anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lustrzanka-początek amatora

CzarnyFotograf
Początkujący

Lustrzanka-początek amatora

Witam serdecznie :c37

Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł

Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?

58 ODPOW. 58
Kopzz-----
Początkujący

Może A380 lub A500 ? Na pewno były podobne tematy na forum. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.

wratislavian
Początkujący

Kopzz napisał(a):

Może A380 lub A500 ? Na pewno były podobne tematy na forum. Poszukaj, na pewno coś znajdziesz.

Kopzz twoja rada jest w stylu.
przychodzi baba do sklepu i chce kupić pralkę, na co sprzedawca:
- pszę pani mam dla pani tą oto franię z ręczną wyżymarką, albo tą automatyczna firmy bosh.

CzarnyFotograf
Ty też się musisz postarać. powiedz co chcesz fotografować, czy masz jakieś doświadczenie, na czym Ci zależy, czemu wybrałeś akurat sony, czy po wydaniu tej kasy będziesz miał pieniądze na dalsze zakupy czy może za te 2800 chcesz mieć już komplet?

Kopzz-----
Początkujący

wratislavian napisał(a):

bosh

A nie Bosch ?

Ja zaproponowałem dwa modele w cenie do 2800zł. Pierwszy dla amatorów, drugi dla zaawansowanych amatorów. Prawda jest taka, że nikt za autora tematu lustrzanki nie wybierze. Oba posiadają wszystko co powinien mieć aparat w tym segmencie. Trzeba iść do sklepu i zobaczyć co jest dla nas lepsze. Dane techniczne, testy, wszystko jest w sieci. Wystarczy użyć Google.
Do wyboru są dwa kity (zestawy body + obiektyw). Jeden ze standardowym zoomem 18-55mm, a drugi oprócz standardu ma jeszcze telezooma 55-200mm. Trzeba się zastanowić czy teleobiektyw będzie nam potrzebny czy nie.

Nie warto opierać się na opinii innych. W internecie ludzie mogą pisać wszystko, a często po prostu piszą głupoty :)
Trzeba iść do sklepu i "przymierzyć" się do tych sprzętów.

profile.country.PL.title
Rutek68
Doradca

Ja sugerował bym takie rozwiązanie : jeżeli chcesz lustrzankę do której dokupisz parę obiektywów, lampę t.j podstawowe produkty niezbędne przy tego typu aparacie to możesz kupić alfę 330, 380 . Jeżeli jednak w przyszłości chciałbyś użuwać zestaw o battery grip , wężyk spustowy, niestety trzeba sięgnąć po modele 450, 500 550 a konkretnie które decyzja należy do Ciebie.

Sony 77 ob.28/2,8; 50-200/4-5,6; 35/1,8; 50/1.7; 135/2,8
wratislavian
Początkujący

Kopzz napisał(a):

wratislavian napisał(a):

bosh

A nie Bosch ?

NVM

a po drugie.
nikt mnie nie przekona do tego, aby jakikolwiek młody ambitny fotoamator potrzebował alphy niepodzielnej przez 50.

dopóki autor nie odpowie na moje pytania to możemy tylko rozpisywać się obszernie z potencjalnie trafnymi radami. sugerując x zestawów i kombinacji.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

wratislavian napisał(a):

nikt mnie nie przekona do tego, aby jakikolwiek młody ambitny fotoamator potrzebował alphy niepodzielnej przez 50.

Przecież nikt Cię nie przekonuje...sam się nakręcasz http://klubkm.pl/forum/images/smilies/hihi.gif

Azazel-----
Początkujący

CzarnyFotograf napisał(a):

Witam serdecznie :c37

Witaj http://klubkm.pl/forum/images/smilies/chlebisol2.gif

Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł

Może to trochę niegrzeczne z mojej strony - ale jeśli nie wiesz co kupić, najlepiej nie kupuj nic :) A jeśli masz do pozbycia się 2800zł, na pewno się ktoś znajdzie kto w geście dobrej woli przyjmie od Ciebie te pieniądze:)

A tak poważniej - co byś nie kupił z lustrzanek, wszystkie będą robiły zdjęcia. Możesz więc kupić cokolwiek, i nie wiedząc co ma a czego nie, zwyczajnie korzystać z niej bez oceniania czy to był dobry zakup czy nie, czy było coś lepszego czy nie...

