Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich na forum.
Mam takie pytanie posiadam Sony a 300 i chodzi mi o to z jakimi ustawieniami najlepiej fotografowac imprezy taneczne typu sylwester itd.
Gdy zalezy mi na szybkosci migawki (by uchwycic ruch) i fotografuje w trybie P i jakosc zdjecia poczatkowo mnie zadawala i kolejne chcialbym robic z tymi samymi ustawieniami niestety juz po jego zrobieniu aprat automatycznie zmienia ustawienie czasu migawki. Moje pytanie brzmi czy i jak, w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone czy jest to mozliwe tylko w trybie M czy fotografujac w trybie P i A musze krecic pokretlem za kazdym razem przed zrobieniem kolejnego zdjecia >
Tadeusz napisał(a):
Jednak, w tym wypadku czas migawki się odpowiednio wydłuży, więc naświetlenie będzie dalej poprawne
Chodzi mi o to czy moge zablokowac ustawienia aparatu tak by w kiepskich warunkach oswietleniowych np. na imprezie, balu, dyskotece itd (aparat w trybie P sam ustawia wartosci otwarcia migawki rzedu 0,4 sek mi zalezy na czasie n.p 1/60 sek by zdjecia nie byly rozmazane) ... czy jest to mozliwe aby wykonac jedno zdjecie probne a gdy jego jakosc i naswietlenie mi odpowiada zablokowac aparat na danych wartosciach by wykonac kolejne 10 z tymi samymi ustawieniami aparatu
Można. Należy skorzystać z trybu "M".
Ale nie bardzo rozumiem cel ćwiczenia. Jeśli automatyka ustawia Ci np. 0,4s to jak chcesz uzyskać poprawnie naświetlone zdjęcie z czasem np. 1/60s??
Czyli jak sobie radzic w takich warunkach nie chce korzystac z lampy by nie stracic ciekawego oswietlenia a jednoczesnie zalezy mi na w miare krotkich czsach naswietlania zeby uchwycic ruch?
Jaro1212 napisał(a):
Czyli jak sobie radzic w takich warunkach nie chce korzystac z lampy by nie stracic ciekawego oswietlenia a jednoczesnie zalezy mi na w miare krotkich czsach naswietlania zeby uchwycic ruch?
Dziekuje za dobre rady
pozdrawiam