Podziel się wrażeniami!
Jakie są Wasze odczucia w temacie odwzorowania kolorów w A700 ? Kiedy kupiłem 700-kę ( zmiana z A100 + 18-200) zorientowałem się szybko,że zdjęcia są mocno niedosycone ( początkowo ten sam 18-200) po dosyceniu z poziomu aparatu ( nie chce mi się bawić w komputerze w obróbkę- oczekuję dobrego zdjęcia prosto z pudła) trochę lepiej- ale - No właśnie pozostaje ale- czerwony to nadal ciemny pomarańczowy ( na zdjęciu) , a fioletowy to coś między granatowym a fioletowym. Nic nie pomogło wgranie mowego softu. I jeszcze jedno- ostrość- początkowo zwalałem wszystko na mój zużyty słoik 18-200 , ale po zmianie na 16-105 ostość niewiele się poprawiła ( a miało być tak dobrze).
Co do balansu bieli- również dużo zastrzeżeń. Szczególnie trudno osiągnąć zamierzony efekt korzystając z temperatury barwowej.
Kiedy już jestem prawie zadowolony z efektów otwieram pliki ze zdjęciami z 100-ki i znowu mam doła.
jak to jest- fantastyczne pod względem obsługi pudło z całą furą możliwości, a efekty pracy na nim jakieś takie kiepskie.Z mojego punktu widzenia-Sony ma kiepskie oprogramowanie- innego wytłumaczenia nie ma.
Nie trafiają do mnie argumenty, że zdjęcie trzeba obrobić w kompie.
A na koniec - i tak nic nie przebije zdjęć z mojego dynaxa5 .Tych z cyfrówek nawet nie próbuję powiększać do formatu 30x 45( oczywiście na papierze).
Spróbuj pogrzebać w strefie twórczej. Nie wiem jakie zdjęcia robisz i o jakiej tematyce więc trudno cokolwiek więcej. 7seta to mój pierwszy cyfrowy z prawdziwego zdarzenia po przesiadce z Dynax-a ale jakoś radzę sobie...
przede wszystkim warto wiedzieć, że w a100 użyto matrycy CCD, a w a700 CMOS.
CCD kapitalnie sprawdza się w czułości 100-200 i uwielbiam używać body z taką matrycą (w moim przypadku a100 i a300) kiedy fotografuję kwiatki, krajobrazy (kolorowe).
CMOS zaś znacznie lepiej sprawdza się w czułościach iso 200 wzwyż
Co do próby zmiany ustawień: można spróbować sprawdzić w różnych strefa twórczych (np. vivid), dodatkwo można podnieść nasycenie, ostrość i kontrast na +2/+3. No i najlepiej nie schodzić poniżej iso200 (bo to jest zbliżona wartość nominalna CMOSa a700)
grzebałem.Najlepiej jeszcze wychodzi czerwony, kiedy w WB zmniejszy się temperaturę barwową- ale coś za coś-dobry czerwony jest wtedy powiązany z BARDZO nasyconym i zimnym niebieskim- tak to dziwnie w sofcie powiązano- dobry niebieski- to pomarańczowy czerwnowy ( nasycanie nic tu nie daje) . Z dużym opóźnieniem wgrałem 4-ą wersję softu. I zrobiłem zdjęcia gwiazdy betlejemskiej, którą maja małżonka postawiła na stole- niestety nadal ciemny pomarańcz zamiast czerwonego- porównanie real- wyświetlacz.
Czyli tak jak było.
Gdybym nie miał zdjęć z 100-ki pewnie nie miałbym zastrzeżeń i myślałbym,że tak ma być.
Zabrnąłem w system - 3 obiektywy i lampa 58 .Gdyby nie to pewnie pomyślałbym o czymś innym. Ale tym razem pójdę do sklepu, zrobię zdjęcia kilkoma aparatami, obejrzę na miejscu na własnym laptopie, ocenię efekt i kupie ten,który będzie robił najlepsze zdjęcia ( najbliższe oryginałowi.
No chyba, że sony się obudzi i puści dobry soft- bo według mnie tam jest pies pogrzebany.
