anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Fotografowanie imprez

Jaro1212
Początkujący

Fotografowanie imprez

Witam Wszystkich na forum.
Mam takie pytanie posiadam Sony a 300 i chodzi mi o to z jakimi ustawieniami najlepiej fotografowac imprezy taneczne typu sylwester itd.
Gdy zalezy mi na szybkosci migawki (by uchwycic ruch) i fotografuje w trybie P i jakosc zdjecia poczatkowo mnie zadawala i kolejne chcialbym robic z tymi samymi ustawieniami niestety juz po jego zrobieniu aprat automatycznie zmienia ustawienie czasu migawki. Moje pytanie brzmi czy i jak, w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone czy jest to mozliwe tylko w trybie M czy fotografujac w trybie P i A musze krecic pokretlem za kazdym razem przed zrobieniem kolejnego zdjecia >

25 ODPOW. 25
Azazel-----
Początkujący

Fotografując w trybie priorytetu migawki (S), będziesz miał "zablokowany" czas migawki - tzn to co Ty ustawisz (mówimy cały czas o czasie migawki), aparat tego nie zmieni. Dobierał sobie za to będzie przysłone i ISO (jeśli masz luzem zostawione), by możliwie prawidłowo naświetlić zdjęcie.

profile.country.pl_PL.title
acinloop
Nowicjusz

Jaro1212 napisał(a):

w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone

Do tego służy przycisk AEL w trybach P A S. Jeżeli chcesz zablokować "na stałe" parametry czasu i przesłony ustaw Przełącz AEL w menu Przycisk AEL.

Jaro1212
Początkujący

Tak ... czytalem juz o przycisku AEL gdy go zastosuje pojawia sie gwiazdka jednak mimo to wartosci nie zostaja zablokowane na stale chyba ze cos mam ustawione w niewlasciwy sposob
(Dziekuje za odpowiedzi)

acinloop
Nowicjusz

W menu przycisk AEL masz ustawione Przełącz. AEL :question:

Jaro1212
Początkujący

Tak mam nastawione Przelacz AEL. Robie zdjecie z moimi ustawieniami po zrobieniu zdjecia wciskam i przytrzymuje przycisk AEL pojawia sie gwiazdka jednak po chwili aparat dalej zmienia wartosc czasu otwarcia migawki

acinloop
Nowicjusz

Nie wiem co jest nie tak w Twoim przypadku ale teraz sprawdzałem i po zablokowaniu AEL nic się nie zmienia w zależności od intensywności oświetlenia/przekadrowania (czas lub przesłona), Chyba że zmienię tryb pracy np z S na A to wtedy aparat wprowadza ostatnio zapamiętane parametry niezależnie od blokady AEL lub włączę i wyłączę aparat.

edit

Jaro1212 napisał(a):

po zrobieniu zdjecia wciskam i przytrzymuje przycisk AEL pojawia sie gwiazdka jednak po chwili aparat dalej zmienia wartosc czasu otwarcia migawki

Przycisk AEL musisz wcisnąć przed zrobieniem zdjęcia aby zablokować parametry ekspozycji i np przekadrować zdjęcie.

Jaro1212
Początkujący

W menu zmienilem na blokada AEL i czas migawki jest zablokowany tak dlugo jak trzymam wcisniety przycisk AEL gdy go puszczam sam sie przestawia.
Nic dzieki za rade bede probowal dalej. Mozesz mi jeszcze powiedziec jaka jest roznica miedzy blokada AEL a Przelacz AEL?
pozdrawiam

acinloop
Nowicjusz

Jaro1212 napisał(a):

W menu zmienilem na blokada AEL i czas migawki jest zablokowany tak dlugo jak trzymam wcisniety przycisk AEL

Od zablokowania ekspozycji "na stałe" czyli zanim sam ją odblokujesz jest jest ustawienie Przełącz. AEL
Przecież pisałem:

acinloop napisał(a):

ustaw Przełącz AEL w menu Przycisk AEL.

Zmień na Przełącz. AEL aby mieć ciągle zablokowane parametry ekspozycji.

Jaro1212 napisał(a):

Mozesz mi jeszcze powiedziec jaka jest roznica miedzy blokada AEL a Przelacz AEL

Przełącz. AEL : Blokada działa od momentu wciśnięcia i puszczenia przycisku AEL do ponownego wciśnięcia i puszczenia tego przycisku.
Blokada AEL : Blokada działa tak długo, jak długo trzymasz wciśnięty przycisk AEL.
PS. Instrukcja obsługi była czytana?

Jaro1212
Początkujący

Instrukcja lezy przede mna hehe ale wiesz jak to jest z instrukcjami.
Jeszcze Raz dzieki wielkie za wszystko