego że próbowałem robić w trybie auto Nikonami D90 i D40 i zdjęcia wychodziły REWELACYJNIE natomiast moją 330 jak robi fotki wychodzą tragicznie .

a masz może te rewelacyjne zdjęci z d90 i d40 ?

dla mnie lustrzanka to nie kompakt, który się włącza, naciska spust i frum fotunia gotowa.
Dobrze jest chociaż troszkę poznać aparat, takie parametry jak ISO, przesłona, Pole autofokusa, strefy twórcze itp. itd.

warto poczytać/posłuchać kilka rady:
http://www.sony.pl/hub/poradniki/5
http://www.optyczne.pl/poradniki.html
http://lustrzankasony.pl/indexc.php?quality=low#/szkolka/

zaś co do obiektywu, fajnie byłoby dokupić jeszcze jaki teleobiektyw (np. 55-200mm) - dzięki temu będzie większy zakres ogniskowych

acinloop
Nowicjusz

Może jakiś przykład tych tragicznych fotek?

simba-----
Początkujący

sony 330

według mnie nie ostre tryb AUTO

simba-----
Początkujący

Tryb AUTO

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

3 jest poruszona
1 jest ostra, ale prześwietlona
4 - za duża wartość przysłony (f/22), przez co czas naświetlania jest długi (1/6) i obstawiam poruszenie + nie trafioną ostrość

polecam poczytać/pooglądać strony, do których linki podałem wcześniej :D
bo tak naprawdę to może się wydawać, że błąd leży po stronie sprzętu (przecież robiłeś w auto), no ale to Ty jesteś fotografem :c20

z EXIFów wychodzi, że zdjęcia powstały w trybie "A", a nie w AUTO :c18

Początkujący

Tryb AUTO D90

według mnie zadowalająca OSTROŚĆ i jakość kolorów której sony nie ma

simba-----
Początkujący

Kris ja wiem , dla mnie tryb auto wogóle nie musiał by istniec po to kupiłem lustro aby EKSPERYMENTOWAC , ale jeżeli chodzi o osoby które nie mialy styczności z lustrzanką a jaką na wybrawe do PERU to chciałbym aby jakies fotki z tego wyjazdu im wyszły i z tego moje pytania ..

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

simba napisał(a):

Kris ja wiem , dla mnie tryb auto wogóle nie musiał by istniec po to kupiłem lustro aby EKSPERYMENTOWAC , ale jeżeli chodzi o osoby które nie mialy styczności z lustrzanką a jaką na wybrawe do PERU to chciałbym aby jakies fotki z tego wyjazdu im wyszły i z tego moje pytania ..

no ale mówisz, że a330 nie radzi sobie w trybie AUTO, a pokazujesz zdjęcia z trybu "A" - priorytet przysłony, gdzie ewidentnie błędy popełnił fotograf - osoba obsługująca aparat.

Raz jeszcze zachęcam do zapoznania się ze stronami, do których linki podałem wyżej.
Lustrzanka nie jest receptą na wypasione zdjęcia. Ona daje taką możliwość, ale....ale trzeba choć troszkę czasu poświęcić, na poznanie aparatu i podstaw fotografii. Między innymi dlatego instrukcja aparatów :c56 to mały samouczek. Dodatkowo SONY stworzyło szkółkę foto ( www.lustrzankasony.pl ) - żeby poprzez wideo pokazać podstawy ;)

acinloop
Nowicjusz

Pamiętaj że tryb auto nie odwali za Ciebie całej roboty. Twoja ingerencja u ustawienia sprzętu też jest potrzebna, aby uzyskać zadowalające Cię efekty.