Podziel się wrażeniami!
Witam Wszystkich na forum.
Mam takie pytanie posiadam Sony a 300 i chodzi mi o to z jakimi ustawieniami najlepiej fotografowac imprezy taneczne typu sylwester itd.
Gdy zalezy mi na szybkosci migawki (by uchwycic ruch) i fotografuje w trybie P i jakosc zdjecia poczatkowo mnie zadawala i kolejne chcialbym robic z tymi samymi ustawieniami niestety juz po jego zrobieniu aprat automatycznie zmienia ustawienie czasu migawki. Moje pytanie brzmi czy i jak, w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone czy jest to mozliwe tylko w trybie M czy fotografujac w trybie P i A musze krecic pokretlem za kazdym razem przed zrobieniem kolejnego zdjecia >
Fotografując w trybie priorytetu migawki (S), będziesz miał "zablokowany" czas migawki - tzn to co Ty ustawisz (mówimy cały czas o czasie migawki), aparat tego nie zmieni. Dobierał sobie za to będzie przysłone i ISO (jeśli masz luzem zostawione), by możliwie prawidłowo naświetlić zdjęcie.
Jaro1212 napisał(a):
w jakim trybie moge "zablokowac" ustawienia czasu migawki i przyslone
Tak ... czytalem juz o przycisku AEL gdy go zastosuje pojawia sie gwiazdka jednak mimo to wartosci nie zostaja zablokowane na stale chyba ze cos mam ustawione w niewlasciwy sposob
(Dziekuje za odpowiedzi)
W menu przycisk AEL masz ustawione Przełącz. AEL
Tak mam nastawione Przelacz AEL. Robie zdjecie z moimi ustawieniami po zrobieniu zdjecia wciskam i przytrzymuje przycisk AEL pojawia sie gwiazdka jednak po chwili aparat dalej zmienia wartosc czasu otwarcia migawki
Nie wiem co jest nie tak w Twoim przypadku ale teraz sprawdzałem i po zablokowaniu AEL nic się nie zmienia w zależności od intensywności oświetlenia/przekadrowania (czas lub przesłona), Chyba że zmienię tryb pracy np z S na A to wtedy aparat wprowadza ostatnio zapamiętane parametry niezależnie od blokady AEL lub włączę i wyłączę aparat.
edit
Jaro1212 napisał(a):
po zrobieniu zdjecia wciskam i przytrzymuje przycisk AEL pojawia sie gwiazdka jednak po chwili aparat dalej zmienia wartosc czasu otwarcia migawki
W menu zmienilem na blokada AEL i czas migawki jest zablokowany tak dlugo jak trzymam wcisniety przycisk AEL gdy go puszczam sam sie przestawia.
Nic dzieki za rade bede probowal dalej. Mozesz mi jeszcze powiedziec jaka jest roznica miedzy blokada AEL a Przelacz AEL?
pozdrawiam
Jaro1212 napisał(a):
W menu zmienilem na blokada AEL i czas migawki jest zablokowany tak dlugo jak trzymam wcisniety przycisk AEL
acinloop napisał(a):
ustaw Przełącz AEL w menu Przycisk AEL.
Jaro1212 napisał(a):
Mozesz mi jeszcze powiedziec jaka jest roznica miedzy blokada AEL a Przelacz AEL
Instrukcja lezy przede mna hehe ale wiesz jak to jest z instrukcjami.
Jeszcze Raz dzieki wielkie za wszystko