--------------
kris: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------
dla matrycy CMOS kupiłem właśnie 700-kę. Co do ISO ponad 200 to zostaje jedynie 400- powyżej zaczyna szumieć dokoła las.( 800 jeszcze można strawić, wartości pośrednie dostępne w kręciołku niewiele wnoszą)- przyznaję pod tym kątem nie testowałem jeszcze nowego softu- ma być podobno lepiej.
Vivid nie jet mi obcy- grzebię tam nieustająco w poszukiwaniu pożądanego efektu- jak dotąd bezskutecznie.
--------------
kris: Łączenie postów. Proszę używać edycji postów ("zmień") w celu dopisania treści
-------------
poniżej 200 prawie nie schodzę.
--------------
-------------
No cóż A700 oferuje wiele możliwości korekty ustawień- ale żadne nie spełnia oczekiwań.
Według mnie dobre zdjęcie musi być dobrze skomponowane, ale żeby było naprawdę dobre powinno mieć jeszcze kontrastowy , ożywiający element kolorystyczny- bez tego będzie jedynie poprawne .
marian1000 napisał(a):
No chyba, że sony się obudzi i puści dobry soft- bo według mnie tam jest pies pogrzebany.
Do Lajama- sugerujesz,że mam dostroić laptopa i telewizor do 700-ki? A stare zdjęcia z 100-ki mam oglądać na innym kompie?
Chyba bardzo dziwna rada.
Porównujesz zdjęcie na wyświetlaczu aparatu z realem? Chodzi mi o wierne odwzorowanie kolorów a nie jedynie poprawne lub dopuszczalne
--------------
-------------
Rozumiem, że u Was problem nie istnieje.Każde zdjęcie kolorystycznie jest idealnie wierne z obiektem fotografowanym, a A100 i jej generyki pod względem odwzorowania kolorów nie odbiegają według Was od 700-ki .
Proszę mnie źle nie zrozumieć- próbuję się dowiedzieć,czy jest to przypadłość modelu czy mojego egzemplarza.
po pierwsze:
ile jeszcze razy mam ci pisać, żeby edytować posta w celu dopisania treści
po drugie:
marian1000 napisał(a):
Rozumiem, że u Was problem nie istnieje.Każde zdjęcie kolorystycznie jest idealnie wierne z obiektem fotografowanym, a A100 i jej generyki pod względem odwzorowania kolorów nie odbiegają według Was od 700-ki .
marian1000 napisał(a):
Do Lajama- sugerujesz,że mam dostroić laptopa i telewizor do 700-ki?
Odpowiadając na dany post klikam na " odpowiedz"-Jażeli zaczynam nowy wątek- żeby nie umknął "znawcom" tematu daję nową wiadomość.To raz
Dwa- w chwili obecnej nie mam 100-ki jest to napisane w jednym zpostów- że zmieniłem ją na 700-kę a nie dokupiłem drugi aparat.
Jeśli Pan ma możliwość wykonania takiego testu to proszę go wykonać i podzielić się refleksjami.
Łatwo jest radzić mowicjuszom, którzy robiąc zdjęcia w trybie AUTO oczekują nie wiadomo czego . Ja wyciskam ze sprzętu prawie wszystko i mam problem - wszedłem na forum, zobaczyłem, że są ludzie którzy byc może mogą mi pomóc- zalogowałem się ( dzisiaj pierwszy raz- co widać) W nagrodę widzę upomnienia o łączeniu postów!!
Do Lajama- no to będę musiał zrobić to czego dotychczas nie zrobiłem zainstalować program do RAWów z dołączonej płyty? Laptop Toshiba , telewizor- plasma Panasonic - rok temu najwyższy model.
pomyłka- sprawdziłem- chodzi o Photoshop CS4 - nie posiadam.Ja jestem spod lodu- uważam,że zdjęc nie powinno się poprawiać w kompie- mają odzwierciedlać rzeczywistość.A aparat powinien to umożliwić.
Dorzucając swoje 2 grosze, myśle ze A700 ma maly problem z AWB. W moim przypadku JPGi sa zbyt zółte albo przesycone. Natomiast co do ostrosci nie mam sie do czego doczepic. Pamietaj ze przegladarka zdjec w windowsie troche zmiekcza zdjecia, dlatego moga sie wydawać nieostre.