Zmierzam do tego, żebyś sam się zainteresował tematem, pochodził po sklepach, zobaczył co jest, wziął do ręki, przyłożył oko do wizjera, w miarę możliwości ocenił czy aparat jest dla Ciebie wygodny, czy intuicyjnie masz dostęp do wszystkich guzików itd. Porozmawiaj wstępnie ze sprzedawcą (to najlepiej w jakimś salonie foto - większe prawdopodobieństwo że dowiesz się czegoś rzeczowego), potem poczytaj w domu o tym co oglądałeś, postaraj się w jakimś stopniu chociaż zrozumieć funkcję które dany aparat ma a który nie, ocenić je na czym Ci bardziej zależy a na czym mniej itd, itp. Tak jak pisał wratislavian.
Wtedy dopiero zacznij zadawać pytania. A jestem przekonany że w miarę możliwości otrzymasz na nie odpowiedzi.

Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?

j/w - "rozpoznać teren", dowiedzieć się co chce kupić, przygotować się do tego zakupu, by na końcu idąc do sklepu z gotówką w ręku, umieć sobie odpowiedzieć dlaczego idę właśnie po ten a nie inny aparat:)
No chyba że stać Cię i np w razie czego nie przejmiesz się myślą za 3 miesiące, że pozbyłeś się niemal 3 k zł, że nie będzie Ci ich szkoda. Czego oczywiście nie życzę! :)

Czekamy zatem, na konkrety ;)

A żeby sprawę nieco ułatwić, dodam tylko że z nowych aparatów masz generalnie do wyboru:
Sony A200/230/300/330/350/380/500; Canon EOS 1000D/450D/500D; Nikon D3000/D5000; Olympus E420/E520/E620; Pentax K-m/K-x; Samsung GX20 :)
Jak widzisz, nie jest tego AŻ tak dużo;) Który system (czytaj: która firma), a następnie który model będzie najlepiej spełniał Twoje bezpośrednie indywidualne oczekiwania przy jednoczesnym zachowaniu możliwie najlepszego stosunku tego co oferuje do swojej ceny - to spróbuj ustalić samodzielnie, przynajmniej do jakiegoś punktu;) A od tego punktu, my postaramy się pomóc :smileythumbsup:

CzarnyFotograf
Początkujący

Ty też się musisz postarać. powiedz co chcesz fotografować, czy masz jakieś doświadczenie, na czym Ci zależy, czemu wybrałeś akurat sony, czy po wydaniu tej kasy będziesz miał pieniądze na dalsze zakupy czy może za te 2800 chcesz mieć już komplet?

No więc, szczególnie to makrofotografię i zdjęcia rodziny ( szczególnie kuzynek ). Doświadczenie? Mój brat kiedyś kupił lustrzankę Sony ( nie pamiętam modelu ) i od tamtego czasu się nią bawię. To najlepsze zdjęcie jakie nią zrobiłem: http://photos.nasza-klasa.pl/11200422/1 ... f331b.jpeg , wiem, że na śniegu i wtedy aparat szybko się rozładowuje itp... Szkółka Sony jest jeszcze przydatna, bo właśnie z tamtąd wychodziły mi dobre zdjęcia ;) . W każdym razie to tyle z mojego doświadczenia. Sony wybrałem z tego samego powodu co wyżej, mają świetne aparaty ;) . Na czym mi zależy? Na dużej ilości opcji, którymi będę mógł się pobawić i dzięki którym może wyjść świetne, perfekcyjne zdjęcie. Raczej będę miał pieniądze na dalsze zakupy.

Aparat ma mi starczyć na długi czas, bo u mnie nie jest lekko z pieniędzmi, sam muszę je uzbierać ( pracy jeszcze nie mam ).

wratislavian
Początkujący

no i ekstra. teraz jeżeli ktoś zechce Ci pomóc to będzie wiedział jak.
więc od siebie mogę Ci polecić:

sony a300 za max 1300zł (link)
i nowy kit 18-55mm SAM za 200zł (link)
i Raynox DCR-250 konwerter MAKRO za 200zł. jest to soczewka która pozwoli Ci uzyskać duże powiększenia. (link)
karta pamięci za około 100zł

zostaje Ci około 1000zł które wrzuć do świnki skarbonki. kiedyś kupisz sobie to czego będziesz potrzebował, a o tym teraz nie wiesz. jak lampa zewnętrzna czy obiektyw macro który pozwoli Ci uzyskać duże powiększenia i świetnie nada się do portretu. na przykład
tamron 90mm 2,8 (przykładowe zdjęcia) za około 1500zł
czy
sigma 70mm 2,8 (przykładowe zdjęcia) za około 2000zł

jeżeli będziesz miał w przyszłości sporo więcej kasy to możesz za około 2900zł kupić a550 z nowym kitem.