Podziel się wrażeniami!
Witam . mam problem z obiektywem a200 (kitowym z zestawu) przy wlaczaniu i wylaczaniu pojawia sie dzwiek przypominajacy turkotanie silniczka . czasami nie chce robic zdj . jak wylaczylam stabilizacje robi zdj. ale dzwiek dalej jest .. 😕 czy to jest problem z obiektywem.. ? ( zmokl troche na deszczu ) czy ze stabilizatorem czy moze trzeba matryce wyczyscic ? pomozcie
albo mocno przesadzasz, albo coś się zepsuło. z Twoich organoleptycznych opisow nic nie rozumiem. wątpie żeby to był mechanizm af bo to nie jest ani głośne ani nie trwa po dwie sekundy. przejdz się do sklepu gdzie zakupiłeś aparat i pokaż im o co Ci chodzi.
intensywniej napisał(a):
zrobilo mi sie to nagle i jest dokuczliwe bo brzmi jakby mi sie zepsul aparat.
dziekuje za odpowiedzie
tak przy okazji jestem dziewczyna
ile tak mniej wiecej kosztuje naprawa? do 100zl cos ?
intensywniej napisał(a):
ile tak mniej wiecej kosztuje naprawa? do 100zl cos ?
Teraz już wiem o co chodzi
To jest typowy objaw uszkodzonej zębatki AF-u w obiektywie
Dziwne to trochę bo się prawie nie zdarza w obiektywach firmowych, natomiast jest(było) typową przypadłością obiektywów Sigmy współpracujących z naszymi aparatami.
A i to tylko kilka modeli i nie zawsze, po prostu nasze aparaty mają mocny silniczek AF-u
SZFENDAK napisał(a):
To jest typowy objaw uszkodzonej zębatki AF-u w obiektywie
Dziwne to trochę bo się prawie nie zdarza w obiektywach firmowych
dlatego napisałem że się prawie nie zdarza
W sumie to nie do końca na temat, ale skoro już padły słowa wyłączanie aparatu to mam pytanie do was właśnie z tym związane.
Osobiście zawsze wyłączam AF i dopiero później wyłączam aparat. W sumie nie wiem skąd u mnie taki nawyk - chyba jeszcze z manualnej minolty mi został...
No i teraz owe pytanie - wyłączacie aparat z włączonym AF czy AF wyłączacie i dopiero późnej aparat?
nigdy nie wyłączam AF'a przed wyłączeniem aparatu.