Podziel się wrażeniami!
Przy zakupie A550 (mam nadzieję że wkrótce) będę zmuszony dokupić kartę pamięci - i tu mam pytanie czy np. karta Sandisk SDHC Ultra II będzie wąskim gardłem i lepiej kupić Sandiska SDHC Extreme III czy też Ultra II wystarczy?
Wiem, że o kartach już niejedno jest napisane ale ze względu na rozmiary matrycy i szybkostrzelność A550 pytanie pod kątem tego konkretnego modelu wydaje się rozsądne.
"wystarczy" każda nowa karta SD bo aparat robiąc zdjęcia w serii najpierw zrzuca je do bufora, swojej wewnętrznej pamięci, a potem dopiero zapisuje na karcie, więc 1sek. serie powinieneś móc zrobić bez problemów Ale szybsza karta da ci dłuższe serie bez 'zacinania' no i odrobinę szybszy podgląd zdjęć.
Morał: Jeśli cie stać - bierz szybszą kartę
Szybka karta przydaje się zawsze, choćby do przeglądania zdjęć - i głównie do tego. Jak robisz zdjęcia i chcesz szybko zobaczyć co wyszło i to w powiększeniu i masz czekać wiele sekund, lub możesz widzieć po chwili, to docenia się szybką kartę. Więc warto stosować zasadę: najszybsza karta o założonej pojemności, na jaką mnie w tej chwili stać.
Polecam karty Memory Stick PRO-HG Duo HX może trochę droższe ale dostępne z czytnikiem USB który potrafi obsłużyć ten standard (tanie czytniki odczytują jak zwykła kartę). Odczyta-zapis praktyczny 17/17 MBps.
Ja w swojej 550 sprawdzałem karty działające z szybkością 15Mb/s i 6MB/s i przy zdjęciach seryjnych nie zauważyłem istotnych zmian.
Pingwin napisał(a):
Ja w swojej 550 sprawdzałem karty działające z szybkością 15Mb/s i 6MB/s i przy zdjęciach seryjnych nie zauważyłem istotnych zmian.
Niestety już tego nie bedę mógł zrobić bo zareklamowałem kartę tę z szybkościa 6MB/s i mam dwie karty 15MB/s