anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki aparat ??

maniutek318
Początkujący

Jaki aparat ??

Witam wszystkich.Mam do was pytanko,chce kupi lustrzankę cyfrową ale nie mogę się zdecydowac jaki model wybrac?Nie wiem czy mam kupic starszy aparat z leprzym obiektywem czy kupic nowszy model z kitowatym obiektywem?Pomóżcie mi dokonac wyboru.Z góry bardzo dziękuje :c37

8 ODPOW. 8
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

W kwestii Twoich wątpliwości - zawsze lepiej mieć dobrą optykę i słabsze body niż odwrotnie.

Trudno będzie zasugerować konkretny model bo ważne jest co chcesz fotografować, jaki masz budżet na sprzęt, jakie doświadczenie...tego nie napisałeś. Poza tym warto by poznać powody dlaczego zdecydowałeś się na zakup lustrzanki.

Pozdrawiam,

ikar39-----
Początkujący

Ja proponuje A500 szkło 16-105 i 50/1.8 i jest miodzio :thumbsup: oczywiście wszystko za rozsądną cenę ok 4tysi

profile.country.pl_PL.title
SUZER1
Początkujący

Tak jak już napisali Koledzy...

dodam jeszcze, że mnie zależało na jakości zdjęć (SAL-1680Z) oraz poręczności, doskonałej matrycy APS-C CMOS, szybkości oraz dużej ilości zdjęć, którą mogę wykonać na jednej baterii ( :c56 450) - fotografuję głównie architekturę i krajobrazy w czasie podróży, gdzie często nie mam dostępu do źródła prądu, a nie są mi potrzebne funkcje typu AF liveview oraz uchylany ekran LCD.

Dopiero po rozważeniu tych wszystkich priorytetów możesz dokonać właściwego wyboru.

Szczególnie należy jeszcze zwrócić uwagę na wybór matrycy APS-C czy to jest CMOS czy CCD, bo to robi WIELKĄ różnicę :thumbsup:

Pozdrawiam :c20

maniutek318
Początkujący

Powiem tak nie jestem jeszcze profesjonalistą ale też nie jestem początkującym,jeednym słowem mam już trochę pojęcia o lustrzankach.A z drugiej strony to człowiek uczy się całe życie.Mam w sumie na oku Sony Alpha 550 ale zastanawiam sie też nad Canonem EOS 450D.W Canonie są ponoc mniejsze szumy ISO.Nie wiem sam bo w dzisiejszych czasach tak jest zawalony rynek,że ciężko dokona rozsądnego wyboru.Nie wiem może jeszcze ktoś podsunie mi jakieś inne modele w kwocie 2500-3000zł. Wiem,jest to nie duża suma na dobry sprzęt ale z dzisiejszymi zarobkami i wydatkami ciężko uzbiera więcej.Dziękuje za dotychczasowe podpowiedzi i pozdrawiam :c10

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

maniutek318 napisał(a):

zastanawiam sie też nad Canonem EOS 450D.W Canonie są ponoc mniejsze szumy ISO

a to ciekawe :c18
nie jestem szumofobem, ale z ciekawości sobie porównałem sample z tych dwóch aparatów
canon 450D ma czułość iso tylko do 1600 (!), a porównanie wygląda tak:LINK
z lewej SONY 550, z prawej Canon 450D
a może miałeś na myśli Canona 550D ?

Początkujący

Sorki za pomyłkę tak jak mówisz Canon 550D :)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

maniutek318 napisał(a):

Sorki za pomyłkę tak jak mówisz Canon 550D :)

Ok nieważny aparat...ile zdjęć planujesz wykonywać na wysokich ISO, że ma to aż takie znaczenie? ;)

maniutek318
Początkujący

No eeee... No może i tu masz racje.wsumie to będę fotografował przedewszystkim portrety i krajobrazy bo to mnie najbardziej kręci.To teraz już sam niewiem na co zwracac uwagę najbardziej.Lubie uchwytywac czasami rzeczy które trwają ułamki sekund a z tego co wiem jest dobry sony alfa 550,robi 7 uję na sekundę. :( sam już nie wiem za duży wybur jest w tych aparatach :c8