Podziel się wrażeniami!
Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:
zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv
Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.
Pozdrawiam
@SZFENDAK
w sigu widzę A55 i A580
mógłbyś wrzucić takie porównanie wizjera optycznego z A580 do elektronicznego z A55?
chodzi mi głównie o warunki porównywalne z tymi zaprezentowanymi w filmiku autora wątku.
wiele osób ma opory przed tym elektronicznym, a mnie wydaje się że to jedna z większych zalet serii SLT. niektóre osoby piszą, że właśnie w takich warunkach wizjer elektroniczny sprawdza się lepiej ale z ciekawości - jak to wygląda na załączonym filmiku?
Cóż, hama, lowepro itp. też muszą zarobić. Do 580 mam pasek neoprenowy, z takimi mieciutkimi bąbelkami - miodzio dla szyi :smileythumbsup:TMiN napisał(a):
co do paska to Szfendak ma rację wrzyna się jak
TMiN napisał(a):
Tadeusz to niespotykanie spokojny człowiek.
TMiN napisał(a):
a co do paska to Szfendak ma rację wrzyna się jak . Oni w tej zabłoconej chińskiej wiosce chyba nie mają zielonego pojęcia jak delikatną mam szyjkę !!!!
TMiN napisał(a):
Oni w tej zabłoconej chińskiej wiosce chyba nie mają zielonego pojęcia jak delikatną mam szyjkę !!!!
Zabłocone chińskie PAPROKI jedne !!!! w matryce kopane !
zlybanan napisał(a):
możesz sobie sprawić coś w ten deseń:
http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/sto ... 1665842580" target="_blank
Lajam napisał(a):
Zupełnie niepotrzebne jest to co napisałeś...pomyśl nad tym bo mało to śmieszne jest. Mówię całkiem poważnie.
Tymczasem
TMiN napisał(a):
oj nie machaj tymi kartkami nie machaj bo jakbyś się cofnął kilka postów wcześniej to byś zauważył że delikatnie cytowałem przedmówcę...
mój wkład osobisty to akcja z kopaniem matrycy
Poważna reakcja na tą dyskusję nie przychodziła mi do głowy, bo jak Tadek słusznie zauważył dysputa przeszła w zwyczajne bicie piany nad czymś co tego jest niewarte... i jak widać jego post podziałał.
zlybanan napisał(a):
mam prośbę - nie przypisuj mi własnych stwierdzeń skoro pojawiają się w Twoich postach.
jeśli jesteśmy przy słuszności to byłem również zdegustowany tym przykrym komentarzem i myślę że słusznie zwrócono na niego uwagę
bez urazy
ok
Moze ktos jeszcze zamiesci fotke swojego wizjera, aby mozna bylo porownac.
Swoja droga dopatrzylem sie ze ta dioda jasniej swieci jak fotografujemy jasne sceny - dobrze przemyslane.