Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Chciałem zaczerpnąć waszej opinii na temat ustawień aparatu a300 i co zabrać ze sobą.
Mam : 50mm 1,7 Minolta, Kit 18-70mm, 75-300 mm Minolta 4,5 - 5,6, Sony HVL-F42AM +dyfuzor.
Miejsca fotografowane: kościół godzina około 11, plener, lokal. nie wiem jeszcze jakie światło będzie.
Główne pytanie: ustawienie balansu bieli żebym nie miał problemów z obróbka rawów.
Ustawienie Aparatu oczywiście manual ale jak dokładniej ustawić, ISO żeby nie szumiało za bardzo przy wywoływaniu.
Z góry dziękuje za pomoc.
te parametry o których piszesz ustawia się do światła zastanego. szklaną kulę wyłączyłem bo jest sobota
jakie będzie światło w kościele?
Witam wszystkich.
Ustawienie Aparatu oczywiście manual ale jak dokładniej ustawić, ISO żeby nie szumiało za bardzo przy wywoływaniu.
Z góry dziękuje za pomoc.
dziękuje
to moja galeria : http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=32&t=1743&p=18504#p18504
myślę że coś tam z obsługi wiem, ale nigdy nie robiłem zdjęć w takich pomieszczeniach wiem też że nie będzie czasu na próby wole manualna bo wychodzi to co chce, a jednak na automacie aparat trochę głupieje szumi itd.
Witam serdecznie.
Powiem szczerze, że odpowiedź nie jest łatwa.
Przede wszystkim, z doświadczenia podpowiem, że najlepiej jakbyś miał dwa aparaty. Nie sądzę żebyś miał czas na zmienianie obiektywów. Poza tym bywają awaryjne sytuacje.
Z zestawu, które podałeś poza kitem brałbym wszystko. Lampa z dyfuzorem podstawa.
Jeśli chodzi o zdjęcia w kościele to nie wyobrażam sobie robić zdjęcia na żywioł. Koniecznie rekonesans dużo wcześniej. Na plener nie masz wpływu bo nie wiadomo jaka będzie pogoda.
draco85 napisał(a):
Główne pytanie: ustawienie balansu bieli żebym nie miał problemów z obróbka rawów.
draco85 napisał(a):
dziękuje serdecznie "Creatoor" za pomoc faktycznie zmiana na P i ustawienie priorytetu przysłony sporo pomogła przy testowaniu jak na razie w domu, jedynie pytanie o Bracketing, jaką opcje wybrać i ilość
- Bracketing ekspozycji
- Bracketing ostrości
- Bracketing balasu bieli
Bracketing ekspozycji, koniecznie seryjny C, skok 0,7
przy RAWach nie ma sensu braketing WB, bo WB ustawiasz i tak post factum. Dobry WB ma tylko to znaczenie, że łatwiej się później edytuje te zdjęcia, jak suwaków jest mniej do suwania.
...draco...nic nie piszesz z jakiej pozycji będziesz focił...z tłumu, czy od strony ołtarza...jeżeli to drugie to nie widzę problemów, natomiast jeśli z tyłu, to warto mieć coś dluższego i proponuję przyjść znacznie wcześniej bo nie dopchasz się do strefy ,,,buforowej ,,przy ołtarzu...pomyśl też o ujęciach z chóru...balans bieli w trzysetkach dobrze się spisuje, można też przełączyć na światło żarowe - fotki będą troszkę ,,chłodniejsze,,
też się wybieram na komunijne focenie, ale u mnie niestety lampa odpada, ksiądz zabrania błyskać, więc trza będzie kombinować.