Podziel się wrażeniami!
Witam ....powiedzcie mi jak wyczyscic matryce w A200 bo mam plamki na zdjeciach i zapewne to matryca bo obiektyw jest czysciutki bez zadnego pylku...czytalem w instrukcji aparatu ale kurde jest to jakos dziwnie opisane...czyli mam rozumiec ze bateria ma byc bnaladowana...wlaczyc z menu czyszczenie sciagnac obiektyw i wyczyscic matryce???
Mateusz przy włączeniu funkcji w menu "czyszczenie matrycy" funkcja otrząsania jest nieaktywna
po wybraniu tej funkcji podnosi się lustro i otwiera migawka byś miał dostęp do matrycy w celu jej wyczyszczenia "ręcznie"
po wyczyszczeniu i wyłączeniu aparatu otrząsanie nadal jest nie aktywne
ale slowa "można uruchomić dokładne czyszczenie" wskazują że aparat może dokładniej trzasc (nie bede sie upieral jednak mam wrazenie ze aparat wtedy trzesie), szczegolnie ze pozniej jest napisane "Jeśli w powyższy sposób nie uda się usunąć bardzo lepkich, tłustych drobin (na przykład pyłków roślinnych), można zastosować czyszczenie ręczne."
tak czy inaczej w gruche trzeba sie zaopatrzyc + np. lenspen do matryc
jak dla mnie zdanie "... można uruchomić dokładne czyszczenie, wybierając funkcję czyszczenia w menu aparatu." mówi wlasnie o mocniejszym trzesieniu
no to wszystko jasne, ale przeczucie o przeczytaniu takiej informacji mnie nie mylilo
zaglądnąłem do instrukcji (bo jeszcze tego nie robiłem)
faktycznie jest tam napisane że przed podniesieniem lustra i otwarciem migawki matryca jest otrząsana
dziwne bo jak przy normalnym wyłączaniu wyczuwam te drgania to w tym momencie jakoś ich nie czuję
ale skoro tak twierdzi instrukcja to widać tak jest
Zerknąłem w anglojęzyczną instrukcję:
"After the image sensor vibrates for a short time, the mirror in front is lifted."
Z tego wniosek że matryca jest otrząsana przed podniesieniem lustra. Brak jednak słowa o sile tego "otrząsu"
moim zdaniem jeśli zdecydowaliśmy się na czyszczenie matrycy to czy będzie silniej czy mniej się otrząsać to już nie ma znaczenia
ja czyszczę w zakładzie. 30 zeta to nie majątek. raz na kilka miesięcy można wydać, a mam pewność, że mi to zrobią porządnie.
w jakim zakładzie ?
ja czyszczę przed każdym wyjście na zdjęcia lub przed każdą sesją.
trwa to chwilę....i nic nie kosztuje
gruszką tak
chodzi mi o mycie. nie mam do tego serca.