Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł
Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?
Może A380 lub A500 ? Na pewno były podobne tematy na forum. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.
Kopzz napisał(a):
Może A380 lub A500 ? Na pewno były podobne tematy na forum. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.
wratislavian napisał(a):
bosh
Ja sugerował bym takie rozwiązanie : jeżeli chcesz lustrzankę do której dokupisz parę obiektywów, lampę t.j podstawowe produkty niezbędne przy tego typu aparacie to możesz kupić alfę 330, 380 . Jeżeli jednak w przyszłości chciałbyś użuwać zestaw o battery grip , wężyk spustowy, niestety trzeba sięgnąć po modele 450, 500 550 a konkretnie które decyzja należy do Ciebie.
Kopzz napisał(a):
wratislavian napisał(a):
bosh
A nie Bosch ?
wratislavian napisał(a):
nikt mnie nie przekona do tego, aby jakikolwiek młody ambitny fotoamator potrzebował alphy niepodzielnej przez 50.
CzarnyFotograf napisał(a):
Witam serdecznie
Ty też się musisz postarać. powiedz co chcesz fotografować, czy masz jakieś doświadczenie, na czym Ci zależy, czemu wybrałeś akurat sony, czy po wydaniu tej kasy będziesz miał pieniądze na dalsze zakupy czy może za te 2800 chcesz mieć już komplet?
no i ekstra. teraz jeżeli ktoś zechce Ci pomóc to będzie wiedział jak.
więc od siebie mogę Ci polecić:
sony a300 za max 1300zł (link)
i nowy kit 18-55mm SAM za 200zł (link)
i Raynox DCR-250 konwerter MAKRO za 200zł. jest to soczewka która pozwoli Ci uzyskać duże powiększenia. (link)
karta pamięci za około 100zł
zostaje Ci około 1000zł które wrzuć do świnki skarbonki. kiedyś kupisz sobie to czego będziesz potrzebował, a o tym teraz nie wiesz. jak lampa zewnętrzna czy obiektyw macro który pozwoli Ci uzyskać duże powiększenia i świetnie nada się do portretu. na przykład
tamron 90mm 2,8 (przykładowe zdjęcia) za około 1500zł
czy
sigma 70mm 2,8 (przykładowe zdjęcia) za około 2000zł
jeżeli będziesz miał w przyszłości sporo więcej kasy to możesz za około 2900zł kupić a550 z nowym kitem.