anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak oceniacie wasze lustrzanki?

malgosin
Początkujący

Jak oceniacie wasze lustrzanki?

Jak wy oceniacie swoje lustrzanki sony? (mam na myśli głównie 300 i 350). Czy zamienilibyście je np. na nikona D80? Słyszałam, że ponoć sony wolno chodzą itp. Powiedzcie jak wy oceniacie wasze i czy jakbyście mieli kupować jeszcze raz, to czy równierz zainwestowalibyście w Sony?
Z góry dzięki za odp ;)

79 ODPOW. 79
niunio-----
Początkujący

Bdb :thumbsup:
i nie zamienię na nic innego
chyba że na a700 :nauseated_face:

oldguest
Początkujący

No i minął dokładnie rok od zakupu mojej A300 więc postanowiłem że i ja dorzucę te trzy grosze i podzielę się moimi wrażeniami z użytkowania tej lustrzanki. Wymienionych zalet było tyle, że nie będę się powtarzał i w większości się z nimi zgadzam, napiszę tylko o tym co mi nie pasuje. Mimo, że jest to tylko body typu EL to wybaczcie mi, ale po części zgodzę się z wypowiedzią J23.

1.Trochę zbyt mały wizjer. Wiem, że jego rozmiar wynika z konieczności posiadania drugiej matrycy do LV, ale to mi przeszkadza. Robię fotki mniej więcej 50/50% w trybach VF/LV, a gdy muszę ustawić ostrość w trybie MF przez VF to wymiękam – nie posiadam żadnej wady wzroku, a jednak ustawienie ostrości w tym trybie jest losowe. Matówka z klinem byłaby bardzo pomocną. Sony chyba dostrzegło ten problem bo już Alfach seri 5xx wizjer jest nieco większy, ale niestety nadal bez klinu.
2.Zbyt nisko osadzona wbudowana lampa i przy szerokich kątach rzuca brzydki cień. I znów brawa dla Sony, kolejne modele nie mają już tej wady. Tylko dlaczego Sony nie zrobiło tego od razu w A300/350?
3.Nie jestem szumofobem, a przynajmniej tak mi się wydaje, ale robienie zdjęć powyżej ISO 400 mija się z celem. Wiem, że jest to matryca typu CCD a nie CMOS, ale zamiast wprowadzać nikomu nieprzydatne ISO 1600/3200 czasami przydałoby się ISO 80/50.
4.Uchylny ekran. Tu zdania forumowiczów są skrajnie podzielone. Według mnie czasy gdy LV w lustrzankach było objawieniem już dawno minęły i chciałoby się porządnego obrotowego ekranu odchylanego pod każdym kątem. A tu co mamy? Nie za wiele. Co prawda w nowych lustrzankach z LV te kąty są nieco większe, ale i tak zrobienie zdjęcia z tak zwanego „zza węgła” jest strzałem w ciemno. Dlaczego w kamerach SONY można, a w aparatach nie?
5.Mały zakres bracketingu. Czy naprawdę jest to taki problem żeby zrobić zakres od +-2 EV? I do tego tylko 3 ujęcia, taki problem żeby zrobić 5? Wiem, że znowu posypią się argumenty, że jest to tylko EL i że nie każdy robi zdjęcia HDR, ale według mnie nie niesie to żadnej ingerencji sprzęt tylko oprogramowanie. Czyli można by prawie bezkosztowo zadowolić każdego, a tu nie :(

I to chyba tyle, dodam tylko, że ogólnie jestem zadowolony z systemu SONY i nie żałuję zakupu :D

sledzik-----
Początkujący

Co do mojej a300, to nie podoba mi się lv, obraz jest niewyraźny i do tego nie widać rzeczywistego obrazu jaki będzie zarejestrowany (tak jak to w kompaktach jest), tylko zawsze jest za ciemno (prawie), kupiłam a300 a nie a200 właśnie ze względu na lv, bo mi do makro potrzebne, a na dobrą sprawę to z tego nie korzystam, bo nic nie widzę na tym ekranie, pozostaje strzelanie na ślepo albo przez wizjer, który jest strasznie mały i też trochę ciemny, ustawienie ostrość ręcznie graniczy z cudem, mam wadę wzroku, ale korekcja D praktycznie nie wiele daje (a wada mała, jedno i drugie oko +0,5D), pokrętło do ustawiania przysłony i czasu jest dla mnie w nielogiczny sposób zrobiony, nie mogę się przyzwyczaić, w którą stronę trzeba nim kręcić, żeby zmiejszyć/zwiększyć czas/przysłonę. Lampa jak lampa, mogłaby być wyżej, ale jakoś nauczyłam się z nią współpracować, z takich poważniejszych wad to chyba tyle. Poza tym, to jestem zadowolona z tego sprzętu, kupując a300 wiedziałam co kupuję (poza tym lv). Teraz czekam na a500/a550 ^^

profile.country.pl_PL.title
Bertone.
Poszukiwacz

sledzik napisał(a):

Co do mojej a300, to nie podoba mi się lv, obraz jest niewyraźny i do tego nie widać rzeczywistego obrazu jaki będzie zarejestrowany (tak jak to w kompaktach jest), tylko zawsze jest za ciemno (prawie)....

