anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z wizjerem w a550

Deltec
Początkujący

Problem z wizjerem w a550

Witam szanownych kolegów forumowiczów. Od miesiąca jestem zadowolonym posiadaczem a550. Aparat naprawde przyzwoity, pomijajac moim zdaniem zbyt cienki plastik po prawej stronie w okolicach uchwytu, lubiacy niekiedy zaskrzypiec gdy sie go dociska kciukiem.
Podczas robienia zdjec w nocy pojawil sie jednak irytujacy problem. Dioda podswietlajaca plytki obszarow autofocusa w wizjerze wydaje sie byc zle wypozycjonowana i promieniowanie tej diody bardzo istotnie wycieka na prawa czesc podgladu, zamiast być calkowicie sprzęganym do wnętrza tych płytek i wyciekac jedynie w kwadratach symbolizujacych pola autofocusa. Zrobilem zdjecie ilustrujace problem oraz film:

zdjęcie: http://sebastianguzy.pl/public/redbleed.jpg
film: http://sebastianguzy.pl/public/a550viewfinder.wmv

Zjawisko to pozostaje bez wplywu na jakosc zdjec, natomiast calkowicie ogranicza komfort pracy w trudnych warunkach oswietleniowych; czerwona łuna staje się wtedy dominująca nad obrazem i skutecznie rozprasza uwagę. Moim zdaniem jest to ewidentna wada produktu.
Zanim udam się do serwisu, chciałbym poznać waszą opinię na ten temat, być może macie podobne doświadczenia. Szczególnie interesują mnie doświadczenia pracowników Sony oraz ich stosunek do zjawiska.

Pozdrawiam

91 ODPOW. 91
profile.country.en_PL.title
zlybanan
Początkujący

nie chcę być złośliwy ale będziesz doszukiwał się poprawności politycznej w komentarzach? :c7
przecież sam podkreślałeś, że każdy tutaj powinien szanować cudze opinie :c82

piteron
Początkujący

więc jako użytkownik coś jeszcze napisze w temacie wizjera
właśnie postrzelałem sobie kilka fotek,i wszystkim tym którym zapalający się na czerwono wizjer nie przeszkadza proponuje zrobić taki teścik
jest ciemno,ustawiamy pomiar AF na szeroki,i śledzący tryb AF,dyskoteka dla oka jak talala,i weź się tu skup na zdjęciu jak cały wizjer to raz z lewej ,raz z prawej błyska po oku :slight_smile:
ale ok,w końcu można nie używać takiego mixu funkcji :slight_smile:
p/s
zapomniałem przecież mamy w pełni funkcjonalny LV :c34

marcinb24-----
Początkujący

O to właśnie pytam: czy lewe punkty są słabiej widoczne niż prawe?
Bo lewe potrafią ginąć w pstrokatym tle mi...
IMAG0041.jpg

A tak wygląda poświata w słabym świetle pokazana dla ciekawych :smileytwisted: :
IMAG0039.jpg

piteron
Początkujący

nie będę robił zdjęć wizjera,ale dokładnie to samo widzę i ja,i mi to przeszkadza,szczególnie w takich ustawieniach gdzie punkt ostrości zapala się 2 razy na sekundę.
Mam takie spostrzeżenie że z prawej strony poświata odbija sie od komory wizjera,z lewej jest bardziej wytłumiona
Zawsze można kadrować na lewo,zblokować ostrość i przekadrować scene :slight_smile:

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

zlybanan napisał(a):

nie chcę być złośliwy ale będziesz doszukiwał się poprawności politycznej w komentarzach? :c7

Nie chcesz być, ale niestety ja odbieram Twoje słowa jako złośliwość i wciąż niepotrzebnie uciekasz od tematu wątku.

Bardzo proszę o powstrzymanie się od odchodzenia od tematu wątku.
Każda treść poniżej, nie związana z tematem, będzie usuwana.

marcinb24-----
Początkujący

piteron napisał(a):

nie będę robił zdjęć wizjera,ale dokładnie to samo widzę i ja,i mi to przeszkadza,szczególnie w takich ustawieniach gdzie punkt ostrości zapala się 2 razy na sekundę.
Mam takie spostrzeżenie że z prawej strony poświata odbija sie od komory wizjera,z lewej jest bardziej wytłumiona
Zawsze można kadrować na lewo,zblokować ostrość i przekadrować scene :slight_smile:

Piszesz o poświecie czy o samych punktach AF, bo mi chodzi o te punkty tylko czy lewe są stanowczo ciemniejsze jak na załączonym zdjęciu z krajobrazem? Tylko o to pytam.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Marcinb24 - przecież podświetlenie jest z prawej strony - tam kwadraciki podświetlane są minimalnie jaśniej.

Zapewne producent przewidział stopień jasności podświetlenia, ale jeśli masz wątpliwości nie masz wyjścia jak spakować aparat i wysłać do ekspertyzy do serwisu.

marcinb24-----
Początkujący

Lajam nie żartuj, nie będę z taką rzeczą wysyłał aparat do serwisu.
Chce zaspokoić ciekawość.
Kiepska pogoda na foty to siedzę i zastanawiam się czy czegoś nie spaprałem...

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

marcinb24 napisał(a):

Lajam nie żartuj, nie będę z taką rzeczą wysyłał aparat do serwisu.
Chce zaspokoić ciekawość.
Kiepska pogoda na foty to siedzę i zastanawiam się czy czegoś nie spaprałem...

Nic nie spaprałeś. Tak już jest. Taki urok. Pisaliśmy o tym już :c73

marcinb24-----
Początkujący

Lajam, no dobra widze że masz a580 a tam jest taki sam wizjer "chyba" i jesteś starym wyjadaczem alph' to wierzę Ci że wiesz co piszesz. 8-)

:c13 Ale.... jak kiedyś trafię na okazję i sprawdzę na półce gdzieś w sklepie i będzie lepiej niż na tych zdjęciach które zamieściłem to stracisz w moich oczach, bo skoro jesteś moderatorem to raczej się znasz bardzo dobrze co najmniej na temacie.
Mam nadzieje że nie zlałeś mnie na "odwal się i nie zwracaj uwagi..." :c20