anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Doradźcie

profile.country.pl_PL.title
mapasja
Początkujący

Doradźcie

hejka hejka :c37
Dawno mnie nie było, ale piszę, bo chcę prosić o poradę.
Jestem na etapie poszukiwania lustrzanki i mam chęć na jej zakup.
Jednak nie mogę się zdecydować. :c3
Mam chętkę na ALFĘ 380. ale nie wiem.... :c18
jestem amatorką, ale chciałabym kupić coś porządnego, co pozwoli mi rozwinąć moje umiejętności i poszerzyć wiedzę. Jak już mam wydać tyle kasy to na coś lepsiejszego ( ale w ramach rozsądku oczywiście)...
Widzę, że tu się zagląda, dlatego tu pytam :)
Doradźcie.

Pozdrawiam i z góry dzięki. :c20

123 ODPOW. 123
mapasja
Początkujący

Tomek69N napisał(a):

Sam kiedyś namyślałem się czy nie kupić egzemplarza powystawowego.

ja jakbym miała kupić powystawowy egzemplarz z RTV EURO AGD to dziękuję :c7

zawsze musi być ten pierwszy raz :c34

ja już nie raz dokonałam zakupu przez internet,ale nie za kwotę 2 tys... :c6

mapasja
Początkujący

witam witam
słuchajcie słuchajcie.
kaska się zbiera i po świętach jadę po zakup :))
jednak teraz dorwałam ulotke i widzę A450 o której wcześniej wogóle nie myślałam...
czym się różni od 500tki?oprócz tego, że jest tańsza nie wiem czemu...
ma HDR to co posiada 550tka.Czy 500 -tka ma HDR?

oprócz ilości pikseli nie mogę się dopatrzeć konktrenych różnic, pomóżcie, bo w sumie ta 450tka tez jest fajna...
ja jakoś myślałam od początku, że ona ma za duży ekran LCD sale nie ma az tak dużego, 2,7 cali to chyba standar taki nie?
Czy 450 ma podgląd na zywo i uchylny ekran?
wiem, ze mogę o tym poczytać i znaleźć,ale przecież też mogę tu spytać, prędzej mi odpowiecie niż ja znajdę :)

Firianus
Początkujący

A TU byłaś?

kata-woj
Początkujący

- 500 ma HDR,
- troszkę większy wyświetlacz (3 cale) od 450,
- uchylny ekran - brak w 450 (mnie się przydaje ;))
- jest tańsza ;)

to takie odpowiedzi na szybko ;)

mapasja
Początkujący

Firianus napisał(a):

A TU byłaś?

a no nie bylam.....ale juz się zapoznalam.jesli 450 nie ma uchylnego ekranu to dla mnie spory minus.bardzo czesto spotykam się z takimi sytuacjami ,kiedy wlasnie taki uchylny ekran by się przydal, np. ostatnio przydaloby się to...dzis!....
więc minus....
:c12
- 500 ma HDR,

a 450 nie ma HDR?.....bo czytałam , że ma.
a 500 nie ma, pomyliło Ci się z 550.
(teraz to sama mam mętlik w głowie :c7 ...mam rację?....)

kata-woj
Początkujący

mapasja napisał(a):

a 450 nie ma HDR?.....bo czytałam , że ma.
a 500 nie ma, pomyliło Ci się z 550.

:c7 mam 500 i HDR ma! więc nie wiem skąd Twoja stwierdzenie :c7
a napisałam bo zapytałaś
http://www.sony.pl/product/dss-digital- ... e=Overview " target="_blank - ostatnia funkcja :smileytwisted:

edit: poza tym 500 od 550 różni się tylko rozdzielczością wyświetlacza i megapikselami

SkywalkerPL
Początkujący

Bawiłem się :c56 450 na plenerze Sony i powiem: Zacny aparacik :c34
Nowy interfejs, szczególnie ten pod klawiszem Fn to bardzo miła odmiana, szumy na zdjęciach to coś zupełnie innego niż w Alfach 2/3xx, wizjerek też niezły - taki jak w mojej A200 czyli ujdzie - tutaj jest chyba największa przewaga 450 nad 5xx - odrobinę większy wizjer... dla mnie tez z 5xx jest jednak troszkę za mały, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia do tego konkretnego... rozmiaru. :c25

Jedyne czego mi brakowało to uchylny ekranik - przy zdjęciach na statywie w zimie bardzo fajna sprawa :thumbsup:

450 od 500 różni się: Matrycą, ilością klatek na sekundę, uchylnym LCD, czasem pracy na akumulatorze i wagą.

:slight_smile:
mapasja
Początkujący

:c7 mam 500 i HDR ma! więc nie wiem skąd Twoja stwierdzenie :c7

no fakt....no moje przeoczenie ...zakręcenie... :)
to w tym momencie A500 ponownie wspięła się na sam szczyt mojej listy i znów przeważa.
:)
Już się nie mogę doczekać jak ją dorwę z swoje ręce :c34

Methos-----
Początkujący

Witam :c37
Jako, że byłem w podobnym dylemacie z m-c temu (przesiadka z Minolty Z3) odpowiem w tym temacie - mimo iż widzę, że już obrałaś ścieżkę :)
Postanowiłem zakupić body, które w stosunku cena/jakość będzie najbardziej wyważona, a później do tego konkretny obiektyw. Długo nie czekając nadarzyła się okazja i zakupiłem nówkę a330+18-55mm za 1500zł.
Przesiadka z kompaktu na lustrzankę - to już duży przeskok i aparat cały czas poznaję. Sądzę (moje osobiste zdanie), iż kupując coś z wyższej półki na dzień dzisiejszy i tak bym tego nie wykorzystał - a później, kiedy już będę na tyle 'dojrzałym' użytkownikiem lustrzanki aparat po prostu wymienię na wyższy model bez obaw, że nie wyk jego wszystkich funkcji. A obiektyw/y już będę miał :)
Ale oczywiście to moje czyny i moje przemyślenia. Wybór należy do Ciebie - mojapasjo.

mapasja
Początkujący

Methos napisał(a):

kiedy już będę na tyle 'dojrzałym' użytkownikiem lustrzanki aparat po prostu wymienię na wyższy model bez obaw, że nie wyk jego wszystkich funkcji. A obiektyw/y już będę miał :)

Bardzo dziękuję za komentarz...
A no właśnie...Ty wiesz, że będzie Cię stać na drugą.Mnie na pewno nie będzie stać.
Dlatego muszę wybrać coś co mnie zadowoli na parę lat....(trudno określić na jak długo).
Tak jak widać, na początku zastanawiałam się nad 380.Ale cenowo od 500tki za wielkiej różnicy nie ma , więc już wolę 500.
Co do obiektywów czuję, że 18-200 spełniłby moje oczekiwania w 100%.W moim przypadku muszę wybrać coś, na co w tej chwili mogę sobie pozwolić, bo teraz mam kasę.Później mogę nie mieć :c13
więc teraz muszę wybrać dobrą lustrzankę i obiektyw ogólny prawie do wszystkiego.a takim jest właśnie 18-200.Heh....
Np wczoraj byłam w terenie i fotografowałam różne takie tam i gdy moja ekipa poprosiła mnie o fotkę przelatujących bocianów , zaraz skojarzyłam, że zwykłym kitem na pewno bym ich tak nie przybliżyła jak moim kompaktem z 12-krotnym zoomem.

Hmmmm.....Wychodzi, że Tomek miał rację.
To ciekawe.... :c18
:c20
Pozdrawiam Tomka :c10