anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Na początek nex5 czy a550

profile.country.pl_PL.title
laubean
Nowicjusz

Na początek nex5 czy a550

Witam serdecznie i proszę o pomoc.

Jestem na etapie żegnania się z hx1 i wyboru lustrzanki. Początkowo wahałam się pomiędzy canonem eos550 a Alpha550. i w momencie gdy już byłam zdecydowana na A550 sprzedawca zaproponował mi że nex5 będzie połączeniem tego co je dzieli a przy okazji zyskam miejsce w torebce. Natomiast moje wątpliwości są nadal wielkie, bo chciałabym rozwijać swoje umiejętności a jednak nex wygląda dość niepozornie. Była bym wdzięczna za podpowiedz

22 ODPOW. 22
TMiN-----
Początkujący

jeśli rozwój to A550.... NEX,a później sobie dokupisz na dodatek do zabawy :D

profile.country.pl_PL.title
jareklubicz.
Poszukiwacz

laubean napisał(a):

a jednak nex wygląda dość niepozornie

ale za to możliwości ma potężne

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

jareklubicz napisał(a):

laubean napisał(a):

a jednak nex wygląda dość niepozornie

ale za to możliwości ma potężne

Jednak mimo potężnych możliwości, nie jest lustrzanką.

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Ale lustrzanka nie jest wartością samą w sobie :-)

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Michel napisał(a):

Możesz rozwinąć? Bo ja widzę ogromną różnicę w sposobie obsługi chociażby.

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Michel napisał(a):

Owszem nie jest, ale NEX przy wszystkich swoich zaletach nie daje w mojej opinii tylu możliwości, co lustrzanka. Jest jej znakomitym uzupełnieniem.

Dla osoby z ambicjami polecam lustrzankę - mamy jednak w tej sytuacji większe możliwości jeśli chodzi o wybór optyki, szczególnie obiektywów stałoogniskowych - do Nexa aktualnie są tylko 2 obiektywy dedykowane. Resztę można podpiąć przez przejściówkę, która umożliwia owszem używanie obiektywów z bagnetem A, jednak bez autofokusa...

Poza tym przy długich ogniskowych znacznie lepiej kadruje się przez wizjer niż trzymając aparat w rękach i patrzeć na ekranik.

profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Tadeusz napisał(a):

Michel napisał(a):

Możesz rozwinąć? Bo ja widzę ogromną różnicę w sposobie obsługi chociażby.

Oczywiście. Ale jednym pasuje sposób obsługi kompaktów (szeroko pojęty, w tym trzymanie, przenoszenie), innym lustrzanki.
Niewątpliwie możliwości w zakresie tworzenia obrazu NEX ma duże, więc rozwijać się można spokojnie. Co więcej, MF ze szkłami podpinanymi przez przejściówki wręcz skłania do rozwoju :-)

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Mi.chel
Użytkownik

Lajam napisał(a):

Michel napisał(a):

Owszem nie jest, ale NEX przy wszystkich swoich zaletach nie daje w mojej opinii tylu możliwości, co lustrzanka. Jest jej znakomitym uzupełnieniem.

A wiele lustrzanek nie daje tylu możliwości, co NEX - filmy, odchylany ekranik, poręczność, waga. Uzupełnienie - tak, dla osoby już mającej lustro.

Lajam napisał(a):

Dla osoby z ambicjami polecam lustrzankę - mamy jednak w tej sytuacji większe możliwości jeśli chodzi o wybór optyki, szczególnie obiektywów stałoogniskowych - do Nexa aktualnie są tylko 2 obiektywy dedykowane. Resztę można podpiąć przez przejściówkę, która umożliwia owszem używanie obiektywów z bagnetem A, jednak bez autofokusa...

Dla osoby z ambicjami polecam lekturę książek o fotografii i oglądanie albumów :-) A dla osoby z dużymi ambicjami MF będzie w sam raz ;-)
A poważnie - rozwój to lepsze zdjęcia, większa wiedza, umiejętność wykorzystania sprzętu, a nie tony obiektywów, akcesoriów itd. Innymi słowy - tak często powtarzanej mantrze "chcesz się rozwijać, kup lustrzankę" mówię moje stanowcze "niekoniecznie" :-)

Lajam napisał(a):

Poza tym przy długich ogniskowych znacznie lepiej kadruje się przez wizjer niż trzymając aparat w rękach i patrzeć na ekranik.

A przy długich spacerach znacznie lepiej się nosi w torebce NEX-a, niż lustrzankę.

Żeby nie było wątpliwości - nie znam planowanych kierunków rozwoju pytającej, być może lustrzanka będzie lepszym wyborem, ale nie dlatego, "bo to lustrzanka".

Michał Koziara
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Michel napisał(a):

nie znam planowanych kierunków rozwoju pytającej, być może lustrzanka będzie lepszym wyborem, ale nie dlatego, "bo to lustrzanka".

O takim podejściu nie ma mowy - oczywiście.
Pytania są: dlaczego lepiej lustrzanka/NEX? A tu już każdy indywidualnie odpowiada. Ja wybieram lustrzankę (choć nie tą z najniższej półki - obsługa), a NEX-a jak najbardziej - dodatkowo.
I niewykluczone, że zmienię preferencje. Technika idzie do przodu.

------------------------------
fotoamator