anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Premiera: a290 i a390

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Premiera: a290 i a390

Miło mi poinformować Was o premierze nowych aparatów: :c56 290 i :c56 390
Jak widać głos użytkowników jest ważny dla SONY i w modelach EntryLevel został zmieniony kształt gripa :D

A290
http://img294.imageshack.us/img294/3402/a29021a.jpg
- Efektywna rozdzielczość 14,2 megapiksela - Szczegółowe obrazy z przetwornika CCD

- Procesor BIONZ

- Lekkość, małe wymiary i łatwe przenoszenie

- Ekran 6,9 cm (2,7" - 230,400 punktów) - Wyświetlacz Clear Photo LCD zapewniający szczegółowy, kontrastowy obraz i automatyczna regulacja jasności, zapewniająca wygodne oglądanie nawet w pełnym słońcu

- Przyjazny system pomocy elektronicznej i graficzny wyświetlacz - Prosta w użyciu pomoc ekranowa umożliwiająca łatwą, zgodną z intuicją obsługę nawet początkującym użytkownikom lustrzanki

- Szybki autofokus - 9-polowy autofokus z centralnym czujnikiem krzyżowym

- Stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE - Optyczny system stabilizacji obrazu umożliwiający wydłużenie ekspozycji nawet o 3,5 stopnia z każdym obiektywem Sony i Konica Minolta z mocowaniem α

- Inteligentny telekonwerter - Możliwość natychmiastowego zwiększenia zoomu (1,4x lub 2x) w celu uzyskania zbliżenia odległych obiektów

- Duża czułość – do ISO 3200 - Niski poziom szumów w obrazie przy czułości do ISO 3200 i system redukcji szumów zapewniający bardziej naturalny obraz nawet przy słabym świetle

A390
http://img294.imageshack.us/img294/971/a39029001a.jpg
- Efektywna rozdzielczość 14,2 megapiksela - Szczegółowe obrazy z przetwornika CCD

- Procesor BIONZ

- Lekkość, małe wymiary i łatwe przenoszenie

- Ekran 6,9 cm (2,7") - Wyświetlacz Clear Photo LCD zapewniający szczegółowy, kontrastowy obraz i automatyczna regulacja jasności, zapewniająca wygodne oglądanie nawet w pełnym słońcu

- Przyjazny system pomocy elektronicznej i graficzny wyświetlacz - Prosta w użyciu pomoc ekranowa umożliwiająca łatwą, zgodną z intuicją obsługę nawet początkującym użytkownikom lustrzanki

- Szybki autofokus - 9-polowy autofokus z centralnym czujnikiem krzyżowym

- Stabilizator obrazu SteadyShot INSIDE - Optyczny system stabilizacji obrazu umożliwiający wydłużenie ekspozycji nawet o 3,5 stopnia z każdym obiektywem Sony i Konica Minolta z mocowaniem α

- Inteligentny telekonwerter - Możliwość natychmiastowego zwiększenia zoomu (1,4x lub 2x) w celu uzyskania zbliżenia odległych obiektów

- Duża czułość – do ISO 3200 - Niski poziom szumów w obrazie przy czułości do ISO 3200 i system redukcji szumów zapewniający bardziej naturalny obraz nawet przy słabym świetle

- Szybki podgląd na żywo z autofokusem - Wygodny i komfortowy podgląd obrazu na żywo na uchylnym ekranie LCD oraz szybki, dokładny autofokus

kilka zdjęć:
http://img101.imageshack.us/img101/43/a39031m.jpg
Duże zdjęcie

http://img809.imageshack.us/img809/7426/a3904m.jpg
Duże zdjęcie

http://img709.imageshack.us/img709/8225/a29020m.jpg
Duże zdjęcie

Informacja prasowa
Nowe funkcjonalne lustrzanki cyfrowe Sony dla początkujących użytkowników

Łatwe w obsłudze modele DSLR-A390 i DSLR-A290 o rozdzielczości 14,2 megapikseli

- DSLR-A390 o rozdzielczości 14,2 megapikseli, z funkcją Quick AF Live View i uchylnym ekranem LCD 2,7 cala; DSLR-A290 o rozdzielczości 14.2 megapikseli

- Niewielka obudowa z nową konstrukcją uchwytu i zmodyfikowanym rozmieszczeniem przycisków zapewniają wygodę obsługi

- Funkcja Quick AF Live View z uchylnym ekranem LCD (α390) – duża szybkość i dokładność autofokusa oraz łatwy podgląd na żywo

- Przyjazny przewodnik wyświetlany na ekranie i wyświetlacz graficzny

- Wyjście HDMI i technologia BRAVIA Sync

Oferta lustrzanek cyfrowych Sony α wzbogaci się o dwa nowe aparaty klasy podstawowej.

