Podziel się wrażeniami!
Byłem dziś w mieście i robiłem sobie zdjęcia moją a200 z kitem. I tu zaczyna się problem z ostrzeniem zdjęć. Wiem że a 200 nie ma wspomagania af ( czyli tej czerwonej lampki ) ale powiem wam że warunki nie były wcale takie złe a problemy były straszne. A kumpel który ma 400d która też nie posiada takiego wspomagania nie miała żadnych problemów. Proszę o jakieś porady które mogą usprawnić ostrzenie robienie zdjęć w trudnych warunkach to moja praca. Jakie macie ustawienia aparatu na takie warunki?? Nie chodzi mi tu o przysłone i migawkę tylko o ustawiania af itd.
Ja wysłałem wam fotki na których ostrość jest w miare... ale strasznie dużo mam nieostrych. Kumpel w 400d ma af ustawiony na wielopunktowy i ostrzy mu błyskawicznie. Macie jakiś pomysł bym się nie męczył z tym ostrzeniem. Denerwuje mnie strasznie jak przychodze do domu wkładam foty na kompa a tu suprajs połowa nie nadaje sie na strone 😕 To jakie ustawienia proponujecie??
u kolegi AF może działać tak samo szybko jak u Ciebie, ale może ma jaśniejszy obiektyw dzięki czemu skraca mu się czas zrobienia zdjęcia chociażby do 1/100 s dzięki czemu osoby na zdjęciach nie wyjdą rozmazane, tylko wyraźne. A niestety szybkość AFu zależy także od warunków panujących na zewnątrz, a nie tylko trybu na jaki jest ustawiony.
A skoro robisz na przesłonie max otwartej f3.5 i ISO400 to spokojnie możesz ustawić czas 1/100, 1/125s i myślę że problem takowy się nie pojawi a zdjęcia będą odpowiednio naświetlone.
A jak chcesz to ustaw sobie tryb A lub S i sprawdź jak aparat dobierze sobie odpowiednio czas lub przesłonę i wtedy będziesz wiedział jak dobrać w trybie M parametry aby było wyraźnie, chyba że już tak próbowałeś to więcej pomysłów nie mam.
Pozdrawiam
Arturro10 napisał(a):
A skoro robisz na przesłonie max otwartej f3.5 i ISO400
tomeq188 napisał(a):
1/20 f3,5 iso 400 obiektyw kit 18-70
Arturro10 napisał(a):
Doslav oparłem się o to co napisał tomeq188 wyżej
chyba świąteczny nastrój spowodował że pobrałeś
ja bym poprostu ustawił max otwartą przesłonę f3,5 dla 18mm i krótszy czas niż 1/100, pokombinował z trybem AFu i może coś by dało
Powodzenia w rozwiązywaniu zagadki Scherloku
Pozdrowionka
To są zdjęcia na imprezach więc czas 1/100 nie wchodzi w gre. A co do przysłony to bardzo prawdopodobne. Moje szkiełko to typwy kit 18-70 bo do klubów nie bierze się nic droższego. Mam zamiar wymieniać na 18-55.. Jest to jaśniejszy obiektyw niż mój?? I nikt z was nie robił takich zdjęć?? Af wielopunktowy się sprawdzi??
Witam
nie patrz na to czy to jest 18-70 czy 18-55, to nie ma znaczenia w jasności, tylko patrz na to co jest z reguły przed tymi liczbami. KIT ma oznaczenia 3,5-5,6/18-70, ważne jest to 3,5-5,6, to oznacza wartość przesłony co wiąże się z jasnością obiektywu. Czy nie bierze się nic droższego To chyba nie jest prawdą, bo niektórzy biorą naprawdę dobre i drogie obiektywy aby wyszły jak najwyraźniejsze zdjęcia. Mi się wydaje że lepiej jakby AF był ustawiony na punktowy a nie szeroki, bo wtedy ostrzysz tam gdzie chcesz a nie tam gdzie pasuje aparatowi. Jeśli chcesz jasne szkło to polecam http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sony/sony-50mm-f-1-8/, a nawet http://www.e-fotojoker.pl/product/obiektywy/sony/sony-50mm-f-1-4/. Zapewne ktoś z forumowiczów poleci jeszcze inne jasne obiektywy, ale te podałem tak dla przykładu. One mają wartość przesłony f1,8 i f1,4 przy 50mm, a ten KIT który używasz przy 50mm ma wartość f5,6, a więc porównaj sobie jaka to jest przepaść. 18-55 nie jest jaśniejszym niż 18-70 one mają taką samą wartość f.
Tutaj poczytaj o zdjęciach w klubie: http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=30&t=3913.
obiektywy ze stałą ogniskową mnie nie interesują. Musiałbym chyba wejść w ściane robiąc fotki w ciasnych i zatłoczonych klubach. AA możecie mi jeszcze powiedzieć jaka różnica jest między obiektywami kit 18-70 a kit 18-55?? Co daje ten silniczek w 18-55 i af w obiektywie?? Jest duża różnica w ostrzeniu?? Af w korpusie i obiektywie ma sens?
dlaczego w ścianę?? Przecież stałka 50 mm f1,4 ostrzy już od 45 cm od obiektu, tak że jak jest ciasno to daje radę, gorzej jeśli chce się coś uwiecznić z większej odległości, to poprostu może brakować ogniskowej.
Jaka jest różnica? napewno 15mm więcej w 18-70 niż 18-55, wartość przesłony w obu jest taka sama 3,5-5,6 ale 18-55 ładniej rysuje.
wystarczy rozejrzeć się trochę na forum i jest: http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=78&t=4120
a na temat silniczka AFu w 18-55 nic nie znalazłem