Podziel się wrażeniami!
Witam !
A jednak jest problem z ostrzeniem , no bo żeby przy f/11 ostrość ustawiałem na pieńki
było tak tragicznie ?
Już wcześniej pisałem ale myślałem że jastem przewrażliwiony , jednak teraz bardzo się przyłożyłem a efekt taki tu dołączam cropa , i jak gdzieś czytałem to połowa A300 , 350 tak
ma , czyli serwis ?
podpowiedz nam jeszcze jaki dokładnie to jest crop. 1:1 czy powiększane.
centrum kadru czy róg
jak daleko były te pieńki
i jaki to obiektyw i ogniskowa
z osłonką przeciwsłoneczną czy bez
bo bywają obiektywy które po prostu tak "malują"
Przepraszam że odzywam się rano , ale było już późno i zrobiłem się śpiący .
Co do zdjęcia to jest to crop bez zmiany rozdzielczości , właśnie na te pieńki była ustawiana
ostrość , 18mm odległość 13 m f/11
Wstawiam jeszcze jeden .
gdzieś czytałem to połowa A300 , 350 tak ma
To ciekawe co piszesz, masz na to jakieś dowody/potwierdzone informacje?gdzieś czytałem to połowa A300 , 350 tak ma
To ciekawe co piszesz, masz na to jakieś dowody/potwierdzone informacje?możesz wrzucić całe zdjęcie ?
Więc uważasz optycznych za źródło wiarygodne? Twoja sprawa. Odnośnie cropa ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Widziałem kiedyś wykresy jak zmienia się ostrość kita w zależności od przysłony i ogniskowej. Jeśli uważasz że potrzebna jest kalibracja kontaktuj się z CSI, wyślij im sample. Możliwe, że na 18 mm masz błąd ostrzenia, jednocześnie mówisz że podczas manualnego ostrzenia też masz tak samo. Błędy ostrzenia przy MF mogą być winą ustawienia złej ostrości w wizjerze aparatu jak i małej precyzji ręcznego ostrzenia tym obiektywem.
Polecam sprawdzić na innym szkle i kilka rzeczy na pewno się wyjaśni
a osłonka? a jaki obiektyw i skąd ten crop? jeżeli nie z centrum, to stary kit sony tak ma. to nie jest wina aparatu.
To jest zdjęcie 18mm odległość ok 4m f/3.5 , ale plik jest za duży ,a jak zmniejszę to
niewiele się chyba z niego dowiesz