anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaka karta do A550

cinek74-----
Początkujący

Jaka karta do A550

Przy zakupie A550 (mam nadzieję że wkrótce) będę zmuszony dokupić kartę pamięci - i tu mam pytanie czy np. karta Sandisk SDHC Ultra II będzie wąskim gardłem i lepiej kupić Sandiska SDHC Extreme III czy też Ultra II wystarczy?

Wiem, że o kartach już niejedno jest napisane ale ze względu na rozmiary matrycy i szybkostrzelność A550 pytanie pod kątem tego konkretnego modelu wydaje się rozsądne.

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
SkywalkerPL
Początkujący

"wystarczy" każda nowa karta SD :) bo aparat robiąc zdjęcia w serii najpierw zrzuca je do bufora, swojej wewnętrznej pamięci, a potem dopiero zapisuje na karcie, więc 1sek. serie powinieneś móc zrobić bez problemów :) Ale szybsza karta da ci dłuższe serie bez 'zacinania' no i odrobinę szybszy podgląd zdjęć.
Morał: Jeśli cie stać - bierz szybszą kartę :)

:slight_smile:
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Szybka karta przydaje się zawsze, choćby do przeglądania zdjęć - i głównie do tego. Jak robisz zdjęcia i chcesz szybko zobaczyć co wyszło i to w powiększeniu i masz czekać wiele sekund, lub możesz widzieć po chwili, to docenia się szybką kartę. Więc warto stosować zasadę: najszybsza karta o założonej pojemności, na jaką mnie w tej chwili stać.

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Polecam karty Memory Stick PRO-HG Duo HX może trochę droższe ale dostępne z czytnikiem USB który potrafi obsłużyć ten standard (tanie czytniki odczytują jak zwykła kartę). Odczyta-zapis praktyczny 17/17 MBps.

Pingwin
Początkujący

Ja w swojej 550 sprawdzałem karty działające z szybkością 15Mb/s i 6MB/s i przy zdjęciach seryjnych nie zauważyłem istotnych zmian.

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Pingwin napisał(a):

Ja w swojej 550 sprawdzałem karty działające z szybkością 15Mb/s i 6MB/s i przy zdjęciach seryjnych nie zauważyłem istotnych zmian.

spróbuj wykonać test na obydwu kartach przy ilości 40-50 klatek i sprawdź jakie będą różnice

Pingwin
Początkujący

Niestety już tego nie bedę mógł zrobić bo zareklamowałem kartę tę z szybkościa 6MB/s i mam dwie karty 15MB/s