anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wizjerem w a550

Deltec
Początkujący

Problem z wizjerem w a550

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:

zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv

Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.

Pozdrawiam

91 ODPOW. 91
profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

Starosta napisał(a):

marcinb24 napisał(a):

Dla przykłądu też tak mam, ale mam wrażenie że jak był nowy to aż tak tego nie widziałem...

A czy na zdjęciach widać :question:
Dam sobie głowę uciąć, że nie :c20
Więc może tak skupić się na zdjęciach :question: :flushed:

problem zniknie jak przestaniemy o nim pisać? toż głupszej odpowiedzi nie widziałem :c4
przyznam, że autor wątku całkiem rzeczowo uzasadnia swoje racje i jestem ciekaw opinii serwisu bo faktycznie wygląda to jak bubel z taniej chińskiej zabawki :c22

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

Oczekujesz, że w tym modelu to będzie poprawione :question: Mało realne.

Co najwyżej w nowych modelach ten problem może zniknąć. A w tych zostanie do końca http://klubkm.pl/forum/images/smilies/sorry.gif

Chyba, że serwis ma na to receptę :c20

Pozdrawia Starosta :grin:
luvr-----
Początkujący

zlybanan napisał(a):

toż głubszej odpowiedzi nie widziałem

a ja głupszego błędu ortograficznego :c2

marcinb24-----
Początkujący

StarostaA napisał(a):

czy na zdjęciach widać :question:
Dam sobie głowę uciąć, że nie :c20
Więc może tak skupić się na zdjęciach :question: :flushed:

Nie na zdjęciach logiczne że nie widać, ogólnie też mnie to zdziwiło że firma SONY pozwala sobie na taką "sztukę" skoro w canonach ładnie zapala się tylko punkcik nie jak w sony cały bok wizjera + lekko obszar kadrowany...
Mi to nie przeszkadza ale chciałem dodać dokładniejsze zdjęcie obrazujące sytuację aby inni nie głowili się czy to wada. Skoro wszyscy tak samo mają to chyba nie wada.

A Ty StarostA też tak masz?

profile.country.pl_PL.title
Starosta.
Początkujący

marcinb24 napisał(a):

A Ty StarostA też tak masz?

W mojej :c56 200 tak nie ma :c20

A 550 miałem okazję parę razy mieć w rękach i jakoś nie zwróciłem na wizjer aż takiej uwagi.

Bardziej odczułem szybszy i pewniejszy AF oraz inne rzeczy na korzyść 550tki w porównaniu do mojej dwusetuni :smileythumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
TMiN-----
Początkujący

w 580 też tak jest, ale to jest tylko w czasie pracy układu AF i nie ma żadnego wpływy na zdjęcia, nie wiem w czym problem, nikon ma tnący się tryb live view i też w tym nie widzą problemu, pomijam już czas zrobienia ekspozycji w tym trybie w którym większość dzieci i zwierzaków wychodzi z kadru i jest już po drugiej stronie płotu :slight_smile:

Deltec rób foty i się chwal na galerii bo wizyta w serwisie nie zmieni na pewno konstrukcji i działania aparatu.

Pozdrawiam :thumbsup:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

marcinb24 napisał(a):

ogólnie też mnie to zdziwiło że firma SONY pozwala sobie na taką "sztukę" skoro w canonach ładnie zapala się tylko punkcik

Sugeruję poznać technologię podświetlania punktów AF. Podobne podświetlenie stosuje w swoich lustrzankach choćby Nikon.

W Sony, choćby w modelach A850 i A900 jest inna technologia i podświetla się tylko punkcik.
(pomijam fakt, iż było tak we wszystkich seriach poza 4xx/5xx) ;)

Pozdrawiam,

zlybanan
Początkujący

TMiN napisał(a):

w 580 też tak jest

mignęły mi gdzieś krytyczne komentarze na flickr.
patrząc na załączony materiał uwagi całkiem uzasadnione :c9

a ja mam inną prośbę.

mógłby ktoś podlinkować filmiki z porównaniem EVF w A55 i OVF A580
(A33 czy A550 bo mają chyba podobne rozwiązania)
tzn chodzi mi o zestawienie w takich właśnie trudnych warunkach oświetleniowych.

TMiN-----
Początkujący

zlybanan napisał(a):

TMiN napisał(a):

w 580 też tak jest

mignęły mi gdzieś krytyczne komentarze na flickr.
patrząc na załączony materiał uwagi całkiem uzasadnione :c9

możesz doprecyzować ? bo nie wiadomo co ci odpowiedzieć :c7

zlybanan
Początkujący

nie trzeba nic dopowiadać.
po prostu widziałem podobne uwagi (jak autora wątku) pod adresem A580.
Twoja opinia (że problem występuje również w A580) utwierdza mnie w przekonaniu jak to wygląda i czy krytyka jest uzasadniona - wg mnie jak najbardziej.

To, że da się z tym żyć i nie ma to bezpośredniego wpływu na zdjęcia, nie ma tu nic do rzeczy.