anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z formatem ARW

paost-----
Początkujący

Problem z formatem ARW

Witam mam problem z obróbka zdjęć w formacie ARW na Windows Vista Home Edition. Próbowałem obróbki w programach Corel Paint Shop Pro Photo X2 oraz FSViewer. Zainstalowałem kodeki ze strony www.sony.pl, niestety nie dało to rezultatu. Proszę o pomoc.

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Witaj,

Czy używałeś do otwarcia plików *.ARW programu Sony Image Data Converter? Dostarczany jest na płycie CD wraz z aparatem. Służy on do edycji plików w formacie *.ARW

FS Viewer to jest przeglądarka a nie program do wywoływania plików w formacie RAW. Możesz tylko zobaczyć zdjęcie, natomiast edycja nie jest możliwa.
Corel może nie wspierać plików *ARW z Twojego aparatu, postaraj się pobrać najnowszą wersję oprogramowania do RAWów od Corela (producent powinien zapewniać wsparcie, przy czym zupełnie nie orientuję się jak jest z Corelem).

Miło by było gdybyś podał jaki masz model aparatu, to wiele wytłumaczy

Pozdrawiam,

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

strzelam że A700

paost-----
Początkujący

Oczywiście Sony A700. Używałem Sony Image Data Converter bez problemu.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

paost napisał(a):

Oczywiście Sony A700. Używałem Sony Image Data Converter bez problemu.

No to wygląda, że będziesz musiał nadal z niego korzystać.
Corel nie zapewnia wsparcia dla Paint Shop Pro X2 dla plików RAW z A700 (tak przynajmniej wynika ze strony producenta (LINK )

Jeśli zależy Ci na bardziej rozbudowanym programie, polecam Adobe Photoshop Elements (PSE) w wersji 7 lub 8. Obsługuje dodatek Adobe Camera Raw, który pozwala na dokładne wywoływanie plików *.ARW i późniejszą Edycję w PSE.

profile.country.PL.title
mat_czok
Expert

Adobe Photoshop Elements 5 też obsługuje arw z A700. wymaga wtyczki camera raw minimum 4.2 (nie pamietam jaka wersja jest oryginalnie). maksymalny obslugiwana wersja przez PSE 5 to 4.6

profile.country.pl_PL.title
Style-----
Nowicjusz

Bez najmniejszych problemów z ARW A700 radzi sobie Lightroom 2 i 3 Beta.

SkywalkerPL
Początkujący

A Lightrooma 3 Bete można pobrać za darmo :thumbsup:

:slight_smile:
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A Lightrooma 3 Bete można pobrać za darmo :thumbsup:

Oczywiście darmowo będzie do oficjalnej premiery :)
Potem trzeba zapłacić za licencję, a ta jednak nie kosztuje 2 zł. :)

Myślę, że LR to zbyt droga propozycja dla zaczynających przygodę z fotografią, Photoshop Elements w zupełności wystarcza.

mitech
Poszukiwacz

Dobrze daje radę Raw Therapee i ma sporo bajerów i jest darmowy :thumbsup: