Podziel się wrażeniami!
witam . zadam moze banalne pytanie , jak zrobic dobrze naswietlone zdjecie w tym trybie M z podpietym obiektywem manualnym systemu M42 gdyz światłomierz jakies bledne info pokazuje . o ile w wizjerze jest ok powiedzmy czas 1/200 to po przlaczeniu na LV lub MF chek LV wskazuje 1/4000 i foto czarne jak sadza w kominie.
czy by dobrze wyostrzyc w tym trybie musze zapamiatac i recznie wprowadzac ustawienia z wizjera , to chyba mija sie z celem
Tak, owszem, zmienia się.piotruso napisał(a):
czy cos sie zmienia na drabince gdy przymykasz przyslone na obiektywie
SZFENDAK napisał(a):
krzyho4 napisał(a):
zmienajac parametry (czyli tylko czas naswietlana , bo jak wiadomo M42 nie ma przyslony ) by byla nad cyferka ,,0 ,, musze przekrecic koleczkiem na czas 1/4000 (wskazania swiatlomierza ,,0,,) a wtedy fotka jest ciemna jak noc .
nawet przy 1/500-nej będzie już ciemno jak doc
czas synchronizacji migawki z lampą to max 1/200 i tego nie da się zmienić i to jest wartość stała, jedynie w dół (1/125, 1/100, 1/ 60)
Ty masz do dyspozycji ustawienie wartości przysłony na obiektywie i ewentualnie ISO
piotruso napisał(a):
kris napisał(a):
instrukcja napisał(a):
Metoda pomiaru:
40-segmentowy, dedykowany przetwornik obrazu o wzorze plastra miodu do Live View w
trybie Live View
nie wiem, czy należy przez to rozumieć, że do LV aparat korzysta z innego czujnika pomiaru światła
Bo to by tłumaczyło całą sprawę
I z tego co mi świta w głowie, to czujnik pomiaru światła jest w okolicach pryzmatu (nad matówką), ale ja tam jestem praktyk
Z tego by wynikalo, ze ten czujnik potrzebuje informacji o obiektywie, o przyslonie, moze o otworze wzglednym. Gdy jej nie ma pokazuje koniecznosc maksymalnego skrocenia czasu. Czyli ten pomiar nie korzysta tylko z pomiaru ilosci wpadajacego swiatla ale tez bierze pod uwage jaka przyslone chcesz ustawic.
Krzycho4 a czy cos sie zmienia na drabince gdy przymykasz przyslone na obiektywie?
krzyho4 napisał(a):
jak juz pisałem , gdy podpinam cos z M42 wtedy dostaje warjacji , bywa nawet tak ze aparat bedac na statywie w jednej pozycji wsakaznik wartosc swiatlomierza skacze po calej podzialce a podglad w LCD miga raz ciemniej raz jasniej
piotruso napisał(a):
To moze byc jeszcze jedna przyczyna - przejsciowka powoduje zwarcie stykow elektroniki i dlatego swiatlomierz i nie tylko w niektorych trybach wariuje. Moze postaraj sie okleic przejsciowke (pierscien, ktory zachodzi na styki) jakas tasma papierowa lub izolacyjna. Moze to zadziala.