Podziel się wrażeniami!
witam . zadam moze banalne pytanie , jak zrobic dobrze naswietlone zdjecie w tym trybie M z podpietym obiektywem manualnym systemu M42 gdyz światłomierz jakies bledne info pokazuje . o ile w wizjerze jest ok powiedzmy czas 1/200 to po przlaczeniu na LV lub MF chek LV wskazuje 1/4000 i foto czarne jak sadza w kominie.
czy by dobrze wyostrzyc w tym trybie musze zapamiatac i recznie wprowadzac ustawienia z wizjera , to chyba mija sie z celem
Dziwne rzeczy piszesz Krzychu
aż specjalnie odpaliłem 550tkę i manuala (jakiś jupiter 135mm)
robiąc w LV ustalając wg siebie czas (np. 1/200), po przejściu do "MF Check LV" czas pozostaje taki sam (1/200).
Może opiszesz coś więcej o swoich ustawieniach
wg instrukcji jest tak, jak ja napisałem:
Lustro przesuwa się w górę i obraz jest wyświetlany na monitorze LCD w pełnym polu widzenia.
• Gdy rozpoczyna się ręczna kontrola ostrości, wskazania czasu otwarcia migawki i ekspozycji pozostają niezmienione. Przed wykonaniem zdjęcia i ustawieniem ekspozycji aparat ponownie mierzy oświetlenie.
• Wyświetlany obraz ma odpowiednią jasność bez względu na ustaloną wartość ekspozycji. Kompensacja ekspozycji nie jest widoczna na wyświetlanym obrazie, ale znajduje odzwierciedlenie na zarejestrowanym zdjęciu.
moze i dziwne , Krzysku ale wlasnie bawie sie pentaconem 135 F2,8 i za nic nie moge tego polapac o co chodzi . raz jeszcze powtarzam ustawiajac ostrosc tradycyjnie w wizjerze na danym przedmiocie przy nastawieniu czasu 1/200 swiatlomierz wskazuje poprawnosc naswietlenia czyli ,, 0 ,, ale wiadomo jaka jest matowka w wizjerze ciezko wyostrzyc a szczegolnie na pedzacym robaczku .wiec przełączam na LV i swiatlomierz na LCD pokazuje poprawnosc naswietlenia czyli ,,0,,ale gdy ustawie czas naswietlania 1/ 4000 . gdy zjade na powiedzmy 1/1000 znika pionowa kreseczka na swiatlomierzu za to pojawia sie migajacy trojkacik w prawym rogu nad cyfra 2 w MSchek Lv jest tak samo .
krzyho4 napisał(a):
gdy zjade na powiedzmy 1/1000 znika pionowa kreseczka na swiatlomierzu zato pojawia sie migajacy trojkacik w prawym rogu nad cyfra 2 w MSchek Lv jest tak samo .
ale chyba zle mnie zrozumiales , albo ja zle wytlumaczylem .ustawiam aparacik w tryb ,,M,, na dany przedmiot, w wizjerze na swiatlomierzu mam pionowa kreseczke na ,,0,, przy czasie powiedzmy 1/200 teraz przełączam na LV i przy tych samych ustawieniach co w OVf na skali swiatlomierza w wyswietalaczu ta pionowa kreseczka zmienila polozenie nad prawa ,,2,, i miga czyli jest za ciemno (prawdaz )
.zmienajac parametry (czyli tylko czas naswietlana , bo jak wiadomo M42 nie ma przyslony ) by byla nad cyferka ,,0 ,, musze przekrecic koleczkiem na czas 1/4000 (wskazania swiatlomierza ,,0,,) a wtedy fotka jest ciemna jak noc .
tak moze jestem panem losu ale nie przy tej matowce w 550 . pomiar wielopunktowy czy punktowy nie zmiania nic .
krzyho4 napisał(a):
(czyli tylko czas naswietlana , bo jak wiadomo M42 nie ma przyslony )
tak masz racje ze ma oczywiscie ale nie powinno miec to wplywu na zmiane wskazan swiatlomierza przelaczajac z OVF na LV
krzyho4 napisał(a):
przelaczajac z OVF na LV
instrukcja napisał(a):
Metoda pomiaru:
40-segmentowy, dedykowany przetwornik obrazu o wzorze plastra miodu do Live View w
trybie Live View
krzyho4 napisał(a):
zmienajac parametry (czyli tylko czas naswietlana , bo jak wiadomo M42 nie ma przyslony ) by byla nad cyferka ,,0 ,, musze przekrecic koleczkiem na czas 1/4000 (wskazania swiatlomierza ,,0,,) a wtedy fotka jest ciemna jak noc .
kris napisał(a):
instrukcja napisał(a):
Metoda pomiaru:
40-segmentowy, dedykowany przetwornik obrazu o wzorze plastra miodu do Live View w
trybie Live View
nie wiem, czy należy przez to rozumieć, że do LV aparat korzysta z innego czujnika pomiaru światła
Bo to by tłumaczyło całą sprawę
I z tego co mi świta w głowie, to czujnik pomiaru światła jest w okolicach pryzmatu (nad matówką), ale ja tam jestem praktyk