Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie
Jestem tu pierwszy raz i mam pytanie, wkrótce mam zamiar kupić lustrzankę. Jednak nie wiem, co dokładnie kupić, mam do wydania ok. 2800zł
Co polecicie amatorowi, który chce zacząć przygodę z lustrzanką?
Kopzz W Twojej stopce nie ma szkła Sigmy. Masz jakieś doświadczenie z tym szkłem? Posiadam taki i jako tani tele z funkcją macro użytkuję. Stawiam swoje mydlące foto przeciw jakiejkolwiek Twojej żylecie. Pojedynek?
edit: Lajam mnie ubiegł...
Nie posiadam żadnego szkła Sigmy ani nie posiadałem. Za to mają je moi znajomi i nie raz miałem okazję się nimi pobawić. Niestety na bagnet Nikona i Canona, więc nie mogłem podpiąć jej do swojej A200. Żeby nie było wątpliwości - zdjęcia z tej 70-300 oglądałem na monitorze komputera. Do małych odbitek wystarczy, ale przy pełnym powiększeniu jest już średnio.
Tomek69N napisał(a):
Stawiam swoje mydlące foto przeciw jakiejkolwiek Twojej żylecie. Pojedynek?
Kopzz napisał(a):
Co chcesz w ten sposób osiągnąć?
a propos mydlenia sigmy 70-300 APO makro na długim końcu
ogniskowa 280
Chyba zdecyduję się na tą Sigmę 70-300, bo widzę, że sprawdza się w wielu zastosowaniach
No chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje
Kopzz napisał(a):
Creatoor napisał(a):
Nie ma czegoś takiego jak 'w pewnym stopniu' oraz 'macro w cudzysłowiu'
To jak kolega nazwie to co oferuje MAF 35-70/4? Posiada funkcję "Macro" uruchamianą przełącznikiem. Lecz skala odwzorowania wynosi jakieś 1:4. A jednak napis jest... Na 18-70 z przodu też można znaleźć "MACRO"
Creatoor napisał(a):
Kopzz napisał(a):
18-55mm się w pewnym stopniu nadaje.
Czy wiesz co to jest obiektyw macro? Co to znaczy "w pewnym stopniu nadaje". To że ma odległość ostrzenia od 25 cm nie czyni go macro. Zauważyłeś, że ma tylko 0,34 max powiększenie. Z całym szacunkiem ale to co wstawiłeś ma tyle wspólnego z macro co... nic
Kolego, nie doradzaj jak nie masz o czymś pojęcia.
No widzisz!
Musisz sobie teraz dokupić Sigmę 70-300. Wtedy będziesz PRO, bo ten obiektyw to żyleta i ma super turbo macro.
To jak? Czemu jeszcze tu siedzicie? Powinniście już dawno pisać petycje do producentów obiektywów i aparatów kompaktowych! Przecież nie mają prawa umieszczać napisu "macro" przy skali odwzorowania innej niż 1:1 (Sigma 70-300 jest extra, więc to wyjątek). Należy też rozpocząć kampanię reklamową "To co masz to nie makro!", żeby uświadomić wszystkich fotoamatorów.
W filmie pt. "Makrofotografia" powinien zostać poprawiony błąd: http://www.lustrzanka.sony.pl/indexc.php?quality=high#/szkolka/ "Standardowo aparaty Alpha są wyposażone w obiektyw 18-70. Można próbować nim robić makrofotografie" powinno jak najszybciej zostać poprawione na "Nigdy, pod żadnym pozorem, nie próbować robić makro tym obiektywem!".
A użytkownikom, nie zorientowanym w temacie, którzy nie wiedzą jaką lustrzankę wybrać, nie przestawajcie polecać drogich/(pół)profesionalnych akcesoriów. Tak trzymać!
Pozdrawiam.
Kopzz - nie ma to jak napisanie zjadliwego posta, który nic merytorycznego nie wnosi i dowodzi kompletnego niezrozumienia czytanego? wcześniej tekstu, prawda?