Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.
Chciałem zaczerpnąć waszej opinii na temat ustawień aparatu a300 i co zabrać ze sobą.
Mam : 50mm 1,7 Minolta, Kit 18-70mm, 75-300 mm Minolta 4,5 - 5,6, Sony HVL-F42AM +dyfuzor.
Miejsca fotografowane: kościół godzina około 11, plener, lokal. nie wiem jeszcze jakie światło będzie.
Główne pytanie: ustawienie balansu bieli żebym nie miał problemów z obróbka rawów.
Ustawienie Aparatu oczywiście manual ale jak dokładniej ustawić, ISO żeby nie szumiało za bardzo przy wywoływaniu.
Z góry dziękuje za pomoc.
aniaraven napisał(a):
też się wybieram na komunijne focenie, ale u mnie niestety lampa odpada, ksiądz zabrania błyskać, więc trza będzie kombinować.
dzięki Tadeuszu, właśnie dzisiaj moja alpha wróciła z wakacji,
więc będę próbować, chyba w niedzielę wybiorę się do kościoła,
nie ma co lepiej sprawdzić zawczasu jak to wyjdzie,
tylko czy mnie wpuszczą? :smileytwisted:
Z wpuszczaniem jest różnie - w polskich świątyniach panuje niemiła zasada, że są zamknięte
Natomiast w czasie nabożeństw zdjęć robić nie wolno - nie wypada (no, chyba, że zamówiona uroczystość...)
Ale można wejść przed nabożeństwem i zostać do po - i w tym czasie, kiedu już świeci to co ma świecić, a ksiądz jeszcze nie wyszedł/już poszedł można spróbować zrobić kilka zdjęć. Dobrze jest wiedzieć co i jak chce się zrobić, bo czasu nie będzie dużo. Można też zostać trochę dłużej i zobacyć, jak jest w nieoświetlonym kościele. Potem wyciągnąć wnioski... i do roboty