Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich!
Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?
Mam jeszcze jedno pytanko czy HVL-58 można podpiąć do Canona lub Nikona za pomocą jakiejś przejściówki i czy będzie to ze sobą współgrało...?
Pozdrawiam
Leszek
zobaczymy w innym klubie jak będzie:)
Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...
Kolego zaopatrz sie w sprężone powietrze umiejętnie użyte pomoże lepiej
Lajam napisał(a):
JAK WYŻEJ. ZŁY POMYSŁ Gdzieś już umieszczałem posta na temat sprężonego powietrza - smary itp...
ja jeśli mam "tłuste plamy" na matrycy, czyszczę je: "Lenspen SensorKlear", ale to też trzeba z głową używać
Problem się powtórzył....
byłem na drugiej imprezie w innym klubie w którym wcześniej robiłem zdjęcia i nie miałem tam żadnych problemów z długimi czasami.próbowałem różnych różnistych ustawień i nic może lekkie rozmycia...
Nikt nie wie co to może być?
Nie znam aż tak systemu Sony - ale czy hvl-58 ma wspomaganie AF? W klubie jest ciemno, jak jest ciemno nie ma kontrastów, z AF może być zatem różnie... Jak w A300 wygląda wspomaganie AF? Może z tym gdzieś jest problem? W Nikonie kiedyś był przypadek, że jak AF był wspomagany przez lampę, AF się gubił - a jak wyłączyło się wspomaganie w lampie, AF działał jak należy. Nie wiem, tak spekuluję tylko...
Co do czasów... W jakim trybie masz aparat, i jak ustawioną lampę? Synchronizacja z długimi czasami/błysk na tylną kurtynę, czy jak?
Lajam napisał(a):
czasami tak mam z moja 200 + HVL-42AM wystarczy ze co jakis czas sie przeczysci alkocholem styki na gorącej stopce w aparacie jak i w lampie