Podziel się wrażeniami!
Co się bardziej opłaca? Wyłączać aparat na każdą przerwę w fotografowaniu, czy dać mu przejść w stan uśpienia?
acinloop napisał(a):
Chodziło mi o samo porównanie a nie zasadę działania trybu uśpienia/stand by.
I wszystko jasne 
dla wyjaśnienia może napiszę że częste włączanie i wyłączanie przełącznikiem ON/OFF powoduje zwiększenie zużycia energii
a to dlatego ze przy wyłączaniu działa czyszczenie (sporo mA)
a przy włączaniu wszystko możliwe razem z silnikiem AF-u w celu dociągnięcia do końca pierścienia ostrości
znam przypadki pozostawienia włączonego aparatu w plecaku na okres ponad dwóch tygodni i aparat jeszcze działał 
Ja raz zostawiłem aparat w stanie czuwania na ok. tydzień a zużycie baterii spadło zaledwie o kilka procent
SZFENDAK napisał(a):
dla wyjaśnienia może napiszę że częste włączanie i wyłączanie przełącznikiem ON/OFF powoduje zwiększenie zużycia energii
a to dlatego ze przy wyłączaniu działa czyszczenie (sporo mA)
a przy włączaniu wszystko możliwe razem z silnikiem AF-u w celu dociągnięcia do końca pierścienia ostrości
znam przypadki pozostawienia włączonego aparatu w plecaku na okres ponad dwóch tygodni i aparat jeszcze działał
system stabilizacji SSS działa tylko i wyłącznie podczas robienia zdjęcia (otwarcie i zamknięcie migawki)
kris napisał(a):
system stabilizacji SSS działa tylko i wyłącznie podczas robienia zdjęcia (otwarcie i zamknięcie migawki)
franek4always napisał(a):
Hm, to czemu wskaźnik skali SSS cały czas jest aktywny?
acinloop napisał(a):
franek4always napisał(a):
Hm, to czemu wskaźnik skali SSS cały czas jest aktywny?
To nie jest wskaźnik działania SSS tylko informacja o sile drgań aparatu.
jest to czujnik drgań.
gdyby SSS cały czas był w użyciu byłoby to:
- słychać (wystarczy przyłożyć ucho do aparatu przy długim czasie naświetlania - dwie próby: SSS wł. / SSS wył.)
- nie ekonomiczne
- nie praktyczne
- pozbawione sensu