Miałem A-300 ponad rok , i z LV byłem bardzo zadowolony , obraz był wyraźny i wszystko było ładnie widać.
W "trzysetce" był (jest) lepszy obraz na lcd jak w większości kompaktów :smileyexclaim:

__________"Niewiele rzeczy przybliża świat tak, jak czyni to fotografia. Dzięki niej odległe miejsca i ludzie stają się bliscy, a nasze życie bogatsze"__________
Creatoor
Początkujący

sledzik napisał(a):

Co do mojej a300, to nie podoba mi się lv, obraz jest niewyraźny i do tego nie widać rzeczywistego obrazu jaki będzie zarejestrowany (tak jak to w kompaktach jest), tylko zawsze jest za ciemno (prawie), kupiłam a300 a nie a200 właśnie ze względu na lv, bo mi do makro potrzebne, a na dobrą sprawę to z tego nie korzystam, bo nic nie widzę na tym ekranie,

A może wystarczy wyregulować jasność w menu?

sledzik-----
Początkujący

Nie wystarczy ;) próbowałam

profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Po ponad roku aparat oceniam bardzo dobrze, szumi trochę, ale ja się szumów nie boję. Jakby jeszcze kita czymś jaśniejszym zastąpić, a heliosa czymś podobnej klasy z af'em, to ogólnie cud miód malinka xD Ale to już w sumie nie puszka, bo owa jest bardzo udanym produktem:)

oldguest
Początkujący

bertone1982 napisał(a):

Miałem A-300 ponad rok , i z LV byłem bardzo zadowolony , obraz był wyraźny i wszystko było ładnie widać.
W "trzysetce" był (jest) lepszy obraz na lcd jak w większości kompaktów :flushed:

No tu chyba lekko przesadziłeś. Przy odtwarzaniu jest super, ale podczas LV faqt faqtem obraz jest kiepskiej jakości i do tego sporo opóźniony do ruchu ręką.

Dorota_M
Początkujący

Witam, jestem na forum nowa, szukałam informacji o plamach i znalazłam.
Czyli forum oceniam bardzo dobrze ;)

Wracając do aparatu: marzeniem był na metalowym szkielecie i szczelny pentax, ale cóż ;)

Za naprawdę niewielkie pieniądze - jak na lustra, kupiłam a200. Do tego w krótkim czasie dokupiłam jakieś filtry, średni tele z 2. ręki i statyw.
Zestaw mnie satysfakcjonuje, nie jestem gadżeciarą, gadżety zdjęć nie robią.

Po paru miesiącach intensywnego używania widzę, że są sytuacje, gdy LV oraz uchylny ekran oszczędziły by mi tarzanie się na podejrzanym gruncie. Ale czegóż się nie robi dla satysfakcji?

Aparat oceniam bardzo dobrze. :thumbsup:

Pozdrawiam :)

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Też się wtrącę ze swoimi trzema groszami - nie będę przeklinał, więc mnie proszę nie banować panowie Moderatorzy...

J23 wyraził to, co uważa za stosowne i słusznie - każdy system ma swoje wady i zalety, przy czym należy to rozumieć dwojako, bo dla jednych omawiana wada jest zaletą w oczach innych.

Jako, że do tej pory jestem "durny" z używania lampy błyskowej - prawie nigdy jej nie używałem, więc dla mnie to, że rzucała cień nie miało znaczenia. Obecnie korzystam z czterdziestki dwójki i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, choć i tak wolę jaśniejsze obiektywy, ale to już moje osobiste "zboczenie"...

Sprawa ergonomii - jako, że lubię dotykać to i owo (bez aluzji) - "macałem" już wiele modeli różnych producentów i pójdę w zaparte, że w tej klasie cenowej nie ma lepiej zaprojektowanych korpusów. Ergonomia ma mistrza!
Sprawa wyginania palców dotyczy każdego producenta - ot gdzieś te przyciski trzeba umieścić i czasami jest to lepsze a czasami gorsze miejsce, jednak u każdego producenta trzeba palcami czasami mocniej a czasami mniej powyginać aby wcisnąć to co nas interesuje...

Ilu z was drukuje zdjęcia na papier? Widział ktoś z was wydruk 20x30 przy ISO800 a nawet ISO1600 z A200? Takie zdjęcia mają klimat - zwłaszcza dobrze wywołana B&W przy ISO1600 porusza. Nie będę tego rozwijał, bo ogromna większość z was zapewne ogląda zdjęcia tylko na ekranach monitorów...

Zgodzę się z opinią, że mały wizjer w A300/350 może wkurzać, tym bardziej jak się porówna go do wizjera z A200 albo A700 (nie wspominam A900). A300/350 mają LV, więc to w jakimś stopniu wynagradza mniejszy wizjer. Dla mnie jednak to jest wada. Ludzie chcą dużych i jasnych wizjerów, tylko nie są tego świadomi. Na szczęście są modele A700/850/900 dla tych "ludziów"

Materiał z którego wykonano body to jest chyba w moim przekonaniu najśmieszniejsza ze wskazywanych wad.

Pozdrawiam wszystkich a zwłaszcza tych, którzy potrafią wycisnąć z tańszych body same "soki", nie ważne czy z C, N, S...