anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z długim czasem

czb.lechu
Początkujący

Problem z długim czasem

Witam wszystkich!

Robię zdjęcia na imprezach, na parkiecie używam długich czasów i zauważyłem, że jak ustawiam np 1sek lub więcej zdjęcia wychodzą mi jak na krótkich czasach...Nie wiem co się dzieje nigdy wcześniej tak nie było. W tym samym dniu miałem jeszcze problem z AF. nie moglem złapać ostrości i tym samym wykonać zdjęcia, musiałem się przełączyć na ręczne ostrzenie...Zdjęcia oczywiście doświetlam lampą HVL-58. Używam alfy300 ma już półtora roku i około 40tyś fotek za sobą. Gwarancja ważna jest 2 lata na sprzęt?

Mam jeszcze jedno pytanko czy HVL-58 można podpiąć do Canona lub Nikona za pomocą jakiejś przejściówki i czy będzie to ze sobą współgrało...?

Pozdrawiam
Leszek

19 ODPOW. 19
profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

zobaczymy w innym klubie jak będzie:)

Po obejrzeniu EXIFów nasuwaja się dwa wnioski, podnieś czułość przynajmniej do ISO400, a jesli nie boisz się obróbki RAWa daj ISO800, oraz widzę, że używasz obiektywu ze światłem f/2.8, staraj sie nie przymykać mocniej jak do f/5.6, spróbuj na f/4 - przy czym sprawdź czy GO przy takiej przysłonie Ci odpowiada.

Tak więc na ISO zyskasz 2-3 działki, na przysłonie 1-2 daje to razem 3-5 EV a to juz jest potęga dla światła zastanego - pamiętaj tylko, że przy tak długich czasach postacie zaczną się "ruszać" na zdjęciach lampa je tylko trochę "podostrzysz" :)

ArturGniezno
Początkujący

Potrzebuje przeczyścić matryce bo gruszeczka już nie pomaga...

Kolego zaopatrz sie w sprężone powietrze umiejętnie użyte pomoże lepiej jak gruszka i pamiętaj Filtr IR nie jest az tak delikatny jak by nam sie wydawało:)

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Kolego zaopatrz sie w sprężone powietrze umiejętnie użyte pomoże lepiej

Absolutnie odradzam sprężone powietrze jako środek do czyszczenia matrycy!!!!!!

W ten sposób można bardzo łatwo uszkodzić choćby migawkę, mechanizm lustra, czujniki AF. Poza tym możesz sobie więcej dziadostwa na matrycę nadmuchać niż miałeś. :c9

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

Lajam napisał(a):

Absolutnie odradzam sprężone powietrze jako środek do czyszczenia matrycy!!!!!!

W ten sposób można bardzo łatwo uszkodzić choćby migawkę, mechanizm lustra, czujniki AF. Poza tym możesz sobie więcej dziadostwa na matrycę nadmuchać niż miałeś. :c9

DOKŁADNIE!

Creatoor
Początkujący

JAK WYŻEJ. ZŁY POMYSŁ :c15 Gdzieś już umieszczałem posta na temat sprężonego powietrza - smary itp...

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja jeśli mam "tłuste plamy" na matrycy, czyszczę je: "Lenspen SensorKlear", ale to też trzeba z głową używać :c20

Początkujący

Problem się powtórzył....
byłem na drugiej imprezie w innym klubie w którym wcześniej robiłem zdjęcia i nie miałem tam żadnych problemów z długimi czasami.próbowałem różnych różnistych ustawień i nic może lekkie rozmycia...
Nikt nie wie co to może być?

Azazel-----
Początkujący

Nie znam aż tak systemu Sony - ale czy hvl-58 ma wspomaganie AF? W klubie jest ciemno, jak jest ciemno nie ma kontrastów, z AF może być zatem różnie... Jak w A300 wygląda wspomaganie AF? Może z tym gdzieś jest problem? W Nikonie kiedyś był przypadek, że jak AF był wspomagany przez lampę, AF się gubił - a jak wyłączyło się wspomaganie w lampie, AF działał jak należy. Nie wiem, tak spekuluję tylko...

Co do czasów... W jakim trybie masz aparat, i jak ustawioną lampę? Synchronizacja z długimi czasami/błysk na tylną kurtynę, czy jak?

ArturGniezno
Początkujący

Lajam napisał(a):

a to niby jak ze wiecej kurzu naleci czy moze freon z puszki może wylecieć

jak sie psika krótko w dłuższych odstępach czasu nie zauważyłem żyby mi coś pryskało z rurki od sprężonego powietrza a pozatym nie wkładałem owej rurki głębiej niż komora lustra

Wytłumacz mi prosze jak moge uszkodzić mechanizm lustra i czujniki AF w Trybie "czyszczenie"

Kiedy to lustro wraz z czujnikami podnosi sie do góry i zwalnia sie migwaka tzn. chowa sie całkowicie??

ArturGniezno
Początkujący

czasami tak mam z moja 200 + HVL-42AM wystarczy ze co jakis czas sie przeczysci alkocholem styki na gorącej stopce w aparacie jak i w lampie