Modele DSLR-A390 ( :c56 390) i DSLR-A290 ( :c56 290), idealne dla początkujących użytkowników lustrzanek cyfrowych, oferują dużą poprawę jakości obrazu i możliwości twórczych w porównaniu z aparatami kompaktowymi. Ważne jest również to, że są one wyjątkowo łatwe w obsłudze, nawet dla osób, które po raz pierwszy mają w rękach lustrzankę cyfrową.

Obydwa modele mają rozdzielczość efektywną 14,2 megapikseli, która zapewnia świetny obraz o niskim poziomie szumów, oraz umożliwiają szybkie wykonywanie zdjęć, co użytkownicy lustrzanek cyfrowych szczególnie sobie cenią. α390 ma dodatkową zaletę — Quick AF Live View. Ten unikatowy system łączy w sobie wygodę podglądu na żywo na uchylnym ekranie Clear Photo LCD oraz szybkiego, dokładnego autofokusa z detekcją fazową.

Najprostsza lustrzanka cyfrowa Sony, :c56 290, oferuje tę samą rozdzielczość efektywną, :c56 390 — 14,2 megapikseli — w niewielkiej obudowie o wadze zaledwie 456 g (bez akumulatora i nośników).

Obydwa aparaty mają uchwyt o nowej konstrukcji, który zapewnia jeszcze większą wygodę obsługi. Oba modele mają także zmodyfikowany, przejrzysty układ przycisków na górnej powierzchni obudowy.

Nawet początkujący użytkownicy lustrzanek cyfrowych mogą z łatwością poznać bogate możliwości twórcze, jakie oferują prezentowane aparaty. Wyświetlacz graficzny pozwala łatwo, intuicyjnie zrozumieć zależność między szybkością migawki i przysłoną oraz wpływ ustawień ekspozycji na końcowy obraz. Przewodnik zawiera przejrzyste, zwięzłe wyjaśnienia funkcji aparatu zilustrowane przykładowymi ilustracjami. Kolorowe ikony na ekranie ułatwiają szybki dostęp do menu funkcji fotografowania i wyświetlania.

Aparaty :c56 α390 i :c56 290 są wyposażone w miniaturowe złącze HDMI do bezpośredniego połączenia z dowolnym telewizorem obsługującym ten standard (wymagany dostępnie opcjonalnie kabel). Obsługa trybu PhotoTV HD gwarantuje jeszcze lepszą prezentację zdjęć na modelach zgodnych z telewizorami BRAVIA™. Funkcja BRAVIA™ Sync pozwala wygodnie sterować pokazami slajdów i innymi funkcjami odtwarzania zdjęć z aparatu za pomocą pilota do telewizora.

Nowe lustrzanki cyfrowe :c56 390/ :c56 290 będą dostępne od lipca br.

profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

Fajnie że wychodzą nowe modele jakie by nie były bo zawsze nabierają doświadczenia i przyzwyczajają ludzi że jest jeszcze coś po za C i N. Szkoda tylko że jak już coś wypuszczą to zapominają o tym i kombinują coś nowego bo na pewno nie w jednym modelu przydał by się upgrade softu a z tym to mają kiepściutko bo tylko do a700 się postarali i na tym się skończyło.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

i znowu to samo :c14
do a700 upgrade'y były z tytułu błędów (np. przy komunikacji z gripem)......
czy podobne błędy występują z twoim aparatem ?

upgrade'y wypuszczane są z racji błędów i tak naprawdę im ich mniej tym lepiej - bo to znaczy, że firma do danego modelu się przyłożyła i miała czas na betatesty :D

Style-----
Nowicjusz

W a700 nie tylko poprawiali błędy ale zmniejszyli szumy i dodali nowe funkcje. Błędów nie mam ale na pewno bym się ucieszył z mniejszych szumów, a na pewno jest to do zrobienia i czytałem że nawet nad tym pracują, a co z tego wyjdzie to czas pokaże :)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Style napisał(a):

W a700 nie tylko poprawiali błędy ale zmniejszyli szumy i dodali nowe funkcje

czy szum w a900/a850 jest tak plackowaty i dziwaczny jak w a700v1 i czy tych nowo dodanych funkcji nie masz w swoim aparacie ?
czy może liczy się "dodanie nowych funkcji" ?
to może napiszę jakiś UPG żebyś sobie mógł np. pograć w tetrisa czekają na światło :smileyhappy:

Style napisał(a):

W Błędów nie mam ale na pewno bym się ucieszył z mniejszych szumów, a na pewno jest to do zrobienia i czytałem że nawet nad tym pracują, a co z tego wyjdzie to czas pokaże :)

ja nie wiem co wy macie z tym szumem :|
aaaa już wiem co macie - monitory, a nie wydruk 8-)
szkoda, że dla niektórych aparat służy wyłącznie do oglądania zdjęć na kompie i to z cropem 100-300% :?

