anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

MF check LV - a M42

krzyho4
Początkujący

MF check LV - a M42

witam . zadam moze banalne pytanie , jak zrobic dobrze naswietlone zdjecie w tym trybie M z podpietym obiektywem manualnym systemu M42 gdyz światłomierz jakies bledne info pokazuje . o ile w wizjerze jest ok powiedzmy czas 1/200 to po przlaczeniu na LV lub MF chek LV wskazuje 1/4000 :o i foto czarne jak sadza w kominie.

czy by dobrze wyostrzyc w tym trybie musze zapamiatac i recznie wprowadzac ustawienia z wizjera , to chyba mija sie z celem :c18

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

piotruso napisał(a):

czy cos sie zmienia na drabince gdy przymykasz przyslone na obiektywie

Tak, owszem, zmienia się.
U mnie np. (sprawdzałem z hanimeksem 135/2,8) muszę otworzyć przysłonę (lub wydłużyć czas) miej więcej dziesięciokrotnie w stosunku do wskazań światłomierza, żeby mieć poprawnie naświetlony kadr.

------------------------------
fotoamator
krzyho4
Początkujący

SZFENDAK napisał(a):

krzyho4 napisał(a):

zmienajac parametry (czyli tylko czas naswietlana , bo jak wiadomo M42 nie ma przyslony ) by byla nad cyferka ,,0 ,, musze przekrecic koleczkiem na czas 1/4000 (wskazania swiatlomierza ,,0,,) a wtedy fotka jest ciemna jak noc .

nawet przy 1/500-nej będzie już ciemno jak doc
czas synchronizacji migawki z lampą to max 1/200 i tego nie da się zmienić i to jest wartość stała, jedynie w dół (1/125, 1/100, 1/ 60)
Ty masz do dyspozycji ustawienie wartości przysłony na obiektywie i ewentualnie ISO

to nie o to chodzi :c20 tylko ze swiatlomierz wariuje w trybie LV i MFchek LV , z podpietym obiektywem systemu M42 . wedlug mnie wyglada tak jak by czesc swiatla ktore przekracza obszar matrycy padalo na jakis czujnik swatlomierza , ale ja sie na tym nie znam ;) , i wyglada ze nie da sie focic np. pentaconem tylko w trybie LV

krzyho4
Początkujący

piotruso napisał(a):

kris napisał(a):

instrukcja napisał(a):

Metoda pomiaru:
40-segmentowy, dedykowany przetwornik obrazu o wzorze plastra miodu do Live View w
trybie Live View

nie wiem, czy należy przez to rozumieć, że do LV aparat korzysta z innego czujnika pomiaru światła :c18
Bo to by tłumaczyło całą sprawę :c20
I z tego co mi świta w głowie, to czujnik pomiaru światła jest w okolicach pryzmatu (nad matówką), ale ja tam jestem praktyk :P

Z tego by wynikalo, ze ten czujnik potrzebuje informacji o obiektywie, o przyslonie, moze o otworze wzglednym. Gdy jej nie ma pokazuje koniecznosc maksymalnego skrocenia czasu. Czyli ten pomiar nie korzysta tylko z pomiaru ilosci wpadajacego swiatla ale tez bierze pod uwage jaka przyslone chcesz ustawic.
Krzycho4 a czy cos sie zmienia na drabince gdy przymykasz przyslone na obiektywie?

chyba masz racje :( . tego z przyslona nie sprawdzalem ,bo bylo potrzebne mi tylko swiatlo 2,8 + pierscienie korekcyjne .

dodam jeszcze ze z obiektywami sonowskimi (minolta ) jest ok. swiatlomierz tak samo i spokojne wskazuje wartosci na OVL jak i n LV(MFchekLV ). i jak juz pisałem , gdy podpinam cos z M42 wtedy dostaje warjacji , bywa nawet tak ze aparat bedac na statywie w jednej pozycji wsakaznik wartosc swiatlomierza skacze po calej podzialce a podglad w LCD miga raz ciemniej raz jasniej

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

krzyho4 napisał(a):

jak juz pisałem , gdy podpinam cos z M42 wtedy dostaje warjacji , bywa nawet tak ze aparat bedac na statywie w jednej pozycji wsakaznik wartosc swiatlomierza skacze po calej podzialce a podglad w LCD miga raz ciemniej raz jasniej

To moze byc jeszcze jedna przyczyna - przejsciowka powoduje zwarcie stykow elektroniki i dlatego swiatlomierz i nie tylko w niektorych trybach wariuje. Moze postaraj sie okleic przejsciowke (pierscien, ktory zachodzi na styki) jakas tasma papierowa lub izolacyjna. Moze to zadziala.

krzyho4
Początkujący

piotruso napisał(a):

To moze byc jeszcze jedna przyczyna - przejsciowka powoduje zwarcie stykow elektroniki i dlatego swiatlomierz i nie tylko w niektorych trybach wariuje. Moze postaraj sie okleic przejsciowke (pierscien, ktory zachodzi na styki) jakas tasma papierowa lub izolacyjna. Moze to zadziala.

dzieki za podpowiedz :smileythumbsup: , jak bede miał chwilke to wypróbuje ten numer z stykami , ale wydaje mi sie ze chyba naj lepszym sposobem bedze zakup przejsciowki z dandelionem . body bedze mialo info. ze cos jest podlaczone , a ja i tak bede sterowal recznie ( czyli manualnie ) :c20