Podziel się wrażeniami!
:smileyarrow:
AEL - służy do blokowania pomiaru światła (wartości zmierzonej np. na twarzy modela).
W zależności od wybranego pomiaru światła (punktowy lub centralnie ważony), pomiar będzie odczytany i podany jako czas, który możemy sobie zablokować wciskając ten przycisk. Wiemy wtedy, że otrzymamy poprawnie naświetlone miejsce w którym pomiar został zablokowany - reszta nas nie interesuje (może być prześwietlona lub niedoświetlona). Mając zablokowany czas teraz możemy w dowolnym miejscu wybrać ostrość i strzelać. W sumie nauczyciel ze mnie żaden, jakoś nie bardzo idzie mi tłumaczenie ludziom co i jak.
Zaraz na pewno ktoś Ci to lepiej wytłumaczy...
dla przykładu : mam przed sobą twarz modela, oraz tło za nim
celuje w twarz modela po czym naciskam przycisk AEL
po tym ustawiam ostrość tez z kolei na twarz model, aby uzyskać rozmycie na tle....
i pstrykam
ehh ale po co to ?
Zobacz tutaj, opis i przykłady: LINK
Rozumiem że trybu AEL uzywamy przy automatach?
Ja korzystam wyłącznie z trybu M
Od razu zadam pytanie: jeżeli uzywamy tego trybu także w M to proszę powiedzieć dla przykładu : osoba a na tle jasne niebo, caluje w osobę naciskam AEL, ostrzę i robię zdjęcie?
armani2414 napisał(a):
armani2414 napisał(a):
armani2414 napisał(a):
Od razu zadam pytanie: jeżeli uzywamy tego trybu także w M to proszę powiedzieć dla przykładu : osoba a na tle jasne niebo, caluje w osobę naciskam AEL, ostrzę i robię zdjęcie?
a mi sie wydawało ze AEL -przycisku wduszasz - celujesz-spust do polowy -zeby zapamietac pomiar i potem ustawiasz na obiekcie i pstrykasz chyba sie inaczej to robi;/
a mi sie wydawało ze AEL -przycisku wduszasz - celujesz-spust do polowy -zeby zapamietac pomiar i potem ustawiasz na obiekcie i pstrykasz chyba sie inaczej to robi;/
celujesz gdzie musisz-> wciskasz spust do połowy coby np. złapało ostrość-> wciskasz AEL-> trzymając wciśnięty AEL kadrujesz odpowiednio zdjęcie, ostrzysz i je cykasz
to miałeś na myśli?
armani2414 napisał(a):