Style-----
Nowicjusz

Tetris nie był by taki zły hehehe :thumbsup:

Szumy nie są straszne w a900/a850 ale jednak jest dość spora degradacja szczegółów przy wysokich ISO i nie mów mi że nie chciał byś mieć mniejszych szumów. Ja bym się na pewno ucieszył :) I nie oglądam zdjęć jedynie na monitorze.

Myślę że narzekanie nie zawsze jest takie złe bo dzięki temu powstają leprze rzeczy i bardziej funkcjonalne.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Style napisał(a):

Myślę że narzekanie nie zawsze jest takie złe bo dzięki temu powstają leprze rzeczy i bardziej funkcjonalne.

narzekanie, a innowacyjność to różne sprawy :c20
bo z samego narzekania się nam nie polepszy :c2

Style napisał(a):

Szumy nie są straszne w a900/a850 ale jednak jest dość spora degradacja szczegółów przy wysokich ISO i nie mów mi że nie chciał byś mieć mniejszych szumów. Ja bym się na pewno ucieszył :) I nie oglądam zdjęć jedynie na monitorze.

a850/900 to nie puszki reporterskie z nieszumiącym iso 1213123234234 (bez szczegółów - coś za coś).
jestem świadomym użytkownikiem i klientem, więc narzekać nie mam na co, bo wydając nie małe pieniążki miałem świadomość wszelkich "za i przeciw" :c20

Style-----
Nowicjusz

kris napisał(a):

Style napisał(a):

narzekanie, a innowacyjność to różne sprawy :c20
bo z samego narzekania się nam nie polepszy :c2

Oczywiście że tak ale potrzeba matką wynalazków. Jak ludzie byli by zawsze zadowoleni to na pewno postęp był by wolniejszy.

kris napisał(a):

Style napisał(a):

a850/900 to nie puszki reporterskie z nieszumiącym iso 1213123234234 (bez szczegółów - coś za coś).
jestem świadomym użytkownikiem i klientem, więc narzekać nie mam na co, bo wydając nie małe pieniążki miałem świadomość wszelkich "za i przeciw" :c20

Też jestem świadomym użytkownikiem i nie narzekam na swój aparat co nie znaczy że nie mogę chcieć nowego softu z mniejszymi szumami bo to się wcale nie wyklucza.

Trochę odbiegamy od tematu :)

tomek67-----
Początkujący

Mam A330.
Dla mnie dwa najbardziej oczekiwane usprawnienia to by były:
-możliwość wyboru aktywnego punktu AF bez wchodzenia do menu klikania 100x
(Canony, Nikony to mają a przekadrowanie mi się nie sprawdza z jasnym obiektywem)
-możliwość ustawienia minimalnego czasu migawki przy parametrach Auto ISO
(jak w Nikonie).Tak Sony dobiera dla mnie ciut za długie czasy i fotki nieraz
są poruszone gdy nie ustawie ręcznie czułości.
Obie te zmiany są moim zdaniem dla producenta bardzo proste,
a bardzo ułatwiają obsługę.
Gdybym się ich doczekał w nowym modelu to pewnie bym go kupił.
A gdyby Sony jeszcze dało matrycę CMOS to już byłoby super.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

tomek67 napisał(a):

Mam A330.
(...)
-możliwość wyboru aktywnego punktu AF bez wchodzenia do menu klikania 100x
(...)
A gdyby Sony jeszcze dało matrycę CMOS to już byłoby super.

Witam,
myślę, że aparatem dla Ciebie jest :c56 450/500/550
Trzeba sobie uświadomić, że aparaty serii Entry Level (jaki m.in. jest :c56 330) to aparaty skierowane głównie dla osób, które przesiadają się z aparatu kompaktowego. To seria, którą określa się "pierwszą lustrzanką". Zwróć uwagę, że krzyżak jest niemalże żywcem wzięty z niejednego aparatu kompaktowego SONY. Ma to swoje plusy (łatwiejsze przejście z kompakta na lustrzankę), ale też minusy (dla bardziej zaawansowanego amatora).

Zaś co do autoISO i czasu minimalnego, to się nie wypowiem, bo jako świadomy użytkownik aparatu, nie chcę by aparat decydował za mnie (w kwestii ISO).

Pozdrawiam,
kris

Początkujący

kris napisał(a):

Zaś co do autoISO i czasu minimalnego, to się nie wypowiem, bo jako świadomy użytkownik aparatu, nie chcę by aparat decydował za mnie (w kwestii ISO).

Jestem świadomym użytkownikiem ;)
Ale nie jestem w stanie przed każdą fotką zmieniać czułości,
dla mnie to bez sensu.
Dla przykładu fotografując ludzi w Nikonie dobieram sobie
minimalny czas 1/125 on dobiera dość płynnie optymalną
czułość. Jak jest ciut jaśniej to niższą jak ciemniej wyższą.
W Sony w praktyce muszę dobrać wyższą czułość z "zapasem".
Bo nawet robiąc zdjęcia we w miarę stabilnych warunkach
pomiędzy zdjęciami są wyraźne różnice w jasności światła.