anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

profile.country.pl_PL.title
marian1000
Początkujący

odwzorowanie kolorów i ostrość w A700

Jakie są Wasze odczucia w temacie odwzorowania kolorów w A700 ? Kiedy kupiłem 700-kę ( zmiana z A100 + 18-200) zorientowałem się szybko,że zdjęcia są mocno niedosycone ( początkowo ten sam 18-200) po dosyceniu z poziomu aparatu ( nie chce mi się bawić w komputerze w obróbkę- oczekuję dobrego zdjęcia prosto z pudła) trochę lepiej- ale - No właśnie pozostaje ale- czerwony to nadal ciemny pomarańczowy ( na zdjęciu) , a fioletowy to coś między granatowym a fioletowym. Nic nie pomogło wgranie mowego softu. I jeszcze jedno- ostrość- początkowo zwalałem wszystko na mój zużyty słoik 18-200 , ale po zmianie na 16-105 ostość niewiele się poprawiła ( a miało być tak dobrze).
Co do balansu bieli- również dużo zastrzeżeń. Szczególnie trudno osiągnąć zamierzony efekt korzystając z temperatury barwowej.
Kiedy już jestem prawie zadowolony z efektów otwieram pliki ze zdjęciami z 100-ki i znowu mam doła.
jak to jest- fantastyczne pod względem obsługi pudło z całą furą możliwości, a efekty pracy na nim jakieś takie kiepskie.Z mojego punktu widzenia-Sony ma kiepskie oprogramowanie- innego wytłumaczenia nie ma.
Nie trafiają do mnie argumenty, że zdjęcie trzeba obrobić w kompie.

A na koniec - i tak nic nie przebije zdjęć z mojego dynaxa5 .Tych z cyfrówek nawet nie próbuję powiększać do formatu 30x 45( oczywiście na papierze).

87 ODPOW. 87
marian1000
Początkujący

Uważasz,że problem jest tylko na automatycznym balansie?Ja takowego nie używam.Jeśli na święta ktoś z rodziny weźmie swój aparat zrobię zdjęcie obiektu oraz wyświetlacza aparatu-żeby pokazać różnicę.Jeśli można wiedzieć- jakiego obiektywu używasz?
I JESZCZE JEDNO- DLACZEGO ZDJĘCIA Z 100-KI z gorszym obiektywem były bardziej ostre?

Matti-----
Początkujący

tak, tylko na AWB. Mam porownanie bo w A900 AWB działa praktycznie nieomylnie.
Jezeli chodzi o obiektywy to PW.

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

No dobra, zapiąłem 85ke do A100 i A700 o to efekty:

A100 - jpg z aparatu

A700 - jpg z aparatu

A100 - jpg z RAWa (ACR)

A700 - jpg z RAWa (ACR)

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

A100 - jpg z RAWa (ACR) wywołany wg nastawów A700

A700 - jpg z RAWa (ACR) wywołany wg nastawów A100

Na razie wnioski wyciągajcie sami, EXIFy sa chyba dostepne

Foters
Początkujący

Zgadzam się z tobą w 100% A700 słabo odwzorowuje kolory, można pozmieniać ustawienia ale wtedy kolorki wyglądają jakoś tak sztucznie.

Jamal_pl
Poszukiwacz

Nie zauważyłem tego problemu, ale mam zawsze ustawione na "neutral" i wszystko wychodzi ok. No i zdjęcia w RAW. Wywołując RAW warto zobaczyć jak się zmieniają kolory zmnieniając profil kolorystyczny aparatu (np. w Lightroom).

Foters
Początkujący

Też tak ustawiłem ale porównałem z kolorami z aparatu innej firmy jest różnica, nie jest to przepaść ale widać problem

marian1000
Początkujący

Dzięki- nie jestem sam ze swoimi spostrzeżeniami. Ci, którzy nie widzą problemu są chyba przedstawicielami SONY

Czy to taki problem zrobić zdjęcie w jpeg-u czerwonego obiektu i porównać kolory na wyświetlaczu aparatu z realem- trzeba mieć problemy z siatkówką ,żeby znaczącej różnicy nie dostrzec. Kolega posiadający Canona 5d MkII. twierdzi,że nie trzeba na tym aparacie robić zdjęć w RAW-ach: jpeg-i mają b.dobrą jakość. ( mając SONY robił w RAW-ach)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

marian1000 napisał(a):

Dzięki- nie jestem sam ze swoimi spostrzeżeniami. Ci, którzy nie widzą problemu są chyba przedstawicielami SONY

Dobrze będzie jak przestaniesz wypisywać takie insynuacje.
Dla informacji podaję, że osoby pracujące dla firmy SONY Poland mają niebieski lub granatowy kolor nazwy użytkownika.

marian1000 napisał(a):

trzeba mieć problemy z siatkówką ,żeby znaczącej różnicy nie dostrzec.

Proszę o powstrzymanie się od takich porównań.

Początkujący

marian1000 napisał(a):

Czysty cios poniżej pasa - to tak, jakbyś napisał: mężowie, którzy nie kochają swoich żon są homoseksualistami. I niech teraz któryś powie, że żony nie kocha... :c9

Weź pod uwagę, że mogą być ludzie, którzy po prostu robią zdjęcia i w razie potrzeby potrafią zbalansować sobie kolory w programie graficznym. Mało tego - oni to lubią! I dywagacje typu: bo alfa ma czerwony za mało czerwony są niczym innym jak tylko atakiem frustrata na ich ukochany aparat. I będą go bronić jak Nicei, choćby wszystkie inne marki czerwień rejestrowały bardziej czerwieńszą.
Więc wyluzujcie - macie swoje zdanie, które wyraziliście, pozwólcie innym też pozostać przy swoim.
Mnie się kolory , które produkują alfy podobają. I nie jestem przedstawicielem ani Sony ani innego producenta.
Howgh!