anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

55-200 z SAM ma dodatkowy silnik autofocusa wbudowany w obiektyw. 55-200 bez SAM to poprzednia wersja tego obiektywu, gdzie autofocus realizowany była za pomocą tzw. "śrubokręta".

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

mapasja napisał(a):

55-200 z SAM ma dodatkowy silnik autofocusa wbudowany w obiektyw. 55-200 bez SAM to poprzednia wersja tego obiektywu, gdzie autofocus realizowany była za pomocą tzw. "śrubokręta".

mapasja
Początkujący

kris napisał(a):

aktualna oferta DSLR:LINK
poprzednie modele DSLR: LINK
Powyżej jest spis wszystkich "pakietów" w jakich oficjalnie były i są sprzedawane DSLR SONY.

Ooooooo :D :smileythumbsup:
to teraz już wszytko jasne , zapoznam się dokładnie :c44

Quartz.
Użytkownik

Jestem też nowy w lustrzankach, zakupiłem A330H czyli ten zestaw z 18-200 i jestem z niego zadowolony. 18-200 przydaje się po przesiadce z kompaktu, bo tzw. zoomu czasem brakuje w obiektywie 18-55. Jak coś to w załączniku masz fotki z tego obiektywu, nie obrabiane, prosto z puszki jak to się mówi ;)

mapasja
Początkujący

Quartz napisał(a):

Jestem też nowy w lustrzankach, zakupiłem A330H czyli ten zestaw z 18-200 i jestem z niego zadowolony. 18-200 przydaje się po przesiadce z kompaktu, bo tzw. zoomu czasem brakuje w obiektywie 18-55.

Dzięki za pokaz fotek tym obiektywem, no zdjęcia ładne :) i pies fajny :)
No właśnie z tym zoomem pasowało by poszaleć.. :)

a jaki kompakt miałeś wcześniej?

Quartz.
Użytkownik

Lumix FZ8 ale lustrzanka dla mnie dużo wygodniejsza - więcej się można nauczyć, bo jak widać po moich zdjęciach jeszcze wieeele przede mną :)

colorful-----
Początkujący

kris napisał(a):

W = aparat + 18-70 + 70-300mm

drobne sprostowanie - 75 - 300mm. 70-300 to przeciez zupełnie co innego :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

poprawiłem, ale pamiętajcie, że mój post to nie jest jakaś encyklopedia skrótów, a jedynie moje wnioski po luknięciu na linki podane w tamtym poście :c20
miał on na celu nakierować jak mniej więcej wygląda sprawa skrótów, którymi moim zdaniem nie ma się co przejmować/znać :thumbsup:

Początkujący

to może jeszcze ja. sugeruje Ci na początek kupić najlepszą puszkę na jaką Cię stać i nowy kit 18-55. zaoszczędzone pieniądze będziesz mogła wydać na coś później.
po to są obiektywy kitowe, żeby były tanie i żebyś mogła się rozeznać w świecie fotografii.
co do 18-200 to bardzo wygodny zakres, jednak musisz wiedzieć, że po roku świadomej fotografii jakość tego obiektywu będzie niedostateczna.
jeżeli masz do wydania 2500zł to może taki zestaw:
http://www.allegro.pl/item899232562_zib ... _a500.html" target="_blank
a500 18-55 torba i karta. ten obiektyw nie służy do robienia dobrych zdjęć. on jest do nauki. na początku możesz robić ładne zdjęcia kotków i piesków, ale na pewno nie dobre jak te: http://1x.com/" target="_blank

po kupnie tego zestawu polecam zacząć zbierać kasę. bo jak się wkręcisz to gwarantuję, że po pół roku będziesz chciała więcej:D i nie przejmuj się, że nie wiesz co to będzie. TO samo przyjdzie do Ciebie i powie kup mnie:)

i jeszcze jedno. czytaj forum. czytaj codziennie. tak długo, aż sama będziesz znała odpowiedzi osób które o coś pytają. w 150% zastąpi Ci to komercyjne książki o fotografii.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

18-55 ten obiektyw nie służy do robienia dobrych zdjęć

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

A który to obiektyw wg Ciebie służy do robienia dobrych zdjęć?

Poproszę o listę tych obiektywów i w ogóle definicję "dobrego zdjęcia".